ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Gruparea jihadistă Statul Islamic a difuzat joi o înregistrare video cu un jurnalist britanic independent, John Cantlie, în care acesta afirmă că a fost răpit în noiembrie 2012, în Siria, relatează AFP.

În înregistrarea postată pe YouTube jurnalistul, care a colaborat cu publicaţiile Sunday Times, The Sun, Sunday Telegraph şi AFP, apare în ţinută de culoarea portocalie, la o masă, vorbind singur în faţa camerei de luat vederi. Spre deosebire de filmulețele difuzate pâna acum de SI cu cei trei cetățeni occidentali decapitați, doi americani și un britanic,  în înregistrarea video de acum nu pare să existe nicio ameninţare la adresa vieţii lui Cantlie.

Jurnalistul, care vorbeşte în engleză, cu subtitrare în arabă, anunţă "episoade viitoare" în care va dezvălui "adevărul despre motivaţiile SI".
John Cantlie a mai fost răpit, împreună cu un coleg olandez, timp de câteva zile, în iulie 2012, de către jihadişti, în nordul Siriei. Cei doi au fost eliberaţi de către Armata Siriană Liberă (ASL), la vremea aceea principala componentă a rebeliunii siriene.

SI, care seamănă teroarea în vaste regiuni pe care le ocupă în Siria şi Irak, a difuzat începând din august trei înregistrări video ale execuţiilor a doi jurnalişti americani şi unui lucrător umanitar britanic, ca represalii faţă de atacuri americane asupra unor poziţii ale organizaţiei în Irak. Gruparea a ameninţat, de asemenea, cu uciderea altui ostatic britanic, Alan Henning.