ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderii maghiarilor din România au lansat mai multe avertismente la adresa directorului SRI, George Maior.

Ei s-au inflamat după ce Maior a declarat într-un interviu că "trebuie sa urmarim ca aceasta propaganda sa nu se transforme in masuri operationale pe teritoriul Romaniei, adica obtinerea autonomiei teritoriale. Ca parere personala, revalorizarea mandriei nationale printr-un nationalism de secol XIX – nu ma refer neaparat la dl. Viktor Orban – este o greseala."

Publicaţia de limbă maghiară care apare în Transilvania, Kronika, a preluat mai multe declaraţii ale liderilor UDMR cu privire la această luare de poziţie a şefului SRI.

"Diferitele ambiţii politice nu trebuiesc caracterizate de către directorul SRI, pentru că acestea nu intră în competenţa serviciilor secrete. După aceste evenimente sarcina noastră este să explicăm şi să facem cunoscut opiniei publice româneşti că autonomia, respectiv demolarea sistemului centralizat este interesul tuturor şi nu doar scopul expres al maghiarilor", a spus vicele UDMR, Laszlo Borbely.

"Într-o democraţie serviciile secrete nu pot să intervină în deciziile politice, nici nu pot să exprime un punct de vedere asupra acestora. Realizarea programelor politice intra în atribuţia Parlamentului, a Guvernului, a autorităţilor locale şi a partidelor politice", a spus şi senatorul Verestoy Attila.