ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Unul din cele mai uzitate argumente în discuţia despre cazul de la Charlie Hebdo se referă la libertatea de exprimare. Pe de-o parte sunt cei care susţin că libertatea de exprimare include şi dreptul a jigni pe cineva, iar de cealaltă sunt cei care susţin că libertatea noastră se termină acolo unde începe libertatea celuilalt. 

Elefant.ro:Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

În acest context, este bine ca susţinătorii libertăţii de exprimare indiferent de consecinţe să afle despre cazul Marcus Birro. Marcus Birro este jurnalist şi poet suedez ce a fost concediat de către cotidianul Expressen în decembrie 2014, prin telefon, la 12 noaptea, pentru că a scris nişte articole în care atrăgea atenţia că musulmanii expulzează creştinii din Orientul Mijlociu.

La doar câteva zile, acelaşi cotidian titra pe prima pagină: "Je suis Charlie. Este important să susţinem cu fermitate libertatea de exprimare! Este important ca toate vocile să fie auzite".

Iată relatarea jurnalistului, pe facebook:

Decembrie 2014, duminică noaptea. Telefonul sună:
Publicaţia suedeză de mare tiraj Expressen: "Nu mai vrem să lucrezi pentru noi!"
Jurnalistul Marcus Birro: "Sunt concediat? Ma concediaţi prin telefon în miez de noapte?"
Expressen: "Ultimele articole pe care le-ai scris nu vor fi publicate. Nu putem scrie "militanţii musulmani expulzează creştinii din Orientul Mijlociu".

E ianuarie 2015:
Expressen: "Este important să susţinem cu fermitate libertatea de exprimare! Este important ca toate vocile sa fie auzite!"

Acesta a mai precizat că în timpul petrecut la Expressen, 6 ani, a primit o mulţime de ameninţări cu moartea din partea unor grupări islamiste, dar nimeni nu l-a susţinut. Ba mai mult, l-au îndepărtat.

"Nimeni, nici măcar un singur om nu m-a apărat când am fost ameninţat cu moartea de către islamişti. Am fost la poliţie şi ei au luat treaba în serios. Dar angajatorul meu nu. Au preferat să renunţe la mine. Acum toţi bat toba cât mai tare, să apărăm libertatea de exprimare, dar atunci toţi s-au întors cu spatele la mine. Totul pute", a mai afirmat jurnalistul.

În urma ameninţărilor primite, Marcus Birro a fost nevoit să părăsească Suedia.

marcus-birro