ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vânzarea de etnobotanice în mediul online a devenit un fenomen îngrijorător, ce pare să se extindă de la o zi la alta. Adresele de mail sunt ascunse pe portaluri care redirecționează comenzile iar traficanţii au schimbat din nou molecula halucinogenă, ca să nu fie pe lista substanțelor interzise. Majoritatea pretind că vând îngrășământ pentru plante, ca să scape de lege.

LIBRARIE.NET - Cărţile pe care le cauţi

Lista de substanţe şi plante etnobotanice asimilate drogurilor a fost completată prin ordonanţe de urgenţă succesive, iar persoanele care deţin substanţe din categoria celor noi restricţionate ar fi trebuit să le predea Poliţiei în cel mult 10 zile de la data intrării în vigoare a fiecărui act normativ. Cu toate acestea, traficanţii au găsit noi metode de a vinde etnobotanice. Printre altele, s-au adaptat repede şi au schimbat formula chimică a produsului vândut, ieşind astfel de sub incidenţa legii. Din această cauză, specialiştii desemnaţi de autorităţi sunt obligaţi să analizeze regulat substanţele halucinogene şi să le pună pe liste pentru a le fi interzisă comercializarea. Invariabil, în acest timp, există un gol legislativ echivalent cu posibilitatea vânzării etnobotanicelor, informează site-ul 7est.ro.

Livrare GRATUITA, orice produs. Toate ofertele

Guvernul a admis că măsurile luate până acum nu au avut efectele scontate, dar a arătat că introducerea sub control a unor noi substanţe în mod individual este singura metodă viabilă care poate fi utilizată. Autorităţile se justifică arătând că, în proliferarea fenomenului pe teritoriul României, sunt implicate grupări de criminalitate organizată, ce participă activ la vânzarea acestor substanţe, având legături puternice infracţionale cu alte grupuri de criminalitate organizată din ţară şi state precum Marea Britanie, Belgia, Germania şi Olanda.

Între timp, consumul de etnobotanice face ravagii printre tineri. În Iaşi şi Galaţi fiind semnalate numeroase cazuri de minori intoxicaţi cu aceste substanţe.