ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Limba română este promovată şi la 6000 de kilometri depărtare de casă. Digi24 a călătorit în India şi vă prezintă povestea unui profesor din Sighişoara care a reuşit să-i inveţe pe studenţii săi poeme de Mihai Eminescu şi să cunoască în detaliu cultura şi tradiţiile româneşti.

Saptamanile indragostitilor: 2-15 februarie. Toate ofertele

Cei 30 de studenţi indieni care recită din Eminescu învaţă la Universitatea din Delhi. Urmează cursurile lui Nicolae Henţ, profesorul din Sighişoara care, în urmă cu un an, şi-a schimbat viaţa radical. A lăsat liceul din Târnăveni şi a venit să predea limba română la cea mai mare universitate din lume, care are 3,5 milioane de studenţi.

Munca mea de zi cu zi este un fel de aventură care începe dimineaţa la 8.00, trezit cu porumbeii, păunii, maimuţele în jurul ferestrei. Eu cred că indienii sunt receptivi. Dacă în urma unui an de muncă sunt cu 10 indieni mai mult care ştiu despre România, care ştiu două cuvinte în limba română este o luptă câştigată”, povesteşte Nicolae Henţ.

Sistemul de învăţământ din India este total diferit, povesteşte Nicolae Henţ. Studenţii nu merg la şcoală de frica notelor, aşa că a fost nevoit să găsească soluţii pentru a-i convinge să vină la cursuri.

Studenţii indieni sunt diferiţi şi prin modul prin care se raportează la profesor. Pentru ei, profesorul este ceva sfânt. De multe ori îţi ating picioarele în semn de respect”, spune el.

Şi salarizarea este total diferită. Dacă în România un lector primeşte un salariu de 400 de euro, în India, venitul minim este de 800 de euro.