ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În contextul tensionat din estul Ucrainei și al presiunilor exercitate de regimul de la Kiev asupra românilor din Bucovina de Nord, obligați să meargă la un război care nu este al lor, președintele Klaus Iohannis a efectuat, marți, o vizită în Ucraina. Unde s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Petro Poroșenko, iar la final cei doi șefi de stat au susținut o declarație comună de presă.

[P] O istorie sincera a poporului român- comanda online

S-a aflat că România îi va trata în spitalele sale pe militarii ucraineni. În schimb, despre situaţia dramatică din satele locuite de românii din Ucraina  nu s-a pomenit decât în treacăt. O singură frază rostită de șeful statului român, din care aflăm că s-a convenit "să dăm o vizibilitate mai bună comunităților noastre etnice care trăiesc în România, respectiv în Ucraina".

Poroșenko nici măcar nu s-a obosit să aducă aminte de cei 500.000 de ucrainieni de etnie română sau de problemele pe care le au în această țară.  Începând cu închiderea școlilor românești și până la mobilizarea românilor din Bucovina, obligați să lupte în războiul Kievului.

Redăm mai jos pasajul din discursul lui Klaus Iohannis în care se regăsește scurta referire la cei 500.000 de români din Bucovina de Nord.
”Considerăm că Summitul Parteneriatului Estic de la Riga ar trebui să contureze o viziune ambiţioasă, strategică, a Uniunii Europene faţă de statele din Vecinătatea Estică. Pornind de la o abordare flexibilă, pe termen mediu şi lung, aceasta ar trebui să ţină cont de aspiraţiile europene ale statelor partenere şi de principiile diferenţierii şi evaluării pe baza meritelor proprii. Am convenit că trebuie să dăm o vizibilitate mai bună comunităților noastre etnice care trăiesc în România, respectiv în Ucraina. Ele trebuie să devină un liant și un pod în relațiile noastre. În acest sens, este nevoie ca mecanismele relevante pe linie guvernamentală să își reia activitatea și să abordeze aspecte de actualitate. Dorim ca prin toate acțiunile noastre să vedem efecte pozitive în ceea ce priveşte contactele directe între cetățenii noștri si proiecte comune în plan economic și cultural. Vă mulțumesc!”