ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis, aflat în vizită oficială în Germania, a declarat, răspunzând unei întrebări din partea presei, că în România nu există o problemă a minorității maghiare, dar Bucureștiul este atent la interesul „neobișnuit de mare” al Ungariei vecine față de minoritățile din diaspora.

LIVRARE GRATUITA, orice produs. Toate ofertele
„Nu ne simțim amenințați în România”, a dat asigurări președintele Klaus Iohannis într-o conferință de presă susținută împreună cu Angela Merkel.

În ce privește problema ungurilor, e clar că interesul Ungariei în ceea ce privește comunitățile maghiare din afara Ungariei este neobișnuit de mare. Nu ne simțim amenințați de acest fapt în România, însă suntem foarte atenți atunci când un stat vecin are un interes atât de mare pentru o minoritate".

La scurt timp după întrevederea cu cancelarul german Angela Merkel, președintele României a scris într-o postare pe pagina de Facebook:
„Împreună cu doamna cancelar Angela Merkel am trecut în revistă evoluția relațiilor româno-germane din punct de vedere economic, cultural și politic. (...) I-am spus doamnei Merkel că ne bazăm pe sprijinul Germaniei în dorința noastră de aderare la spațiul Schengen, am apreciat prezenţa în România a unor investitori importanţi şi am afirmat deschiderea şi interesul nostru pentru atragerea unui număr și mai mare de companii germane, care să creeze noi locuri de muncă".

Klaus Iohannis și Angela Merkel despre R. Moldova şi Rusia


Klaus Iohannis și Angela Merkel nu cred că Rusia poate face în Moldova ce a făcut în Ucraina.

„Lucrurile în Moldova nu stau cum ne-am dori, însă încercăm și pe mai departe” a declarat cancelarul german, în timp ce Klaus Iohannis spune că „nu există semnale că situația se îndreaptă înspre acolo”.
Angela Merkel: Sperăm că nu. Cred că suntem în etapa, în Ucraina, în care lucrăm să apară un armistițiu care să dureze mai mult timp, să se ajungă la o situație în care să putem implementa măsurile acordului de la Minsk din septembrie. Împreună cu președintele francez, de mult încercăm să rezolvăm conflictul din Transnistria. Nu trebuie să uităm că acest conflict există și că toate încercările internaționale nu au dus la o soluție și că trebuie să încercăm mai departe. Nu se poate spune că în Moldova lucrurile stau așa cum ne-am dori.

Klaus Iohannis: În momentul de față nu avem semnale că situația se îndreaptă înspre acolo. Este clar însă că e în interesul întregii regiuni, al întregii Europe, ca în Ucraina situația să se stabilizeze. Orice altceva ar fi o problemă imensă pentru întreaga regiune și întreaga Europă. Alaltăieri am fost în Republica Moldova, am discutat, și în chestiunea Transnistriei i-am rugat pe toți cei cu care am avut discuții să continue eforturile de ameliorare, în special în formatul 5+2, în care se încearcă deblocarea programului transnistrean.