ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lituania va organiza un referendum asupra menţinerii interdicţiei de vânzare a pământului către străini, au anunţat oficiali luni, o acţiune despre care analiştii au avertizat că ar putea pune Vilnius în conflict cu reglementările UE cu privire la libera circulaţie a capitalurilor, notează agenţia Reuters.
Votul a primit undă verde după ce susţinătorii au strâns semnăturile a mai mult de o zecime din populaţie. Lituania promisese să renunţe la interdicţie după aderarea la Uniunea Europeană în 2004 şi a primit o perioadă de tranziţie pentru a o menţine până în luna mai. Dar militanţii au cerut ca interdicţia să fie făcută permanentă, unii argumentând că ridicarea ei ar putea urca preţurile dincolo de posibilităţile localnicilor.
Dreptul de proprietate asupra terenurilor este un subiect emoţional într-o ţară care a suferit o serie de ocupaţii de-a lungul istoriei sale, notează Reuters.
Lituanienii sunt foarte emoţional ataşaţi de pământ. Noi spunem că o persoană pare tristă de parcă tocmai şi-a vândut pământul, a declarat Valdas Gaidys, şeful agenţiei de sondaj Vilmorus, pentru Reuters.

[highlight]Două treimi dintre lituanieni se opun vânzării pământului către străini[/highlight]

Referendumul a fost iniţiat de Uniunea Naţionalistă Lituaniană şi de Uniunea agrarienilor, formată din Ţărănişti şi Verzi, care este condusă de Ramunas Karbauskis, unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri în statul baltic. Această formaţiune se opune social-democraţilor la putere şi principalelor partide de opoziţie din Uniunea Patriei, precum şi preşedintei Dalia Grybauskaite, care a declarat că votul în favoarea interzicerii ar fi egal cu un vot împotriva calităţii de membru în UE.
În cazul în care referendumul reuşeşte, Lituania va fi în clară încălcare a legislaţiei Uniunii Europene întrucât va restricţiona libera circulaţie a capitalurilor, a declarat Ignas Vegele, profesor la Universitatea Mykolas Romeris din Vilnius. Lituania ar putea fi amendată de Curtea Europeană de Justiţie şi i s-ar restricţiona accesul la fondurile UE, care reprezintă 16 % din cheltuielile publice ale statului, a adăugat el.

Şeful Comisiei Electorale lituaniene a confirmat luni că iniţiatorii acestei legi au strâns 300.000 de semnături necesare pentru declanşarea unui vot - prima iniţiativă civică de asemenea proporţii după ce ţara s-a desprins de fosta Uniune Sovietică la începutul anilor 1990.
Parlamentul trebuie să aleagă o dată a votului între mai şi iulie. Este nevoie de o prezenţă de 50 % pentru ca referendumul să treacă şi cel puţin o treime din electorat trebuie să sprijine măsura.

[caption id="attachment_21178" align="aligncenter" width="620"]Două treimi dintre lituanieni se opun vânzării terenurilor către străini Două treimi dintre lituanieni se opun vânzării terenurilor către străini[/caption]