ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputatul PSD Bogdan Diaconu a depus la Parlament o propunere legislativă prin care este interzisă autonomia teritorială sau orice formă de secesionism, după cum a anunţat chiar autorul legii într-o conferinţă de presă.

Practic, dacă se va adopta această lege, se va stipula clar că "este interzis orice fel de demers sub formă de mitinguri, manifestaţii publice, dezbateri, iniţiative politice sau civice prin care este susţinută autonomia teritorială sau orice fel de secesionism şi este interzisă afişarea de steaguri, simboluri, însemne, pancarte, bannere sau afişe, indiferent de împrejurare şi circumstanţe, prin care este susţinută autonomia teritorială sau orice fel de secesionism".

Încălcarea acestor prevederi constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea, de la 1 la 5 ani.

În campania electorală pentru alegerile europarlamentare, Iuliu Winkler, din partea UDMR, a făcut apologia evenimentelor sângeroase de la Târgu Mureş din 1990, afirmând că "atunci a început drumul spre autonomia maghiarilor".

Bogdan Diaconu a spus că motivaţia din spatele acestei legi este legată de contextul geopolitic actual, dar şi numeroasele provocări la adresa suveranităţii naţionale.

"Statul român se confruntă la această oră cu o presiune extraordinară, atât externă, cât şi internă, pentru a renunţa la caracterul său naţional şi unitar şi a ceda din prerogativele sale privind teritoriul naţional. Avântul extremismului în Europa, dar şi schimbările de graniţe dinspre Est reprezintă tot atâtea posibile ameninţări la adresa integrităţii statului român prin precedentul pe care îl creează în privinţa modificării graniţelor şi prin aceea că încurajează mişcările extremiste din România să pună în discuţie autoritatea, suveranitatea şi integritatea României", a afirmat Diaconu.

Deputatul susţune că în "România se desfăşoară o susţinută activitate politică, dar şi aşa-zis civică, în vederea obţinerii unei forme de autonomie teritorială şi de secesionism, lucru care pune în pericol existenţa statului român.Din păcate, autorităţile române nu deţin un instrument legal actualizat şi adaptat provocărilor prezente prin care să poată contracara distrugerea statului român din interior. Prezentul proiect de lege îşi propune tocmai de aceea să ofere instrumentul legal prin care activităţile în favoarea autonomiei teritoriale şi a secesionismului derulate de diferite forţe politice sau civice din România, conectate de altfel la politicile anti-româneşti din afara ţării în totala încălcare a principiului suveranităţii naţionale, să fie oprite şi descurajate definitiv", a adăugat Diaconu.