ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ucraina sustine  că "trupe ruse" au preluat controlul asupra oraşului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Doneţk, unde au avut loc confruntări violente în ultimele zile, informeaza Mediafax.

UPDATE. Câteva mii de persoane protestează la Kiev în fața sediului ministerului Apărării pentru a impulsiona autoritățile să ajute trupele ucrainene din Donbas și Donețk înconjurate de separatiști și soldați ruși, relatează ziarul Kyiv Post. Manifestanții cer introducerea legii marțiale de către Guvern,aprovizionarea batalioanelor voluntare cu artilerie grea și demiterea și sancționarea generalilor corupți și incompetenți.

UPDATE. Ambasadorul rus la OSCE, Andrei Kelin, a afirmat că nu există soldaţi ruşi în Ucraina, la finalul unei reuniuni a organizaţiei la Viena. "Nu există decât o unitate", de aproximativ zece "soldaţi ruşi care au traversat frontiera fără intenţie în urmă cu două zile", a precizat diplomatul, făcând referire la militarii a căror arestare a fost anunţată de Kiev marţi.

UPDATE. Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat, într-un mesaj televizat, că şi-a anulat vizita în Turcia din cauza "intruziunii trupelor ruse" în Ucraina, unde situaţia se "deteriorează rapid".

"Ieri, soldaţii ruşi au preluat controlul asupra oraşului Novoazovsk", situat pe litoralul Mării Azov, cu 11.000 de locuitori, a anunţat Consiliul ucrainean de securitate şi apărare pe Twitter, adăugând că mai multe alte sate din proximitate au fost de asemenea cucerite.

Ucraina a acuzat în repetate rânduri trupele ruse că acţionează pe teritoriul său pentru a-i susţine pe separatiştii proruşi în faţa forţelor ucrainene. Moscova a respins întotdeauna aceste acuzaţii, însă NATO şi Polonia susţin că au dovezi în acest sens.

Aceste acuzaţii au fost relansate săptămâna aceasta, după ce Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) a anunţat arestarea a zece paraşutişti ruşi pe teritoriul ucrainean, la aproximativ 20 de kilometri de frontiera rusească.

O sursă de la Ministerul rus al Apărării a dat asigurări, pentru agenţii ruseşti de presă, că aceste trupe au trecut frontiera "în mod accidental".