ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul kosovar a votat, miercuri, pentru propria sa autodizolvare, deschizând astfel calea alegerilor anticipate, după ce deputaţii minorităţii sârbe au refuzat să voteze pentru constituirea unei armate naţionale a Kosovo, consemnează agenţia Reuters, citată de Agerpres.

Ca urmare a acestui vot, principalele partide politice au propus ca alegerile ce ar fi trebuit să se desfăşoare în noiembrie să fie devansate pentru data de 8 iunie.

Guvernul de la Pristina doreşte să transforme actuala sa Forţă de Securitate din Kosovo într-o armată naţională şi a transmis parlamentului un proiect de lege în acest sens. Dar, conform Constituţiei acestui stat autoproclamat independent în anul 2008, la vot trebuiau să participe cel puţin două treimi dintre cei 120 de deputaţi şi, de asemenea, cel puţin două treimi dintre parlamentarii ce reprezintă minorităţile. Pentru a nu permite constituirea cvorumului, deputaţii minorităţii sârbe, care se opun acestei propuneri, nu au participat la vot şi, în consecinţă, legea nu a fost adoptată.

Drept urmare, premierul Hashim Thaci a cerut imediat organizarea alegerilor anticipate. După ce parlamentul s-a autodizolvat, preşedinta Atifete Jahjaga trebuie să convoace scrutinul în termen de 45 de zile.

Intenţia creării armatei kosovare nu este sprijinită nici de statele occidentale care au recunoscut independenţa Kosovo. Ele avertizează că o asemenea decizie riscă să tensioneze relaţiile cu Serbia şi cu etnicii sârbi din Kosovo, tocmai după ce Belgradul şi Pristina au încheiat cu ajutorul medierii Uniunii Europene un acord pentru normalizarea relaţiilor dintre ele.