ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Laszlo Tokeş, cetăţean român şi în acelaşi timp, europarlamentar din partea formaţiunii FIDESZ(partidul de guvernământ din Ungaria), a declarat la Băile Tuşnad că "acum a sosit momentul autonomiei" şi că "acum trebuie să acţionăm" pentru împlinirea acestui deziderat al maghiarilor din România.

"Deocamdată nu avem niciun motiv pentru optimism în această direcţie. (…) Să fie clar, noi nu mai avem alţi 25 ani să aşteptăm pasiv pentru începuturi, pentru mici întâlniri dintre maghiari. Timpul nostru este acum, acum trebuie să acţionăm, acum a sosit momentul autonomiei. Nu avem timp să facem promisiuni şi nu avem timp să visăm. (…) Nu e timp pentru incertitudini, pentru oportunism politic, pentru acele speech-uri care doresc îndobitocirea poporului, pentru că acestea ne pot fi fatale", a afirmat Tokes Laszlo, potrivit traducerii oficiale.

Autonomii “exemplare” şi autonomia ca ghetou. ANALIZĂ


Tokeş a mai spus, "cu credinţă deplină", că "va fi autonomie", a vorbit despre autonomia pe mai multe niveluri pentru maghiarii din Transilvania, cât şi de autonomia teritorială pentru maghiarii din Secuime şi Partium, pentru care este nevoie de determinare, voinţă politică şi curaj, informează Agerpres.

În timp ce susţinea autonomia pe criterii etnice, europarlamentarul a acuzat românii că nu au cultura dialogului şi că naţionalismul se manifestă şi după 25 ani!  El a afirmat că anul trecut, când a dat exemplul Tirolului de Sud pentru autonomia din Ardeal, i s-a retras Ordinul 'Steaua României şi a izbucnit un mare scandal, în loc să se înceapă un dialog.