Prima pagină / Actualitate / LIVE CRIZA DIN UCRAINA – Iaţeniuk: Vom răspunde militar oricărei tentative ruse de cucerire a Ucrainei
LIVE CRIZA DIN UCRAINA – Iaţeniuk: Vom răspunde militar oricărei tentative ruse de cucerire a Ucrainei

LIVE CRIZA DIN UCRAINA – Iaţeniuk: Vom răspunde militar oricărei tentative ruse de cucerire a Ucrainei

UPDATE 21.35

„Ucraina va răspunde militar oricărei tentative ruse de anexare a regiunilor proruse din estul ţării, a declarat joi, la Bruxelles, premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk„, citat de site-ul Guvernului.

„Vreau să avertizez în mod oficial Rusia: vom răspunde ferm, inclusiv prin mijloace militare, oricărei tentative de cucerire a Ucrainei, de trecere a frontierei de către trupe ruse sau de anexare a regiunilor din estul (ţării) sau altor (regiuni)”, a declarat şeful Guvernului.

El a subliniat că problema alipirii Peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia depăşeşte cu mult cadrul relaţiilor ruso-ucrainene şi i-a îndemnat pe occidentali să „răspundă în mod adecvat”.

„Rusia a încălcat dreptul internaţional şi a subminat regimul neproliferării nucleare. Rusia a comis un jaf armat asupra unei ţări vecine independente. Occidentul este necesar să răspundă în mod adecvat”, a adăugat el.

UPDATE 17:55 Trupele ruseşti de apărare aeriană au efectuat exerciţii antiaeriene în estul ţării, lângă Lacul Baikal din Siberia, informează agenţia RIA Novosti. Soldaţi au tras şi cu muniţie de război, ca parte a exerciţiilor.

UPDATE 15:58 Ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, a criticat dur ieșirea Ucrainei din Comunitatea Statelor Independente (CSI). Înfiinţată de Ucraina, Rusia şi Belarus în 1991, Comunitatea Statelor Independente reuneşte 11 din cele 15 foste republici sovietice.

Noi nu ţinem cu forţa pe nimeni în CSI, dar mă îndoiesc că această decizie este în interesul poporului ucrainean. Este o nouă acţiune antirusă şi propagandistică.

UPDATE 15:39 Granicerii ucraineni din Crimeea au fost redistribuiți în regiuni de pe continent, potrivit unui oficial de la Kiev, care a mai precizat că aproximativ 1.000 de civili au părăsit, până acum, peninsula.

UPDATE 14:53 Ministrul de Externe al Franței, Laurent Fabius, a anunțat marți că Parisul ia în calcul posibilitatea suspendării contractului din 2011 pentru două portavioane Mistral, iar vice-ministrul Apărarii de la Moscova, Yuri Borisov, a atenționat că Rusia va solicita recuperea tuturor daunelor financiare.

UPDATE 13:48 România este extrem de preocupată de situaţia din Ucraina şi nu acceptă încălcarea dreptului internaţional de către Rusia, a declarat, într-un interviu pentru Deutsche Welle, ministrul român al afacerilor externe, Titus Corlăţean, care şi-a exprimat speranţa că nu se va îndeplini dorinţa regiunii separatiste Transnistria de a deveni, la fel ca regiunea ucraineană Crimeea, parte a Federaţiei Ruse, ”deoarece drepturile tuturor cetăţenilor care locuiesc în Republica Moldova sunt respectate.”

UPDATE 13:29 Reprezentantul american la OSCE, Daniel Baer, a declarat că SUA sunt ”profund decepţionate” de reticenţele Rusiei în legătură cu trimiterea în Ucraina a unor observatori suplimentari ai acestei organizații. OSCE, la iniţiativa occidentalilor, doreşte trimiterea a circa o sută de observatori în Ucraina, care vor avea ca misiune îndeosebi stabilirea de contacte, facilitarea dialogului pe teren, în scopul reducerii tensiunilor şi al promovării unei normalizări a situaţiei.

UPDATE 12:59 Președintele Vladimir Putin a promulgat o lege prin care militarilor ucrainieni care se înrolează în forțele ruse le vor fi recunoscute gradele și diplomele obținute până acum.

UPDATE 12:25 Comandantul marinei ucrainene, contramiralul Serghei Gaiduk, care a fost reținut miercuri de forțele pro-ruse la cartierul general din Sevastopol, a fost eliberat în cursul nopții de miercuri spre joi.

Potrivit unei rezoluții a Dumei de la Kiev, Ucraina va lupta pentru ”eliberarea Crimeei”.

UPDATE 12:22 Rusia va răspunde la sancţiunile SUA prin măsuri reciproce, dar care ar putea să fie de asemenea ‘asimetrice’ şi care nu vor lăsa Washingtonul ‘indiferent’, a declarat ministrul rus adjunct de externe Serghei Riabkov, potrivit Agerpres.

UPDATE 21:30 Ucraina pregăteşte planuri pentru retragerea din Crimeea, a anunţat şeful securităţii de la Kiev, Andrei Parubyi.

Lucrăm la un plan care ne va permite să retragem nu doar soldaţii, ci şi membrii acelor familii  care vor să părăsească Crimeea„, a spus Parubiy.

Mai mult, Ucraina va părăsi Comunitatea Statelor Independente( organizaţie a fostelor state din URSS) şi va introduce vize pentru cetăţenii ruşi. Noile autorităţi de la Kiev vor cere ONU să declare Crimeea o zonă demilitarizată.

Ultimatumul de trei ore anunţat de preşedintele interimar al Ucrainei, Olexandr Turcinov, a expirat.

UPDATE 19:45 Preşedintele ucrainean interimar, Olexandr Turcinov, a dat, miercuri seară, un ultimatum de 3 ore autorităţilor din Crimeea pentru eliberarea comandantului marinei ucrainene, capturat în cursul dimineţii şi a tuturor celorlalţi ostatici. „Olexandr Turcinov i-a dat puterii autoproclamate din Crimeea trei ore pentru a-i elibera pe toţi ostaticii”, printre care comandantul marinei ucrainene din Sevastopol, Serghei Gaiduk, ameninţând cu luarea de măsuri adecvate, potrivit unui comunicat preluat de Agerpres.

UPDATE 16:55 Forţele ruse, care au ocupat, miercuri dimineaţă, cartierul general al Marinei ucrainene de la Sevastopol, au preluat apoi controlul asupra bazei ucrainene Novoozerne, din vestul Crimeii, scriu jurnaliştii AFP, preluaţi de Agerpres. Aproximativ 50 de militari ucraineni au părăsit baza, sub supravegherea unor soldaţi ruşi, în timp ce membri ai miliţiilor proruse ridicau drapelul Federaţiei Ruse.

UPDATE 15:37
 
Consiliul ucrainean pentru securitate naţională se va întruni de urgenţă miercuri pentru a discuta situaţia din Crimeea, după ce autorităţile separatiste din republică nu au permis accesul pe teritoriul peninsulei al ministrului ucrainean al apărării Igor Teniuh, care se deplasa împreună cu vicepremierul Vitalie Iarema pentru a găsi o soluţie la tensiunile din regiune.

UPDATE 15:07 Ministerul de Externe al Rusiei a declarat miercuri că decizia SUA de a suspenda activitatea Ambasadei Siriei la Washington şi a consulatelor onorifice siriene din alte oraşe provoacă ”îngrijorare şi dezamăgire”, scrie Agerpres. Prin această decizie unilaterală, atrage atenţia diplomaţia rusă, partenerii americani se privează de fapt de calitatea de co-susţinători ai procesului de reglementare politică a crizei siriene şi, intenţionat sau involuntar, fac jocurile opoziţiei siriene ireconciliabile, în rândurile căreia figurează şi combatanţi ai Al-Qaida.

UPDATE 14:07 Comandantul marinei ucrainene din Sevastopol, amiralul Serghei Gaiduk, a fost reținut de ofiţeri FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei). După ce activişti proruşi au preluat controlul asupra sediului central al marinei ucrainene din Sevastopol, la negocierile cu amiralul Gaiduk s-a deplasat comandantul Flotei Rusiei din Marea Neagră, Aleksandr Vitko. Acesta a plecat repede însă, deoarece nu l-a mai găsit pe şeful marinei ucrainene la cartierul general.

Facilităţile bazei maritime ucrainene din Sevastopol sunt în prezent inspectate şi luate în custodie de către aşa-numitele forţe de autoapărare din peninsulă.

UPDATE 12:56  Armata rusă a început exerciţii aviatice la scară largă în regiuni vestice, a anunţat Interfax, care citează un oficial rus din domeniul apărării.

UPDATE 12:55 Ministerul de Externe al Ucrainei a respins miercuri acuzaţiile formulate de unii oficiali ruşi şi reprezentanţi ai administraţiei de la Tiraspol potrivit cărora Ucraina ar fi blocat la frontieră transporturile destinate forţelor ruse de menţinere a păcii din Transnistria

UPDATE 11.50 Curtea Constituţională rusă a validat, miercuri, în unanimitate tratatul privind alipirea Crimeei la Rusia, semnat cu o zi înainte de preşedintele Vladimir Putin, au anunţat agenţiile ruse, citate de AFP.

„Curtea Constituţională a confirmat că tratatul este conform Constituţiei ruse”, a declarat preşedintele instanţei, Valeri Zorkin. „Decizia a fost luată în unanimitate”, a adăugat el.

UPDATE 10.35 Aproximativ 200 de membri ai miliţiilor proruse au ocupat miercuri dimineaţa sediul marinei ucrainene din Sevastopol, în Crimeea, fără să se tragă însă vreun foc de armă, a declarat un purtător de cuvânt al marinei ucrainene, Serghii Bogdanov, citat de AFP.

„Sunt aproximativ 200, unii cu cagule. Nu sunt înarmaţi şi nu a fost tras niciun foc de armă de partea noastră. Ofiţerii s-au baricadat în interiorul clădirii”, a explicat el.

UPDATE 19 martie, ora 09.00 Fostul secretar de Stat american, Hillary Clinton, a apreciat marţi, la Montreal, că preşedintele rus, Vladimir Putin, încearcă să „rescrie” frontierele Europei de Est şi că evitarea unui nou Război Rece depinde doar de el, relatează AFP.

„Logica lui Putin” în problema Crimeei este că locuitorii acestei regiuni alipite la Moscova, marţi, „sunt de etnie rusă, sunt rusofoni şi că întotdeauna au făcut parte din Rusia”, a declarat Clinton în cadrul unei conferinţe organizate de Camera de Comerţ din Montreal.

Această logică „ar putea să fie extinsă nu doar la alte părţi ale Ucrainei, ci şi la alte regiuni ale Estoniei, Lituaniei, Letoniei, Transnistriei. Există multe locuri în care se află oameni de etnie rusă sau rusofoni”, a subliniat fosta Primă Doamnă a Statelor Unite.

După Ucraina şi Crimeea, alte ţări ar putea „să se confrunte cu un atac frontal rus”, a avertizat ea.

„Putin încearcă să rescrie frontierele Europei de după al Doilea Război Mondial”, a apreciat ea, aplaudată de aproximativ 4.300 de persoane.

UPDATE 22:33 Associated Press, Bucureşti, Alison Mutler: Într-un interviu acordat AP, preşedintele României, Traian Băsescu, afirmă că Putin încearcă să creeze o barieră în Marea Neagră:

Dacă te uiți la hartă, vei vedea acest lanț de conflicte înghețate din jurul Mării Negre„, care „pot fi pornite în orice moment„, a spus el, referindu-se la conflictele din Georgia, Ucraina și Republica Moldova.

Băsescu a afirmat că prioritățile lui Putin „par a fi conectate la punctul de contact dintre Uniunea Europeană și NATO„. El a spus că Ucraina și Republica Moldova au fost „o prioritate pentru Vladimir Putin, care vrea să reconstruiască Uniunea Sovietică„.

UPDATE 22:33 Reuters: „Preşedintele republicii ex-sovietice Moldova a avertizat Rusia marţi contra oricărei mişcări de anexarea a regiunii separatiste Transnistria, în aceeaşi manieră cum s-a procedat cu teritoriul ucrainean al Crimeii.”

UPDATE 22:33 Vicepreședintele american Joe Biden a căutat, într-o vizită în capitala Poloniei, să îi liniștească pe aliații SUA, care se tem în urma preluării de către Rusia a Crimeei, denunțând Moscova mută pe face o mutare geopolitică, anexând regiunea, ca o „încălcare flagrantă, flagrantă a dreptului internațional”.

Aparând alături de prim-ministrul polonez Donald Tusk, Biden şi-a oferit sprijinul moral al unui „aliat statornic”, dar a promis doar o asistență modestă, pentru a ajuta Polonia în modernizarea armatei sale și a explora modul în care acest stat îşi poate diminua dependența de gazele naturale rusești.

UPDATE 22:01 William E. Pomeranz pentru Reuters:

„Incursiunea preşedintelui Vladimir Putin în teritoriul ucrainian a lăsat Rusia mai izolată decât oricând altădată de la terminarea Răzbiului Rece până acum. Previzibil, UE şi SUA au obiectat zgomotos. Totuşi, nici un stat nu s-a raliat în a apăra Rusia.

UPDATE 19:45 Preşedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov l-a acuzat marţi pe preşedintele rus Vladimir Putin că urmează exemplul Germaniei naziste anexând Peninsula ucraineană Crimeea.

„Autorităţile ruse au lansat astăzi (marţi) un joc murdar pentru anexarea Crimeei. Cu anexarea teritoriilor altor state de către Germania nazistă a început al Doilea Război Mondial. Astăzi, Putin urmează exemplul fasciştilor din secolul XX”, a declarat el într-o conferinţă de presă.

UPDATE 19:05  Un ofiţer ucrainean a fost rănit prin împuşcare la Simferopol, într-o tentativă de luare cu asalt a unei bazei militare din capitala Crimeei, ocupată de trupe ruse, a declarat marţi comandantul Marinei ucrainene Serghii Gaiduk. El nu a precizat când a avut loc acest atac şi nici numărul unităţii militare vizate.

„Suntem luaţi cu asalt. Avem aproximativ 20 de oameni aici şi alte aproximativ 10-15 alte persoane, inclusiv femei. Unul dintre ofiţerii noştri a fost rănit în timpul atacului, la gât şi la un braţ”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, citat de Agerpres.

„Tentative de luare cu asalt a unităţilor militare, cu armele, s-au multiplicat în aceste zile”
, a declarat Gaiduk într-o întâlnire cu preşedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov şi premierul Arseni Iaţeniuk.

UPDATE 14:37 Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a susținut marți un discurs în fața Dumei de Stat din Moscova, în care a apărat din nou intervenția din Crimeea susținând că acesta este un străvechi pământ rusesc, că locuitorii din peninsulă au fost minoritari în propria țară, din momentul în care au făcut parte din Ucraina, și că acolo vor exista trei limbi oficiale: rusa, ucrainiana și tătara.

De asemenea, șeful de la Kremlin a vorbit pe larg despre precendentul Kosovo, așa cum au făcut și Parlamentarii de la Sevastopol. 

 

Cele mai importante declarații ale lui Vladimir Putin:

 • Pentru a înţelege decizia Crimeii, ai cărei locuitori au votat la referendumul de duminică pentru alipirea regiunii la Federaţia Rusă, este necesar să cunoşti istoria regiunii şi a formării Rusiei. Aici se află vechiul Herson, unde a fost creştinat sfântul cneaz Vladimir. Eroismul său spiritual – trecerea la ortodoxie – a stabilit fundamentul comun cultural, al valorilor şi al civilizaţiei, care uneşte popoarele Rusiei, Ucrainei şi Belarusului.
 • În Crimeea se află mormintele soldaţilor ruşi, prin al căror curaj Crimeea a fost cucerită, în 1783, de Rusia. Crimeea înseamnă Sevastopol, oraşul-legendă, oraşul cu soartă măreaţă, oraşul-cetate şi patria Flotei Militare ruse de la Marea Neagră.
 • Crimeea înseamnă un amalgam unic de culturi şi tradiţii ale unor popoare diferite, iar prin aceasta ea seamănă cu Rusia Mare, unde, în decursul secolelor, nu a dispărut, nu s-a topit nicio etnie.
 • Ruşii şi ucrainenii, tătarii din Crimeea, reprezentanţii altor popoare au muncit unii lângă alţii pe pământul Crimeii, păstrându-şi specificul, tradiţiile, limba şi credinţa.
 • Din 2.200.000 de locuitori, jumătate sunt ruşi, iar 350.000 ucraineni. Tătarii din Crimeea au avut parte de lucruri nedrepte de-a lungul istoriei. Ei s-au întors pe teritoriul Rusiei.
 • Va fi corect dacă în Crimeea vor fi trei limbi oficiale: rusă, ucraineană şi tătară.
 • După revoluţie, s-a dat o parte din Crimeea Ucrainei, fără consultări cu locuitorii acestor teritorii. Iniţiatorul acestei alipiri a fost Hruşciov, ca să ascundă represiunile din anii ’30. Această hotărâre a fost luată ilegal. În condiţiile unui stat totalitar, locuitorii din Crimeea nu au fost întrebaţi.
 • Relaţiile noastre cu Ucraina sunt foarte importante. Sperăm ca Ucraina să fie un bun vecin. Nu vrem să scindăm Ucraina.
  Ruşii şi ucrainenii ar putea pierde complet Crimeea. La Kiev s-a vorbit despre Ucraina care să se alăture NATO
  Ce înseamnă asta pentru Sevastopol? Că va fi o ameninţare pentru tot sudul Rusiei? Nu suntem împotriva cooperării cu NATO, ci împotriva unei alianţe, unei organizaţii militare de-a lungul ţării noastre.
 • N-a fost nicio ciocnire armată în Crimeea. Nu s-a tras nici măcar un singur glonţ.
 • Situaţia din Ucraina este urmare a finalului unui sistem mondial bipolar. Partenerii noştri, inclusiv SUA, consideră ca aceasta să fie politica practică, nu potrivit dreptului internaţional, ci potrivit dreptului la forţă. Ce le este lor permis, ei hotărăsc ce pot face. Se fac coaliţii împotriva noastră, a dreptului internaţional.
 • Iugoslavia, în 1998: săptămâni întregi au căzut bombe. A fost aceea o rezoluţie ONU care să permită asta? Afganistan Irak, încălcări clare, haos, au fost şi mai multe bombardament. Primăvara arabă a devenit iarna arabă. Occidentul a folosit standarde duble.
 • Situaţie similară cu Crimeea este în Kosovo. De ce se consideră Kosovo un caz special? Acolo au fost multe victime şi avem documente care dovedesc asta. Nu e vorba doar de un standard dublu, ci de un cinism absolut şi o favorizare a propriilor lor interese. Au avut un conflict numai pentru victime umane. Acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă lucrurile nu luau o altă turnură la timp. Bine că nu s-a întâmplat altfel în Crimeea.
 • Noi nu violăm dreptul internaţional. Ce anume nu respectăm?
 • Forţele militare ale Rusiei nu au intrat niciodată în Crimeea, ele erau deja acolo, potrivit convenţiilor. Nu am depăşit limita de 25.000 de soldaţi. Apoi a avut loc referendumul şi am acţionat potrivit Cartei ONU. Când Ucraina s-a rupt de URSS a făcut acelaşi lucru, dar cei din Crimeea nu au voie. În Kosovo la fel.
 • Acţiunile locuitorilor din Crimeea respectă toate prevederile şi convenţiile. SUA şi UE au spus că necazul cu Kosovo este special, ce este aşa special? Numărul de victime contează? De ce folosim un dublu standard? Dacă situaţia ar fi scăpat de sub control, s-ar fi repetat scenariul Kosovo. De ce credeţi că nu au fost victime? Pentru că nu te poţi pune împotriva poporului. De aceea, vreau să le mulţumesc militarilor ucrainieni care nu şi-au murdărit mânile cu sânge. Situaţia din Ucraina reflectă în oglindă tot ceea ce s-a întâmplat în lume.
 • SUA cred în puterea lor militară şi ei cred că, dacă ceva este corect după voinţa lor, intervin militar, iar dacă nu eşti cu ei, înseamnă neapărat că eşti împotriva lor. Este ceea ce s-a întâmplat în Iugoslavia. Au încălcat Constituţii.
 •  Suntem ameninţaţi cu sancţiuni. SUA vor să introducă aceste sancţiuni, de aceea credem că politicile care au avut loc în secolele 18, 19 şi 20 nu au dispărut. Noi nu suntem ipocriţi. Au fost iresponsabili.
 •  Vrem să avem relaţii cinstite cu Occidentul, dar am fost înşelaţi. Rusia s-a găsit în situaţia în care nu ar fi putut să mai renunţe. Rusia trebuie să fie luată în calcul şi respectată. Apreciem acţiunile acelor ţări care ne-au respectat deciziile, respectăm acţiunile Chinei.
 •  Vreau să mă adresez americanilor, sunt mândri că libertatea este deasupra a tot. Dar libertatea Crimeei?  Şi nemţii ne vor înţelege, noi am înţeles aspiraţiile germanilor pentru reunificare. Sperăm şi noi ca Germania să respecte aspiraţiile Rusiei.
 •  Nu avem nevoie de alte teritorii în afară de Crimeea, pentru că Crimeea a fost tot timpul a Rusiei. Suntem o ţara-casă pentru mai multe etnii.

 

18.03 – UPDATE 09:20 Preşedintele rus, Vladimir Putin, s-a declarat oficial dispus să ratifice un acord care prevede integrarea în Rusia a Crimeei, peninsulă din sudul Ucrainei, într-un document publicat marţi pe site-ul Kremlinului, relatează AFP.

În acest document, preşedintele rus cere puterilor publice ruse (Guvernului şi Parlamentului) să aprobe un astfel de acord şi consideră „oportun” să îl ratifice. El a semnat, luni, decretul de recunoaştere a independenţei republicii rusofone din sudul Ucrainei, deschizând calea alipirii sale la Federaţia Rusă.

UPDATE 22:00 Deşi Putin a recunoscut, oficial, independenţa Crimeei faţă de Ucraina, asta nu implică automat şi acceptarea regiunii în Federaţia Rusă. Conform presei moscovite, pentru ca acest deziderat să se întâmple, trebuie parcurşi următorii paşi:

1. Crimeea cere Rusiei, în mod oficial, să o incorporeze

2. Preşedintele Rusiei informează Guvernul, Parlamentul şi cere consultări

3. Curtea Constituţională a Rusiei verifică dacă un eventual acord în acest sens respectă Constituţia

4.Parlamentul trece în revistă statutul noii regiuni în cadrul Rusiei

5. Constituţia este modificată pentru a reflecta noua realitate

UPDATE 21:00 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat decretul de recunoaştere a Crimeei ca stat independent, informează BBC.

Conform voinţei popoarelor din Crimeea, exprimată prin referendumul ţinut pe 16 martie 2014, ordon recunoşterea Republicii Crimeea, în care oraşul Sevastopol are un statut special, ca un stat independent şi suveran„, scrie în documentul semnat de Vladimir Putin.

UPDATE 17:55 Statele Unite sunt pregătite să adopte sancţiuni suplimentare în urma anexării Crimeei de către Rusia, a declarat luni preşedintele Barack Obama, care a apreciat că o soluţie diplomatică este posibilă în continuare. Preşedintele rus Vladimir Putin se va exprima marţi în faţa Parlamentului rus în privinţa Crimeei. Barack Obama a decretat sancţiuni vizând 11 oficiali de rang înalt ruşi şi ucraineni, inclusiv Viktor Ianukovici, ca represalii faţă de referendum.

Obama a declarat – în sala presei de la Casa Albă, la o zi după referendumul privind alipirea Crimeei la Rusia şi la scurt timp după ce Washingtonul şi Uniunea Euroeană (UE) au anunţat sancţiuni ţintite vizând oficiali ruşi şi proruşi din Ucraina – că „noi provocări nu vor face decât să izoleze şi mai mult Rusia şi să-i diminueze statutul în lume”.

UPDATE 17:40 Ucraina îşi rechemă ambasadorul de la Moscova

Ucraina şi-a rechemat luni ambasadorul de la Moscova, în urma referendumului organizat duminică în peninsula separatistă Crimeea care a aprobat alipirea acesteia la Rusia, transmite AFP.

Ţinând cont de situaţia cu privire la Crimeea şi de necesitatea de a discuta anumite aspecte internaţionale ale crizei, Ucraina îşi recheamă pentru consultări ambasadorul în Rusia, Volodimir Elcenko”, a anunţat Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat.

UPDATE 17:30 După anunţarea rezultatelor oficiale ale referendumului şi cererea formală de anexare la Rusia, autorităţile separatiste din Crimeea au anunţat o serie de măsuri concrete, consemnează, luni, agenţia de presă AFP, citată de Agerpres. Unităţile militare ucrainene sunt dizolvate, iar personalul lor are de ales între a părăsi regiunea sau a continua să locuiască acolo şi să se înroleze în forţele armate din Crimeea.

UPDATE 15:30 Fostul premier al Ucrainei, Iulia Timoșenko, le prevede locuitorilor din Crimeea un viitor sumbru, potrivit Agerpres, care citează un comunicat publicat pe site-ul partidului său, Batkivşcina.

Victime ale naivităţii lor, riscă să se trezească în întuneric pe peninsula lor însorită. Regimul rus le va dovedi repede că o noapte polară poate surveni chiar şi în regiunile subtropicale. Nu va fi niciun paradis economic. Rusia nu are resurse, economia sa este în pragul prăbuşirii. Ținând cont de sancţiunile care vor fi luate împotriva ei de marile puteri, ruşii vor avea mâine alte griji decât Crimeea şi locuitorii săi.

Ucraina trebuie să sesizeze imediat Curtea Penală Internaţională pentru a opri ocupaţia militară pe teritoriul său.

UPDATE 14:54 Deputatului Oleg Liaşko, liderul Partidului Radical, a depus la Rada Supremă de la Kiev un proiect de lege privind ruperea relaţiilor diplomatice cu Federaţia Rusă, denunţarea tratatelor ucraineano-ruse și o solicitare privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană şi NATO, scrie Agerpres, citând ITAR-TASS..

Preşedintelui interimar Oleksandr Turcinov i se cere să declare ‘pregătire de luptă completă pentru forţele armate, mobilizarea generală a rezerviştilor şi crearea unităţilor de voluntari’. Documentul mai stipulează ca Ucraina să ceară guvernelor SUA şi statelor membre NATO ‘acordarea de ajutor material şi asistenţă tehnică sub forma de echipamente moderne militare şi arme'; ‘ruperea relaţiilor diplomatice cu Rusia’ şi instituirea regimului de vize pentru ruşi.

UPDATE 13:12 Ministrul ucrainean al apărării, Igor Teniuh, a anunțat că TRUPELE UCRAINIENE VOR RĂMÂNE ÎN CRIMEEA!

UPDATE 12:57 Preşedintele parlamentului Crimeii, Volodimir Konstantinov, a anunţat luni dizolvarea tuturor unităţilor militare ucrainene dislocate în peninsulă. De asemenea, valuta oficială devine rubla, iar grivna ucraineană are acelaşi statut până la 1 ianuarie 2016.

Unităţile vor fi desfiinţate. Acei militari care doresc să trăiască aici o pot face.Vom examina problema celor care doresc să depună jurământ de credinţă faţă de noile autorităţi. Militarii din subordinea Ministerului ucrainean al Apărării au acum posibilitatea de a ajunge într-o armată normală şi serioasă, cu solde decente şi să servească patria noastră.

UPDATE 12:40 Bursa de la Moscova a deschis luni în urcare, după două săptămâni de declin puternic, la o zi după referendumul din Crimeea. Pe de altă parte, rubla a scăzut luni dimineaţă cu 0,3%, la un curs de 36,65 unităţi pe dolar, aproape de minimul istoric.

Surse de la Moscova au afirmat pentru Financial Times că banca centrală a Rusiei le-a transmis băncilor comerciale că este pregătită să reactiveze facilităţile de lichiditate de urgenţă utilizate în timpul crizei financiare mondiale din 2008.

UPDATE 12:15 Rada Supremă a Ucrainei (parlamentul unicameral) a aprobat luni o mobilizare parţială pentru a face faţă |ingerinţei Rusiei în afacerile interne ale Ucrainei”. Secretarul Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare, Andrii Parubii, a indicat că 20.000 de persoane sunt aşteptate să se înroleze în Garda Naţională şi încă 20.000 vor fi chemate sub arme în cadrul mobilizării parţiale. Preşedintele interimar de la Kiev, Oleksandr Turcinov, a dezvăluit că vor fi mobilizate, în principal, persoanele care se vor oferi în mod voluntar, precum şi specialişti care şi-au efectuat deja stagiul militar. Nu se mizează pe tinerii care abia au atins vârsta de 18 ani, a mai spus Turcinov

UPDATE 11.45 Parlamentul Crimeei a proclamat luni independenţa peninsulei de Ucraina şi a cerut alipirea ei la Rusia.

Toţi cei 85 de deputaţi au aprobat în unanimitate aceste decizii, aşteptate după victoria zdrobitoare a referendumului de duminică, şi a decretat naţionalizarea tuturor bunurilor statului ucrainean pe teritoriul său.

UPDATE 8.58 Rezultate definitive: 96,6% din alegători au votat pentru alipirea Crimeii la Rusia.

UPDATE 8.17 Crimeea va cere oficial luni realipirea la Rusia, a anunțat duminică seară primul ministru separatist Serghei Akseonov pe contul său de Twitter, la sfârșitul referendumului menit să acorde o mare victorie susținătorilor Rusiei, informează AFP și Itar-Tass.

„Parlamentul Crimeii se va reuni luni în sesiune extraordinară pentru a adopta o candidatură oficială la integrarea în Federația Rusă„, a declarat Akseonov.

UPDATE 22:45 95,5% dintre participanţii la referendum au votat pentru unirea cu Rusia, informează BBC, care citează Comitetul pentru Organizarea Referendumului din Crimeea.

UPDATE 22:00 Au apărut şi primele cifre oficiale: Mihail Malyşev, şeful Comitetului de Organizare al Referendumului din Crimeea, spune că prezenţa la urne a fost de 82.71%. Mii de persoane sunt strânse în Piaţa Lenin din Sevastopol şi sărbătoresc rezultatele referendumului.

UPDATE 21:00 Agenţia rusă Interfax, citată de BBC, informează că prezenţa la urne în cazul referendumului din Crimeea a fost de aproximativ 80%.  Prim-ministrul Crimeei, Sergei Aksyonov, a declarat că Parlamentul din regiune se va reuni Luni şi va cere includerea regiunii în teritoriul Federaţiei Ruse.

UPDATE 20:19 Agenţiile ruse de ştiri, citate de BBC, anunţă că 93% dintre alegători au votat în favoarea revenirii Crimeei la Federaţia Rusă.

UPDATE 15:02 Între timp, armata ucraineană trimite tot mai multe trupe în zona Crimeei, dar şi la graniţa cu Rusia.

В Горловке украинская техника к границе. pic.twitter.com/k3WKiA4QBy

— ЄВРОМАЙДАН (@euromaidan) March 16, 2014

 

UPDATE 14:51 Informaţiile furnizate de presa rusă anunţă un vot masiv în favoarea alipirii Crimeei la Rusia.

UPDATE 14:02 Separatiştii din Harkov au cerut un referendum naţional privind federalizarea Ucrainei.

Такие дела. pic.twitter.com/zsoNB7d8WH

— ЄВРОМАЙДАН (@euromaidan) March 16, 2014

UPDATE 12:34 Câteva sute de persoane s-au strâns în centrul oraşului Doneţk pentru un miting pro-rus.

UPDATE 10:47 Potrivit presei din Ucraina, mai mulţi militanţi înarmaţi au furat, noaptea trecută, combustibil dintr-un depozit militar din Simferopol.

UPDATE 09:20 Un jurnalist străin povesteşte un episod emoţionant. Se afla într-o biserica ortodoxă din Simferopol când o femeie s-a apropiat de el şi i-a spus: „Să scrieţi că nu vrem război!”

16.03.2014 UPDATE 08:00 A început referendumul din Crimeea. Până în acest moment nu s-au semnalat incidente în peninsulă.

UPDATE 22:45 Consiliul de Securitate ONU se reuneşte sâmbătă

Membrii Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite se vor reuni de urgenţă, sâmbătă, pentru a vota o rezoluţie occidentală care denunţă referendumul din Crimeea. Reuniunea a fost convocată pentru ora 15.00 GMT (17.00, ora României), la solicitarea Statelor Unite. Diplomaţii se aşteaptă ca Rusia să utilizeze dreptul de veto.

UPDATE 20:25 Rusia a interceptat o dronă americană în Crimeea.

Rusia a interceptat, vineri, în Crimeea, un avion american de recunoaştere fără pilot care survola regiunea ucraineană prorusă Crimeea, anunţă compania rusă de armament Rostekhnologhi.

„Conform datelor de pe aparat, este vorba de o dronă de tip MQ-5B aparţinând Brigăzii 66 de informaţii militare a Statelor Unite”, a comunicat compania rusă.

„Aparatul zbura la altitudinea de circa 4.000 de metri. Am reuşit bruiajul semnalului dintre dronă şi operatorii de la sol, iar avionul a aterizat de urgenţă şi a fost preluat de autorităţile” proruse din Crimeea, precizează Rostehnologhi.

UPDATE 19:55 UE pregăteşte sancţiuni asupra Rusiei, din cauza preluării de către aceasta a peninsulei Crimea:

Se aşteaptă ca Uniunea Europeană să impună interdicții de călătorie și înghețarea de luni a activelor a zeci de ruși implicați în preluarea treptată de către Moscova a Crimeei. Autorităţile europene vor alege în acest week-end de pe o listă de până la 130 de nume, a declarat diplomații europeni.

UPDATE 19:55 Putin i-a spus secretarului general ONU Ban Ki-moon că referendumul din Crimeea este în totalitate legal, informează Reuters:

Într-o convorbire telefonică avută ci secretarul general ONU, Ban Ki-moon, Putin „a subliniat că decizia de a face (referendumul) corespunde în totalitate normelor de drept internațional și a Cartei Organizației Națiunilor Unite”, a informat Kremlinul.

UPDATE 19:37 Fox News informează că discuţiile dintre John Kerry şi Serghei Lavrov au fost un eşec:

Secretarul de stat american John Kerry și omologul său rus nu au reușit să ajungă la un acord vineri, pentru a rezolva criza Ucraina, înainte de referendumumul din acest week-end, din Crimeea, cu retorica din Rusia sporind preocupările legate de jocul posibil pe care îl va face Vladimir Putin în litigiul asupra peninsulei Crimeea.

UPDATE 19:37 Ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, a reafirmat importanţa Crimeei pentru Rusia şi într-o convorbire cu secretarul de stat american John Kerry pe tema situaţiei din Ucraina, scrie Agerpres.

Dacă partenerii noştri occidentali vorbesc de Kosovo ca de un caz special, atunci noi le spunem că peninsula Crimeea este un caz şi mai special. Crimeea este un caz pe care nu putem să-l analizăm separat de istorie. Toţi înţeleg, şi declar asta cu toată răspunderea, că peninsula Crimeea înseamnă pentru Rusia incomparabil mai mult decât Comore pentru Franţa şi insulele Falkland pentru Marea Britanie. Sper ca ei (partenerii occidentali) să înţeleagă faptul că Crimeea este un caz ce nu poate fi examinat în afara contextului istoric.

London Ukraine talks

După căderea URSS, Crimeea a rămas în componenţa Ucrainei, dar a primit statutul de republică autonomă.

UPDATE 18:55 Ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, a afirmat vineri că Rusia nu intenţionează să invadeze sud-estul Ucrainei.

Federaţia Rusă nu are şi nu poate avea niciun fel de planuri de a invada regiunile din sud-estul Ucrainei. Pornim de la faptul că drepturile ruşilor, ungurilor, bulgarilor, ca şi ale ucrainenilor, trebuie să fie asigurate, trebuie să fie protejate.

UPDATE 18:19 Preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat vineri că speră într-o soluţionare pe cale diplomatică a crizei din Ucraina şi a avertizat că vor fi consecinţe pentru Rusia în cazul unui eşec pe această cale.

Noi continuăm să sperăm că se va găsi o soluţie diplomatică. Dar SUA şi Europa sunt unite nu numai în mesajul lor privind suveranitatea Ucrainei, dar şi în a spune că vor fi consecinţe dacă această suveranitate continuă să fie încălcată.

UPDATE 17:10 Kremlinul ar fi impus trei condiţii pentru ca Rusia să renunţe la o intervenţie militară în Ucraina: amânarea datei alegerilor prezidenţiale din 25 mai, neaderarea Ucrainei la NATO şi la Uniunea Europeană, potrivit unei surse parlamentare ucrainene citate de agenţia Unian şi Agerpres. Aceste trei condiţii ar fi fost prezentate la întâlnirea din 5 martie de la Paris dintre ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi omologul său american John Kerry.

Pe de altă parte, premierul Arseni Iaţeniuk ar fi încercat de mai multe ori să ia legătura cu Vladimir Putin, dar acesta a refuzat, Moscova nerecunoscând noua putere din Ucraina.

UPDATE 16:38 Miliarde de dolari dintr-un eventual ajutor financiar acordat Ucrainei de către UE, FMI şi SUA vor ajunge aproape cu siguranţă în „cuferele” preşedintului rus Vladimir Putin, din cauza unei prevederi bizare în prospectul obligaţiunilor prin care Rusia a împrumutat guvernul de la Kiev, potrivit CNBC, citat de Mediafax. În decembrie, Putin s-a înţeles cu preşedintele ucrainean de la acel moment, Viktor Ianukovici, asupra unui împrumut de 15 miliarde de dolari. La momentul respectiv nu au fost anunţate alte detalii, decât că Rusia va acorda finanţarea cumpărând în tranşe obligaţiuni emise de partea ucraineană. Ca urmare a acestei clauze, în momentul în care UE, FMI şi SUA vor acorda un împrumut semnificativ Ucrainei, ţara va depăşi pragul de îndatorare de 60% din PIB, iar obligaţiunile vândute Rusiei vor intra în default, permiţând guvernului rus să ceară plata imediat.

UPDATE 12.15 Moscova îşi rezervă dreptul de a-şi proteja compatrioţii din Ucraina, a declarat vineri ministerul rus de Externe, în urma unor confruntări care s-au soldat cu un mort, joi, la Doneţk, în estul Ucrainei, relatează AFP.

„Autorităţile de la Kiev nu controlează situaţia din ţară. Rusia este conştientă de responsabilitatea pe care o are faţă de viaţa concetăţenilor şi compatrioţilor săi din Ucraina şi îşi rezervă dreptul de a-i proteja”, afirmă ministerul într-un comunicat.

UPDATE 08.14 Liderul minorităţii tătare din Crimeea, Mustafa Djemilev, a făcut apel la boicotarea referendumului privind alipirea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia şi a solicitat ca NATO să intervină pentru a preveni „un masacru”.

„Facem apel la tătarii din Crimeea să boicoteze referendumul”, a declarat pentru AFP Mustafa Djemilev, aflat în vizită la Bruxelles.

Apreciind că ONU nu va accepta niciodată, din cauza dreptului de veto al Rusiei, să trimită căşti albastre în Crimeea, Djemilev a solicitat ca NATO „să intervină, la fel în Kosovo”, pentru a preveni „un masacru”.

UPDATE 19:40  Ministerul Apărării de la Moscova a lansat un exerciţiu de artilerie în Districtul Militar Sudic la care iau parte 8.500 de militari şi tehnică de luptă, informează Russia Today.

Evenimentul implică peste 8.500 de militari artilerişti şi un număr mare de sisteme de rachete şi tehnică, incluzând lansatoarele de rachete Grad-M, Uragan şi Smerş, sisteme de artilerie Nona şi arme de calibrul 100 de mm anti tanc„, se arată într-un comunicat al Ministerului Rus al Apărării.

Aproape jumătate din exerciţii vor avea loc noaptea. Exerciţiile artileriştilor se desfăşoară în mod concomitent cu cele ale Paraşutiştilor ce au loc în sudul şi vestul ţării. Acestea includ 4.000 de soldaţi, 36 de avioane de transport şi 500 de vehicule militare.

Pe de altă parte, Rusia a trimis şase avioane de luptă Sukhoi-27 la baza Bobruisk din Belarus. Gestul a fost făcut la invitaţia preşedintelui bielorus, Aleksandr Lukaşenko, care a spus că e nevoie de o contracarare a ameninţării NATO.

În cazul continuării acumulării de forţe la graniţa cu Belarus, ţara va lua măsurile adecvate„, se arată într-un comunicat la Ministerului Apărării din Belarus.

Declaraţia face referire la cele 12 avioane F-16 în Polonia, acolo unde preşedintele Bronislaw Komorowski a cerut o suplimentare a forţelor americane.

Conform unui acord dintre cele două state, forţele armate ruse şi bieloruse se pot mişca liber pe teritoriul Rusiei şi Belarusului.

UPDATE 13:44 Senatorul Mircea Geoană, a deplâns, la dezbaterea ”NATO – 15 ani de la prima extindere spre Est”, faptul că relațiile dintre Europa și America de Nord nu au mai fost atât de strânse în ultimii ani. De asemenea, demnitarul susține că procesul apropierii Republicii Moldova, Serbiei, Ucrainei şi Georgiei de Europa trebuie să fie grăbit.

Evenimentele recente din Ucraina au evidenţiat necesitatea unei Europe puternice, inclusiv militar, cu o politică externă consolidată şi o relaţie transatlantică fermă. În actualul context geopolitic se simte nevoia stringentă ca Europa, Canada şi SUA să devină un bloc omogen. În ultimii ani a apărut o desincronizare între America şi Europa, iar în clipa în care, la Summit-ul NATO de la Bucureşti, ţări europene au spus ‘nu’ Americii, s-a produs pentru prima oară o fractură.

Astăzi, se constată necesitatea unei politici regionale convergente. Evenimentele recente din Ucraina au evidenţiat necesitatea unei Europe puternice, inclusiv din punct de vedere militar, cu o politică externă consolidată şi o relaţie transatlantică fermă.

În acest sens, România susţine apropierea Republicii Moldova, Serbiei, Ucrainei şi Georgiei de Europa. Georgia este un vecin nemijlocit al României, la fel de importantă precum sunt Ucraina şi Serbia, iar faptul că suntem separaţi de Marea Neagră nu reprezintă un obstacol.

UPDATE 13:04 Vladimir Putin a vizitat anul trecut orașul Sevastopol și atunci a depus o coroană de flori la un impozant monument sovietic dedicat memoriei celui de-Al Doilea Război Mondial, a vizitat o catedrală considerată drept locul de naştere al Creştinităţii Ruseşti şi a inspectat Flota rusă de la Marea Neagră, amintindu-şi de zilele de glorie din perioadele ţaristă şi sovietică, potrivit unui material Reuters.

UPDATE 12:34 Cancelarul german Angela Merkel a avertizat Rusia, în parlamentul de la Berlin, că riscă să fie grav afectată din punct de vedere politic şi economic dacă refuză să-şi schimbe poziţia în criza din Ucraina. De asemenea, Merkel susține că Rusia a căutat să exploateze slăbiciunile Ucrainei în loc să acţioneze ca un partener pentru stabilitate în criza din țara vecină.

UPDATE 12:23 Aproximativ 8.500 de militari ruşi participă la exerciţii militare în apropiere de graniţa cu Ucraina în cadrul cărora este folosită artilerie şi numeroase lansatoare de rachete, a informat joi Ministerul Apărării rus, citat de Agerpres. Sursa citată nu menționează durata acestor exerciții.

UPDATE 11:41 Cancelarul german, Angela Merkel, şi premierul polonez, Donald Tusk, au anunţat că negocierile cu Rusia au eşuat. Aceştia au precizat că toate încercările de a stabili un dialog cu Putin s-au lovit de refuzul preşedintelui rus.

UPDATE 11:17 Trupe ruse se concentrează în regiunea Rostov. Localnicii spun că n-au văzut niciodată atât de mult echipament militar, în special elicoptere şi avioane de transport, plus trupe aeropurtate.

UPDATE 11:05 Ucraina a organizat filtre de control la ieşirea din Crimeea, fiind verificate toare maşinile care încearcă să pătrundă în Ucraina continentală.

UPDATE 10:37 NATO a promis „sprijin logistic” pentru Ucraina.

UPDATE 08:18 Ministrul de Interne al Ucrainei, Arsen Avakov, a anunţat că vrea adoptarea în regim de urgenţă a legii privind înfiinţarea Gărzii Naţionale şi apoi mobilizarea trupelor din această structură.

UPDATE 08:14 Jurnaliştii din Ucraina susţin că mai mulţi activişti pro-ucrainieni aflaţi în Crimeea au dispărut fără urmă.

13.03.2014 UPDATE 08:10 – Armata rusă a început o nouă serie de exerciţii militare la graniţa cu Ucraina. Echipamente impresionante au fost deplasate în trei regiuni de la graniţă iar ucrainienii se tem că urmează o invazie.

rusia

UPDATE 19:30 Ministrul ucrainean al apărării Igor Teniuh anunţa zilele trecute manevre militare, pe motiv că ucrainenii ‘sunt gata să-şi apere statul lor’. Aceste manevre ar fi prevăzute nu departe de regiunile cu populaţie majoritar rusofonă, inclusiv în apropiere de Crimeea, unde duminică este programat un referendum pentru alipirea peninsulei ucrainene la Rusia. Ca răspuns, ministrul adjunct rus al Apărării, Anatoli Antonov, a afirmat că aceste „manevre de anvergură ale armatei ucrainene în estul şi sudul ţării, nu departe de regiunile unde au loc acţiuni de protest împotriva loviturii de stat de la Kiev, constituie o acţiune foarte riscantă, care poate duce la destabilizarea situaţiei politice în Ucraina”.

UPDATE 18:50 Componenta politică a Acordului de Asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană ar putea fi semnată săptămâna viitoare, când UE ar urma să impună noi sancţiuni Moscovei dacă aceasta nu acceptă să înceapă negocierile cu Kievul, a declarat miercuri, la Varşovia, cancelarul german Angela Merkel, după întâlnirea cu premierul polonez Donald Tusk, potrivit Agerpres. Cei doi demnitari au afirmat că UE este pregătită să treacă chiar începând de săptămâna viitoare la ‘a doua etapă de sancţiuni’ împotriva Rusiei, dacă Moscova continuă să refuze negocierile cu Kievul în cadrul unui ‘grup de contact’ ruso-ucrainean.

UPDATE 16:28 Secretarul de stat american John Kerry a anunţat că se va întâlni vineri cu Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, la Londra, pentru a discuta din nou un plan de soluţionare a crizei ucrainene.

UPDATE 16:28 Kârgâzstanul a anunţat, printr-un comunicat de presă al Ministerului de Externe, că îl consideră ilegitim pe preşedintele ucrainean destituit Viktor Ianukovici, scrie Agerpres. De remarcat că celelalte republici sovietice din CSI (Comunitatea Statelor Independente) au avut o poziţie contrară, sau nu au comentat decât sumar evenimentele din ultimele luni de la Kiev. Autorităţile de la Bișkek au făcut apel la o reglementare rapidă a situaţiei din Ucraina, prin dialog şi negocieri, respectându-se normele dreptului internaţional şi Carta ONU.

Singura sursă de putere într-o ţară este poporul. Un preşedinte care a pierdut complet încrederea poporului său, care a fost privat de puterile sale prezidenţiale şi care, şi mai mult, a fugit din ţara sa, nu poate fi legitim. Acţiuni necugetate şi corupţia precedentelor autorităţi din Ucraina au dus la criza actuală şi la moartea a zeci de oameni nevinovaţi.

UPDATE 16:08 Liderii UE şi ai statelor G7 au făcut un apel la Rusia, într-o declaraţie comună, să înceteze orice acţiune de a schimba statutul Crimeii contrar Constituţiei ucrainene şi încălcând legislaţia internaţională.

Orice referendum de acest tip nu ar avea niciun un efect legal. Dată fiind lipsa pregătirii adecvate şi prezenţa intimidantă a trupelor ruseşti, ar fi de asemenea un proces plin de carenţe, care nu ar avea forţă morală. Pentru toate aceste motive, nu vom recunoaşte rezultatul.

12.03.2014 – UPDATE 14:30 Serviciile speciale ucrainene susţin că au arestat în regiunea Kherson, din sudul ţării, „o patrulă de recunoaştere a armatei ruse”, venită din Crimeea pentru a căuta informaţii despre forţele ucrainene prezente în zonă.

Anunţul vine pe fondul temerilor autorităţilor de la Kiev că ruşii ar putea încerca să controleze şi alte regiuni ucrainene, după alipirea Crimeei. Conform comunicatului de la Kiev, comandantul patrulei de recunoaştere ruse este un ofiţer născut în 19811 şi originar din regiunea Riazan (200 de kilometri sud-est de Moscova), dar care folosea un paşaport ucrainean pe numele Evgheni Arbuzov, născut în 1986.

Ofiţerul ar fi fost arestat şi şi-ar fi recunoscut fapta.

11.03.2014 – UPDATE 18:21 Parlamentul Crimeei a adoptat o lege prin care minoritatea tătară primeşte drepturi suplimentare, între care oficializarea limbii şi garantarea ocupării cel puţin 20% din locurile viitorului guvern, informează agenţia Ria Novosti. Astfel, alături de rusă şi ucraineană, limba tătarilor din Crimeea va fi limbă oficială.

Parlamentul regiunii autonome a recunoscut şi oficializat şi instituţiile tătăreşti, prin care această minoritate se auto-guvernează, începând cu Kurultai, adunarea obştească a tătarilor.

De asemenea, parlamentarii din Crimeea au promis că vor finanţa comunitatea tătărească şi vor face demersurile pentru repatrierea celor care au fost deportaţi pe vremea lui Stalin. Anumite localităţi şi forme de relief vor reveni la numele tătăresc avut înainte de a fi schimbate pe vremea URSS.

Anterior, Parlamentul din Crimeea a decretat independenţa regiunii faţă de Kiev.

UPDATE 18:49 Armata rusă a ocupat luni Spitalul Militar din Simferopol, unde erau internați aproximativ 30 de soldaţi şi veterani ai armatei ucrainene, potrivit presei ucrainiene. Jurnaliștii de la Kiev susțin că directorul spitalului a fost închis de atacatori timp de o jumătate de oră într-un autobuz.

Potrivit unui purtător de cuvânt al armatei ucrainene, tot luni, aproximativ 200 de soldaţi ruşi au dezarmat militarii ucraineni de la o bază de rachete din Sevastopol, după ce i-au ameninţat că vor ataca unitatea dacă nu predau armele.

Nu în ultimul rând, un grup înarmat pro-rus a tras focuri de avertisment luni după-amiază înainte de a pătrunde într-o bază a flotei navale ucrainene din Crimeea. Incidentul s-ar fi petrecut la o bază de lângă localitatea Bahcisarai, unde aproximativ zece indivizi înarmaţi au descins în unitate şi au cerut soldaţilor ucraineni să le pună la dispoziţie zece camioane. Potrivit Interfax Ucraina, care susţine că atacatorii sunt soldaţi ruşi, niciunul dintre ucrainenii aflaţi în interiorul bazei nu a fost rănit.

Mass-media locală scrie că aceasta nouă acţiune în forţă a militarilor ruşi face parte dintr-un plan amplu al trupelor ruse de a-şi consolida controlul asupra peninsulei Crimeea în perspectiva referendumului de pe 16 martie, la care alegătorii sunt chemaţi să decidă asupra includerii acestei republici majoritar rusofone în Federaţia Rusă.

UPDATE 13:56 Trupele armatei ucrainene au început deplasarea spre poligoane de antrenament, pentru a verifica gradul de pregătire militară, a anunţat Ministerul Apărării al Ucrainei, citat de Agerpres. Acestea au fost plasate în stare de luptă.

Pentru a verifica starea reală de pregătire şi capacitatea de luptă ale forţelor armate, la decizia comandantului suprem (preşedintele interimar Oleksandr Turcinov), acestea au fost plasate în stare de luptă. Conform planului, unităţi şi formaţiuni militare s-au deplasat spre poligoane pentru a participa la exerciţii„, a declarat Ministrul Apărării, Igor Teniuh.

Sursa citată notează că trupele ucrainene însoţite de blindate şi camioane militare, şi-au început marşul spre centrele de antrenament încă de la sfârşitul săptămânii trecut. O parte dintre unităţile mobilizate ar avea traseul spre sud, în stepa Tavriei, între Nipru şi Perekop. În zona istmului Perekop, paraşutiştii din Brigada aeromobilă 79 (ce staţionează în Nikolaev) au luat deja poziţie de-a lungul drumurilor care duc spre Crimeea, fiind totodată suplimentat şi numărul patrulelor de grăniceri.

UPDATE 11:10 Serghei Aksionov, premierul prorus al Crimeii, republică autonomă din sudul Ucrainei, a declarat luni, într-un interviu pentru agenția de presă RIA Novosti, că peninsula plănuiește să intre complet în aria legislativă a Federației Ruse în numai câteva luni, în cazul în care referendumul, convocat la 16 aprilie, va valida această opțiune.

„În cazul în care referendumul spune că da, Crimeea trebuie să facă parte din Rusia, vom lucra douăzeci și patru ore pe zi și vom face tot ce este posibil pentru a intra cât mai rapid în aria legislativă a Federației Ruse”, a afirmat Aksionov, în interviul menționat.

Primul ministru al Crimeii, a cărui legitimitate este contestată de guvernul central de la Kiev, a declarat că acest proces va lua cel mult câteva luni.

10.03.2014 – UPDATE 08:23 O forță armată prorusă purtând uniforme militare fără însemne a ocupat duminică un alt aeroport militar din peninsula ucraineană Crimeea, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului apărării din peninsulă.

Grupul de 80 de bărbați înarmați, sprijiniți de 50 de civili, a blocat intrarea în aeroportul din apropierea satului Saki și a stabilit posturi de mitralieră pe pista de aterizare, a declarat purtătorul de cuvânt Vladislav Selezneov pentru Reuters prin telefon.

Grupul de civili, înarmați cu bastoane și bâte, a încercat să pătrundă în terminalul de control al aeroportului, a mai spus el.

UPDATE 22:00  Editorialistul celor de la Vocea Rusiei, Valentin Mândrăşescu, afirmă într-o postare de facebook că „ne pregătim pentru război”. Conform acestuia, între 11-15 martie, armata Ucrainei va ataca peninsula Crimeea. Mândrăşescu spune că alături de soldaţii ucraineni, vor lupta americani şi mercenari.

Ne pregătim pentru război. Dacă nu se întâmplă o minune, în perioada 11-15 martie, „brava armată ucraineană” ajutată de instructori americani şi „civilii” de la Blackwater, va ataca Crimeea. Consecinţele sunt lesne de imaginat.
Ucraina a rămas fără stat major, generalii şi-au dat demisia pentru a nu participa la măcel, dar pentru politicieni nu contează. Au adus fanatici.

Americanii vor sânge, vor mult sânge şi posibilitatea de a zbiera din răsputeri despre „sângerosul tiran Putin”. Evident, după vesriunea CNN focul va fi deschis de ruşi, evident observatorii OSCE (la fel cum au facut în Osetia din care s-au cărat cu 6 ore înainte de asaltul lui Saakashvili) vor susţine versiunea americană (din cauza asta nici nu le dau voie să intre în Crimeea).

Dacă nu face nimic, „noul guvern” va fi strangulat economic în câteva luni şi va trebui să ducă un război împotriva propriului popor, iar scenariul din Crimeea va putea fi reprodus facil în alte regiuni. Daca intră în război acum, vor avea scuza perfectă – „suntem săraci pentru că am pierdut razboiul cu Moscova! Trebuie sacrificii pentru a recupera teritoriile pierdute. Trebuie ordine şi disciplină!”

Din Vestul ultra-naţionalist al Ucrainei spre Crimeea se deplasează unităţile militare încă funcţionale şi fidele „noului guvern”. A început numărătoarea inversă. Sper să mă înşel”.

De cealaltă parte, fostul guvernator al statului Alaska, Sarah Pahlin, a făcut referire la uzul armei nucleare în conflictul SUA – Rusia, afirmând că „Singura cale pentru a opri un tip rău cu o armă nucleară este să existe un tip bun  cu o armă nucleară”.

UPDATE 21:00 În jur de 10.000 de manifestanţi pro-ruşi s-au reunit la Doneţk, oraş din estul Ucrainei, reuşind să-l facă pe unul din liderii opoziţiei, Vitali Kliciko să-şi anuleze mitingul, informează Agerpres.

Liderul UDAR a explicat că venise la Doneţk pentru a-i convinge pe locuitorii oraşului „să rămână uniţi în faţa provocărilor din partea separatiştilor”. Kliciko a denunţat „spălarea de creiere” pe care o practică mass-media ruse, precum şi afluxul de ruşi care ar alimenta manifestaţii ostile la adresa noii puteri de la Kiev.

Scandând sloganuri precum ‘Rusia!’, ‘Doneţk – oraş rus’ sau ‘Putin preşedinte’ şi agitând drapele ale Rusiei şi ale partidului comunist, manifestanţii pro-ruşi au ţinut un moment de reculegere pentru poliţiştii ucişi la Kiev în confruntările cu protestatarii pro-europeni. Manifestanţii au defilat pe străzile din Doneţk, arborând drapelul rus pe sediul local al serviciilor de securitate.

La Lugansk, un alt mare oraş din estul Ucrainei, manifestanţii pro-ruşi au ocupat sediul administraţiei regionale şi i-au cerut guvernatorului să demisioneze.

UPDATE 14.23 Ciocniri violente au avut loc duminică în Crimeea, între factiuni proruse şi proucrainiene. Aproximativ 200 de persoane care se aflau la o manifestare pentru a marca aniversarea poetului ucrainean Taras Şevcenko au fost atacate de un grup prorus.

UPDATE 12.40 Statele Unite şi Franţa iau în considerare posibilitatea de a institui noi sancţiuni Rusiei.

09.03.2014 UPDATE 11.43 Proteste ample proruse au loc duminică în Doneţk.

UPDATE 14.47 Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) vor încerca din nou, sâmbătă, să intre în Crimeea.

UPDATE 12.22 Distrugătorul american USS Truxtun (DDG-103) a ajuns sâmbătă dimineaţă în portul Constanţa. Nava va participa la o serie de exerciţii alături de marinarii români şi bulgari.

08.03.2014 UPDATE 12.10 Rusia este gata să poarte un dialog “de la egal la egal” cu Occidentul pe tema Ucraina, a anunţat ministrul rus pentru Afaceri Externe, Serghei Lavrov.

„Suntem deschişi unui dialog onest, de la egal la egal şi obiectiv cu partenerii noştri străini pentru a găsi un mijloc de a ajuta întreaga Ucraină să iasă din criză”, a declarat Lavrov.

UPDATE 19.10 Grupul rus Gazprom a avertizat vineri Ucraina că va opri livrările de gaze din cauza unei datorii neplătite de 1,89 miliarde de dolari, aşa cum s-a întâmplat şi în 2009, când a fost perturbată aprovizionarea ţărilor europene.

Înseamnă că Ucraina a încetat de facto să plătească gazele. Nu putem livra gaze gratis. Dacă Ucraina nu va regla arieratele, există riscul să revenim la situaţia din 2009″, a avertizat directorul general al Gazprom, Alexi Miller.

El a precizat că 7 martie era data limită stabilită pentru plata livrărilor de gaze din februarie.

Gazprom nu a primit nimic în conturi. Datoriile au atins 1,89 miliarde de dolari”, a subliniat Miller.

 Avertismentul a intervenit în plină criză politică ruso-ucraineană.

UPDATE 15:45 Traian Băsescu a îndemnat vineri, în cadrul Congresului PPE la Dublin, că UE ar trebui să transmită un mesaj ferm Rusiei, de a le permite republicilor foste sovietice, unde curentul antieuropean este deosebit de puternic, faptul că acestea trebuie lăsate să evolueze în mod natural.

Foarte mulţi cred că procesul de apropiere a ţărilor din Parteneriatul Estic de Uniunea Europeană este la fel de uşor ca cel care s-a produs în perioada când ţări ca Ungaria, Polonia, Cehoslovacia, România, Bulgaria şi toate celelalte foste ţări comuniste s-au îndreptat spre Uniunea Europeană. O spun aici de la nivelul cunoaşterii pe care o avem, fiind situaţi la frontiera de est a UE: Nu este aşa. Toate ţările din fost Uniune Sovietică au o puternică opoziţie la curentul pro-european şi acest lucru l-am văzut în Ucraina, îl vedem şi în Republica Moldova, l-am văzut şi în Armenia şi probabil îl vom vedea şi în Georgia.

De aceea, vreau să atrag atenţia că, pe de o parte, toate aceste ţări au o puternică opoziţie la drumul spre Vest, iar pe de altă parte Moscova se desprinde cu greu de ideea că aceste ţări nu îi mai aparţin şi nu sunt controlate. Cred că avem obligaţia acum, când situaţia din Ucraina o reclamă, să spunem prietenilor noştri de la Moscova: ‘Lăsaţi fiecare ţară să-şi stabilească singură, în conformitate cu voinţa poporului său, drumul pentru viitor’.

UPDATE 14:44 Primul-ministrul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, a afirmat că țara sa nu dorește să adere la NATO. Această declarație a fost făcută la o zi după ce Rada Supremă a publicat un proiect de lege care prevede anularea statutului de ţară în afara oricărui bloc militar, stabilit de Viktor Ianukovici în 2010, şi stabilirea aderării la NATO ca una dintre priorităţile politicii externe ale Ucrainei.

Între 2004-2008, fostul președinte Viktor Iuscenko a făcut eforturi intense, dar nematerializate, pentru ca Ucraina să adere la NATO.

UPDATE 13:13 Aproximativ 30.000 de militari ruşi se află în prezent în Crimeea, potrivit Serviciului pentru Frontiera de Stat a Ucrainei, cu 5.000 mai mulți decât era stabilit în tratatul cu Rusia, relatează vineri de agenţia de presă Interfax-Ukraina şi EFE.

UPDATE 12:37 Preşedintele Parlamentului din Crimeea, Vladimir Konstantinov, aflat vineri într-o vizită la Moscova, a declarat că, după referendumul din 16 martie din republica autonomă ucraineană, va face tot posibilul ca nu numai Crimeea să se unească cu Federaţia Rusă, ci întreaga Ucraină, potrivit ITAR-TASS, citată de Agerpres.

Pe de altă parte, Vladimir Putin şi Barack Obama au avut vineri o convorbire telefonică la câteva ore după ce Statele Unite au decis să impună restricţii privind acordarea vizelor pentru persoane şi entităţi responsabile de subminarea instituţiilor democratice din Ucraina. Șeful de la Kremlin i-a transmis vineri omologului său că relaţiile dintre cele două ţări nu ar trebui să aibă de suferit de pe urma neînţelegerilor privind Ucraina.

Preşedintele Rusiei a reamintit importanţa relaţiilor ruso-americane pentru asigurarea stabilităţii şi securităţii în lume. Aceste relaţii nu ar trebui să fie sacrificate de probleme internaţionale izolate, deşi extrem de importante.

De partea cealaltă, Barack Obama, care a a autorizat prin decret blocarea conturilor celor care sunt direct implicaţi în destabilizarea Ucrainei şi în intervenţia militară din Crimeea, a continuat să afirme că Rusia a încălcat suveranitatea Ucrainei.

Preşedintele Obama a insistat asupra faptului că Rusia acţionează încălcând suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, ceea ce ne-a condus să luăm măsuri de represalii, coordonate cu partenerii noştri europeni.

07.03.2014 UPDATE 09.10. Autorităţile ucrainene au cerut Interpol să emită o „notificare roşie” împotriva preşedintelui ucrainean demis Viktor Ianukovici pentru „abuz de putere şi crimă”.

Notificarea roşie este o cerere de arestare în scop de extrădare care vizează persoanele căutate în urma emiterii unui mandat de arestare sau a unei decizii judiciare a ţării solicitante.

Această notificare este difuzată în 190 de ţări membre.

UPDATE 21:00 Preşedintele american, Barack Obama, a declarat azi într-o conferinţă de presă că declanşarea unui referendum în Crimea ar fi „o încălcare a Constituţiei şi a dreptului internaţional„, subliniind faptul că SUA şi aliaţii săi vor rămâne fermi pe această poziţie.

Liderii Uniunii Europene, Angela Merkel şi Herman von Rompuy au afirmat azi, la Bruxelles, că un referendum al regiunii Crimea este ilegal şi că, în consecinţă, vor lua măsuri împotriva Rusiei. Cea mai importantă: suspendarea discuţiilor UE – Rusia privind relaxarea condiţiilor de călătorie a cetăţenilor ruşi în UE.

UPDATE 19:00 Prezentatoarea Liz Wahl, de la filiala americană a postului Russia Today, şi-a anunţat demisia, în direct, în semn de protest faţă de acţiunile Rusiei în Crimeea.

UPDATE 16.55 Referendumul din 16 martie este doar o formalitate pentru ratificarea deciziei Parlamentului Crimeii, iar peninsula este, începând de joi, a Rusiei, a anunțat vicepremierul Rustam Temirgaliev. De asemenea, legislativul a solicitat ratificarea acestui document și de către președintele și parlamentul Rusiei.

UPDATE 08.40 Vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, l-a sunat miercuri pe preşedintele Letoniei, Andris Berzins, cu scopul de a-i oferi asigurări în privinţa îngrijorărilor apărute în contextul crizei din Ucraina.

„Vicepreşedintele a reafirmat angajamentul de lungă durată al Statelor Unite pentru pace şi securitate în regiunea Baltică”, a spus Executivul american.

06.03.2014 – UPDATE 08.38 Sediul administraţiei locale din Doneţk a fost din nou luat sub asediu de către militanţii pro-ruşi aseară, după ce forţele de ordine au reuşit miercuri se evacueze clădirea, sub pretextul că ar fi minată.

UPDATE 21:30 BBC anunţă că ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a părăsit convorbirile de la Paris. Oficialul rus a anunţat că, totuşi, discuţiile se vor relua în următoarele zile.

UPDATE 17:30 Într-o conversaţie între Ministrul de Externe al Estoniei Urmas Paet şi şefa UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, primul îi spune interlocutoarei că în timpul demonstraţiilor de la Kiev, victimele din rândul poliţiştilor şi demnitarilor au fost făcute de aceiaşi lunetişti, informează The Guardian. Demnitarul Estonian a confirmat pentru BBC autenticitatea înregistrării.

UPDATE 16:40 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov şi secretarul de stat american, John Kerry, s-au întâlnit la Paris pentru a discuta situaţia din Ucraina. Conform BBC, americanii cer instalarea unor observatori internaţionali în Crimea şi Estul Ucrainei.

UPDATE 14:42 Uniunea Europeană va îngheţa începând de joi activele a 18 oficiali ucraineni implicaţi în violenţele ce au avut loc la Kiev în luna februarie, au anunţat miercuri surse diplomatice, citate de AFP. Lista urmează a fi publicată joi în Jurnalul oficial al UE, chiar înaintea summitului extraordinar european consacrat crizei ucrainene.

UPDATE 14:00 Comisia Europeană a prezentat miercuri un plan de ajutorare în valoare de „cel puţin 11 miliarde de euro” pentru Ucraina, cu o zi înaintea unui summit extraordinar pe tema acestei crize.

UPDATE 13:48 Ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Şoigu, a afirmat miercuri că în Crimeea nu se află în prezent militari ruşi şi că toate informaţiile apărute în acest sens sunt ‘provocări’.

Fotografiile şi imaginile video cu militari în uniforme fără însemne distinctive, aflându-se pe teritoriul Ucrainei şi afirmând că ei sunt din Rusia, ”sunt evident o provocare”, a afirmat ministrul rus într-o declaraţie de presă, citată de Interfax. ”În prezent, nu există militari ruşi în Crimeea”.

Tot miercuri, surse militare ucrainene, citate de AFP, au afirmat că forţele ruse au preluat, în cadrul unei operaţiuni care nu a implicat schimburi de focuri, controlul asupra a două baze de lansare a rachetelor în Crimeea – la Fiolent, în apropiere de Sevastopol, şi în Evpatoria, în vestul Crimeii.

UPDATE 13:44 Ucraina şi-a arborat din nou drapelul pe clădirea guvernamentală din oraşul Doneţk, orașul natal al lui Ianukovici.  Poliţia a anunţat într-un comunicat că evacuează clădirea cu 11 etaje, care a fost ocupată de luni de demonstranţi proruşi. Ea a precizat că evacuarea a început după ce au apărut zvonuri că în clădire au fost plasate dispozitive-capcană cu explozibili.

UPDATE 11.30  Forţele ruse au preluat controlul parţial al bazei de lansare a rachetelor Evpatoria din vestul Crimeei, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt a Ministerului ucrainean al Apărării în această republică autonomă rusofonă. Postul de comandă şi centrul de control al bazei rămân sub control ucrainean, a precizat aceeaşi sursă. Zona, de unde rachetele au fost evacuate în prealabil, a fost luată cu asalt, marţi după-amiază, de circa 20 de militari ruşi asistaţi de sute de manifestanţi proruşi, a declarat marţi o sursă ucraineană pentru AFP, citat de Mediafax.

UPDATE 01.01: Toronto Sun – Premierul canadian Stephen Harper a declarat că toate activităţile bilaterale plănuite de Forţele Armate Canadiene şi Armata Rusă au fost suspendate, inclusiv un exerciţiu NORAD, numit Vigilant Eagle, la care trebuiau să ia parte forţele armate ruse, canadiene şi americane.

UPDATE 00.05:  SUA au fost atenţionate în legătură cu testul de rachetă al Rusiei.

Rusia a atenţionat Statele Unite că va lansa o rachetă balistică intercontinentală, a declarat marţi un oficial american, citat de AFP.

„Ei ne-au atenţionat în legătură cu acest test (…), nu a fost ceva neaşteptat”, a dezvăluit pentru AFP un oficial american.

Întrebat în legătură cu semnificaţia acestui test în plină criză ucraineană, nu a dorit să facă vreun comentariu.

Armata rusă a comunicat că o rachetă balistică intercontinentală de tip Topol RS-12M a fost lansată de la poligonul militar Kapustin Yar, situat în apropiere de Volgograd, la Marea Caspică, anunţă BBC. Testul a fost un succes, iar racheta a căzut controlat în zona Sari Shagan din Kazahstan.

 

UPDATE 21.45: Armata ucraineană a respins un atac rus asupra unei nave militare.

Armata ucraineană anunţă că a respins marţi, fără schimburi de focuri, un atac al Forţelor Navale ruse asupra unei nave militare ucrainene, în Portul Sevastopol din Crimeea.

„Indivizi înarmaţi au abordat cu un remorcher nava militară ucraineană Slavutici, au încercat să urce la bord, să captureze echipajul şi să le ia armele”, anunţă Ministerul ucrainean al Apărării, citat de AFP. „Agresorii purtau uniforme ale Forţelor navele ruse şi au venit de pe o navă militară rusă”, a precizat Ministerul Apărării.

Atacul a fost respins fără schimburi de focuri, iar militarii ruşi nu au reuşit să urce la bord. Informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente.

Nave ale Flotei ruse de la Marea Neagră continuă să blocheze ambarcaţiuni militare ucrainene în largul Portului Sevastopol, în Crimeea.

UPDATE 21.05: Un emisar ONU se îndreaptă spre regiunea ucraineană prorusă Crimeea.

Un emisar al Naţiunilor Unite este în drum spre Crimeea pentru „evaluarea situaţiei”, anunţă purtătorul de cuvânt al ONU, Martin Nesirky, citat de AFP.

Jan Eliasson, adjunct al secretarului general ONU, aflat în prezent în vizită la Kiev, i-a cerut „emisarului Robert Serry să meargă în Crimeea”, a precizat Nesirky.

UPDATE 19:13 Consiliul NATO-Rusia, la care participă ambasadorii statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice şi Rusiei, se va întruni miercuri la sediul organizaţiei, la Bruxelles, pentru a discuta despre criza din Ucraina, a anunţat marţi Oana Lungescu, o purtătoare de cuvânt a Alianţei.

UPDATE 19:13 CNN anunţă că John Kerry a declarat că Statele Unite ale Americii va susţine poporul ucrainean. Kerry i-a cerut lui Putin, conform Fox News, să-şi retragă trupele în barăci.

UPDATE 19:13 Victor Ianukovici ar fi murit în urma unui atac de cord, arată surse citate de ziarul Pravda. Publicaţia afirmă că deocamdată informaţia nu poate fi confirmată. Sursa informaţiei ar fi un angajat al Centrului Cardiologic din Rostov-pe-Don. Primele informaţii ar fi apărut de la politicianul de opoziţie Mihail Lebed.

UPDATE 19:13 Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că în acest moment nu este necesar să fie trimise trupe în Ucraina, dar Rusia îşi rezervă dreptul de a recurge la toate mijloacele pentru a-şi proteja cetăţenii din această ţară. Putin le-a ordonat trupelor mobilizate săptămâna trecută într-un exerciţiu militar surpriză în vestul şi centrul Rusiei să se întoarcă la unităţile lor, a declarat purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov.

UPDATE 13:08 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că evenimentele care au culminat cu fuga lui Victor Ianukovici au fost o lovitură anti-constituţională şi o capturare armată a puterii.

Dacă vom lua această decizie, de a merge la război, o vom face doar pentru a proteja poporul ucrainean. Cred că Victor Ianukovici nu mai are niciun viitor politic în Ucraina şi i-am spus-o. Dar de la ce a pornit totul: de la refuzul de a semna actul de asociere cu UE? Greşit.  Ianukovici nu a refuzat să semneze, a spus doar că nu e momentul să facă asta. A spus doar că nu poate tăia peste noapte legăturile cu Rusia, mai ales cele economice, pentru că ar fi resimţite mai ales de oamenii simpli. Avea dreptul legal să facă asta? Da. Nu a încălcat nicio lege. Şi totuşi haosul s-a dezlănţuit. Uneori cred că partenerii noştri stau acolo, peste Atlantic, ca în nişte laboratoare şi fac experimente pe oameni, ca pe şobolani. Nu e prima oară. L-am primit pe Ianukovici din motive umanitare. Dacă nu-l primeam, era mort acum. „

UPDATE 12:34 VIDEO Militarii ruşi care păzeau o bază aeriană Belbek din Crimeea i-au întâmpinat cu focuri de avertisment pe soldaţii ucraineni care se apropiau. Aproximativ 300 de oameni au mărşăluit spre baza aeriană, dar până la urmă au fost opriţi de către soldaţii ruşi ce au capturat-0.

04.03.2014 UPDATE 08.21 Russia Today Preşedintele rus Vladimir Putin le-a ordonat trupelor mobilizate săptămâna trecută într-un exerciţiu militar surpriză în vestul şi centrul Rusiei să se întoarcă la unităţile lor, a declarat purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov. Exerciţiile militare surpriză din centrul şi vestul Rusiei au fost lansate miercuri. Acestea au implicat 150.000 de millitari, 90 de avioane, 880 de blindate, 80 de nave de război şi alte echipamente grele.

03.03.2014 UPDATE 23:43 Editorial The Boston Globe „Într-un nou război rece nu vor fi învingători!”.

03.03.2014 UPDATE 23:43 Los Angeles Times: President Obama a avertizat că acţiunea Rusiei peninsula ucraineană Crimeea va fi o afacere costisitoare şi a atras atenţia că SUA şi aliaţii săi vestici vor impune sancţiuni economice dureroase dacă Moscova nu va renunţa la acţiunea sa

03.03.2014 UPDATE 23:36 Vorbind pentru jurnalista Christiane Amanpour, pe CNN, fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko a apelat la ajutorul comunităţii internaţionale pentru sprijinirea ţării sale: „Cer Occidentului să folosească toate metodele pentru a apăra integritatea teritorială a Ucrainei”.

03.03.2014 UPDATE 23:29 Yahoo News: Barack Obama: „Rusia este pe partea greşită a istoriei. Acestea acţiuni violează tratatele internaţionale. Dacă Rusia continuă pe drumul pe care a pornit, Statele Unite pregăteşte un set de măsuri pentru izolarea Moscovei.”

03.03.2014 UPDATE 23:23 CNNOficiali ucraineni informează asupra mişcărilor de trupe în Crimea, din Rusia. Nu există deocamdată nici o confirmare oficială din Rusia.

03.03.2014 UPDATE 22:40 Ulrich Speck, visiting fellow at Carnegie Europe, pentru CNN „Vladimir Putin plănuieşte resurecţia Uniunii Sovietice, versiunea lite.”

03.03.2014 UPDATE 22:07 Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia, controlată de stat, ar putea cumpăra rafinăria din Odesa, Ucraina, preluată de banca rusă VTB, controlată tot de stat, în contul unor datorii neplătite de compania unui milionar ucrainean, potrivit Kommersant.

03.03.2014 UPDATE 22:05 Preţul aurului a crescut luni cu 2%, din cauza escaladării crizei din Ucraina, care determină investitorii să se refugieze în active considerate sigure, continuând tendinţa de redresare de la începutul acestui an, în pofida unei scăderi înregistrate pe ansamblul săptămânii trecute.

03.03.2014 UPDATE 22:02 Polonia solicită o reuniune de urgență a Pactului Militar Nord-Atlantic. Aceasta consideră că criza din Ucraina este o amenințare la adresa securității sale naționale.

03.03.2014 UPDATE 21:40 Escaladarea crizei din Ucraina ar putea avea impact şi în afara regiunii, a avertizat, luni, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, adăugând că situaţia trebuie urmărită cu foarte mare atenţie de către factorii de decizie.

03.03.2014 UPDATE 21:37 Conflictul ruso-ucrainean referitor la Crimeea poate determina Polonia să reevalueze decizia de amânare pe termen nedefinit a adoptării euro, întrucât intrarea în uniunea monetară ar putea fi necesară pentru asigurarea stabilităţii, a declarat luni guvernatorul băncii centrale, Marek Belka.

03.03.2014 UPDATE 21:23 Rusia plăteşte un preț financiar greu pentru intervenția militară în Ucraina. Acţiunile şi obligaţiunile ruse s-au depreciat, ca şi rubla, pentru că forțele militare ale preşedintelui Vladimir Putin au înăsprit controlul asupra populaţiei vorbitoare de limbă rusă din Crimeea. Bursa din Moscova a scăzut cu 11,3%, ceea ce a făcut să dispară în câteva ore aproape 60 de miliarde dolari, reprezentând devalorizarea pe bursă a companiilor rusești listate. Banca Centrală a cheltuit 10 miliarde de dolari din rezervele sale, pentru a sprijini rubla. Investitorii deci s-au speriat de tensiunile escaladate cu Occidentul pentru fosta republică sovietică.

03.03.2014 UPDATE 21:14 Vicepreşedintele Statelor Unite Joe Biden a îndemnat luni Moscova să-şi retragă forţele din Ucraina, într-o conversaţie la telefon cu premierul rus Dmitri Medvedev, a anunţat Casa Albă.

03.03.2014 UPDATE 20:55  Comandamentul Flotei ruse neagă informaţiile privind ultimatumul emis în Crimeea. Flota rusă de la Marea Neagră, staţionată în Crimeea, nu a emis niciun ultimatum militarilor ucraineni, afirmă un purtător de cuvânt al instituţiei, negând informaţiile în acest sens apărute în presă, relatează CNN.

03.03.2014 UPDATE 20:45 UE avertizează Rusia cu revizuirea relaţiilor bilaterale din cauza crizei din Ucraina. Catherine Ashton se întâlneşte, marţi, cu Serghei Lavrov. Miniştrii de Externe din statele membre ale Uniunii Europene avertizează Rusia cu revizuirea relaţiilor bilaterale dacă Moscova nu va lua măsuri pentru detensionarea crizei din Ucraina.

03.03.2014 UPDATE 20:31 Pentagonul avertizează Rusia că intervenţia în Ucraina pune în pericol stabilitatea Europei. Intervenţia rusă în Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa securităţii în Europa şi în lume, i-a transmis secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu. 

03.03.2014 UPDATE 18:30 Armata Rusă a dat un ultimatum forţelor loiale Kievului din Crimeea, cerând acestora să se predea până la ora 03:00 GMT, în caz contrar urmând un atac la scară largă, informează BBC. Aceeaşi sursă notează că termenul a fost stabilit de Comandantul Flotei din Marea Neagră, Aleksander Vitko.

UPDATE 21:00 Comandantul forţelor navale ucrainene, ce fusese numit în funcţie abia acum câteva zile, a jurat să fie fidel poporului crimean, nu statului ucrainean, informează agenţia Ria Novosti, citată de Digi 24. seful-flotei-ucrainene-a-trecut-la-rusi

„Eu, Denis Berezovsky(FOTO dreapta), jur credinţă poporului din Crimeea şi mă angajez să-l protejez, respectând regulamentele militare„, a afirmat şeful forţelor navale  staţionate în Crimeea.

Între timp, Consiliul de Securitate al Ucrainei a cerut procuratorii să-l acuze de „trădare” pe Denis Berezovski.

UPDATE 17:31 Ministerul Apărării din Ucraina a dezminţit duminică informaţiile conform cărora militarii ucraineni din republica autonomă Crimeea ar dezerta şi a catalogat aceste ştiri drept „provocări”.

Tot neconforme cu realitatea sunt şi informaţiile referitoare la demisia în masă a membrilor forţelor armate. Personalul din unităţile forţelor armate ucrainene din Crimeea care sunt blocate de oameni înarmaţi îşi păstrează calmul şi încearcă, prin negocieri, să împiedice o vărsare de sânge.

UPDATE 17:18 Secretarul american de stat, John Kerry, a condamnat duminică ‘incredibilul act de agresiune’ al Rusiei la adresa Ucrainei şi a atras atenţia Moscovei în legătură cu ‘repercusiunile foarte serioase’ ale acestei acţiuni, inclusiv posibile sancţiuni care ‘vor izola economic’ Rusia. Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a afirmat că ‘nu are niciun comentariu în prezent’ în legătură cu afirmaţiile oficialului de la Washington.

UPDATE 16:53 SUA, Marea Britanie şi Franţa au decis duminică, în semn de protest faţă de acţiunile militare ruse în Crimeea, să-şi suspende participarea la reuniunile pregătitoare ale summitului G8, din 4-5 iunie, de la Soci.

UPDATE 16:50 Preşedintele Parlamentului de la Simferopol, Vladimir Konstantinov, a anunţat că, la referendumul convocat pe 30 martie în Crimeea, populaţia va fi întrebată dacă doreşte ca această republică autonomă a Ucrainei să obţină „statut statal”. Oficialul Totodată a mai adăugat că legislativul de la Simferopol „nu recunoaşte noile autorităţi de la Kiev” şi că preşedintele legitim al Ucrainei este în continuare Viktor Ianukovici.

UPDATE 16:20 Aproximativ o mie de peroane înarmate blochează intrarea într-o unitate ucraineană de grăniceri din Crimeea pentru a-i constrânge pe militari să predea armele, a anunţat duminică Ministerul ucrainean al Apărării într-un comunicat de presă. Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov declarase că un comandant rus a dat ultimatum trupelor ucrainene din Crimeea să predea armele până la ora locală 05:00 (03:00 GMT) din noaptea de sâmbătă spre duminică.

UPDATE 16:07 Ucraina îşi retrage navele de patrulare de coastă de la două baze militare din Crimeea şi le direcţionează către alte porturi la Marea Neagră, potrivit Serviciului de grăniceri al Ucrainei, care a adăugat că situaţia este stabilă la toate frontierele ţării, cu excepţia Crimeei.

UPDATE 15:34 Patriarhul Kiril al Moscovei a anunţat că va face tot posibilul pentru a opri declanşarea unui război în Ucraina. El a răspuns solicitării Bisericii Ortodoxe a Ucrainei. De asemenea, Papa a făcut şi el un apel la pace în timpul cuvântării de duminică.

UPDATE 15:03 Trupele ruse au înconjurat bazele militare ucraniene din Crimeea.

UPDATE 14:23 Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a criticat în termeni duri Rusia: „Ceea ce face acum Rusia în Ucraina violează charta ONU. Pune în pericol pacea şi securitatea în Europa”.

UPDATE 14:10 Mai mulţi soldaţi ucrainieni ar fi fost luaţi ostatici de trupele ruse.

UPDATE 14:00 Reuniune de urgenţă a NATO în baza articolului 4 din tratatul Alianţei.

UPDATE 13:46 Barack Obama a ordonat ridicarea gradului de alertă al Flotei a VI-a din Mediterană. Două nave americane, distrugătorul USS Ramage (DDG 61) şi nava de comandă USS Mount Whitney (LCC 20), nava amiral a Flotei VI, se află în Marea Neagră.

UPDATE 13:22 Ambasadorii Statelor Unite, Marii Britanii şi Canadei la Moscova au părăsit Rusia.

UPDATE 12:47 Navele Gărzii de Coastă din Ucraina au părăsit Crimeea, fiind relocate în Odessa si Mariupol.

UPDATE 12:03 Mobilizare a rezerviştilor în Ucraina. Ţara se pregăteşte de război.

UPDATE 11:49 Statele Unite ar putea livra armament Ucrainei în cazul în care Rusia va declanşa operaţiuni militare în Crimeea.

UPDATE 11:01 Trupele Infanteriei Marine Ucrainiene din Feodosia au primit un ultimatum din partea soldaţilor ruşi. Aceştia le-au transmis că au la dispoziţie o oră pentru a depune armele şi pentru a preda depozitele de armament şi muniţie. În caz contrar, ei vor fi atacaţi. Infanteriştii marini au făcut un apel la presă pentru a ajunge în Feodosia şi a relata asaltul ruşilor.

UPDATE 11:01 NATO ar putea mobiliza trupe în Polonia şi România pe fondul tensiunilor tot mai mari din Ucraina.

02.03.2014 UPDATE 10:31 Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, şi omologul său rus, Vladimir Putin, au discutat o oră şi jumătate, sâmbătă seară, despre situaţia din Ucraina.

UPDATE 23:31 Miniştri de externe din SUA, Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia, Turcia, Canada, Japonia, Polonia şi comisarul UE au discutat despre situaţia din Ucraina în cadrul unei teleconferinţe.

UPDATE 23:16 O reuniune de urgenţă a NATO ar putea avea loc în Varşovia săptămâna viitoare. La întâlnire este aşteptat şi preşedintele SUA, Barack Obama.

UPDATE 22:03 Preşedintele interimar al Ucrainei a anuntat că armata a fost plasată în stare de alertă şi că se fac scenarii pentru un război cu Rusia.

UPDATE 21:23 Secretarul general al ONU a anunţat că „urmăreşte cu maximă îngrijorare” evenimentele din Ucraina, mai ales cele din Crimeea, şi solicită „restaurarea de urgenţă a calmului şi dialogului”.

UPDATE 20:47 Senatorul american John McCain se declară îngrijorat de posibilitatea ca militarii ruşi să intervină şi în Estul Ucrainei şi îi cere preşedintelui Obama să ia măsuri.

UPDATE 20:30 Secretarii de stat pe probleme de apărare din SUA şi Rusia au purtat o discuţie telefonică.

UPDATE 20:10 Oficialii ruşi susţin că decizia de a folosi sau nu forţa în Crimeea aparţie exclusiv lui Vladimir Putin şi ca acesta o va lua în funcţie de evoluţiile din zonă.

UPDATE 19:20 Vladimir Putin nu a luat încă decizia de a interveni militar in Crimeea, după cum anunţă purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Aprobarea unei eventuale intervenţii militare în Ucraina este punctul de vedere al Consiliului Federaţiei. Dar preşedintele este cel care decide. Deocamdată, nu a luat nicio decizie în acest sens, a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

UPDATE 18:55 Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă sămbătă seară, de la ora 21.00, ora României

UPDATE 18:15 Traian Băsescu a convocat o întâlnire cu structurile de securitate sâmbătă seară. Premierul Victor Ponta şi ministrul de Externe, Titus Corlăţean, se află într-o vizită în Vatican.

UPDATE 17:55 Preşedintele Traian Băsescu a lua poziţie faţă de ultimele evenimente din Crimeea. „România consideră că orice prezenţă a trupelor Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, fără acordul acesteia şi în afara acordurilor bilaterale şi a notificărilor ucrainene deja existente, poate fi considerată o agresiune la adresa Ucrainei”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

UPDATE 16:35 Parlamentul rus a aprobat solicitarea lui Putin. RUSIA VA INTERVENI ÎN CRIMEEA.

UPDATE 16:35 Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut sâmbătă Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului) să aprobe ‘recurgerea la armata rusă în Ucraina’ până la normalizarea situaţiei. „Având în vedere situaţia extraordinară din Ucraina şi ameninţarea ce apasă asupra vieţii cetăţenilor ruşi, a compatrioţilor noştri, a forţelor armate ruse desfăşurate în Ucraina’, Vladimir Putin a cerut Consiliului Federaţiei să autorizeze ‘recurgerea la forţe armate ruse pe teritoriul Ucrainei, până la normalizarea situaţiei politice din ţară”.

UPDATE 16:12 11 persoane rănite în timpul revoltelor de la Kiev au fost aduse sâmbătă la Bucureşti pentru a primi îngrijiri medicale.

UPDATE 16:12 Vladimir Putin a cerut Parlamentului rus să aprobe o intervenţie militară în Crimeea.

UPDATE 15:56 Zeci de persoane au fost rănite sâmbătă, la Harkov, în estul Ucrainei, în timpul unei manifestaţii pro-ruse care a degenerat în luarea cu asalt a imobilului administraţiei regionale, transmite AFP, citată de Agerpres. Violenţele au izbucnit în timp ce în centrul oraşului se adunaseră peste 20.000 de manifestanţi pro-ruşi. Circa 300 de manifestanţi au lansat un asalt asupra sediului administraţiei regionale unde se aflau baricadaţi susţinători ai noilor autorităţi ucrainene.

UPDATE 15:42 Preşedintele ucrainean interimar Olexandr Turcinov a publicat sâmbătă un decret prin care refuză recunoaşterea noului premier al republicii autonome Crimeea, considerând că „numirea sa s-a produs încălcând legile ucrainene”. Serghei Aksenov a fost ales joi, cu uşile închise, de parlamentul republicii autonome, aflat sub controlul unui comando pro-rus. El a anunţat sâmbătă organizarea unui referendum pentru mai multă autonomie la data de 30 martie.

UPDATE 15:02 Rusia ar putea trimite soldaţi în Crimeea pentru garantarea securităţii Flotei ruse la Marea Neagră şi a cetăţenilor ruşi din această peninsulă din sudul Ucrainei, a declarat sâmbătă preşedintele Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului federal rus), Valentina Matvienko, scrie Agerpres. Anterior, deputaţii ruşi au făcut apel la preşedintele Federaţiei Ruse „să ia măsurile necesare pentru stabilizarea situaţiei din Crimeea şi să facă uz de toate mijloacele pentru protejarea populaţiei (din regiune) împotriva arbitrariului şi violenţei”, potrivit preşedintelui Dumei (camera inferioară), Serghei Narîşkin.

UPDATE 14:55 Cartierul general al Pazei de Coastă ucrainene din oraşul Sevastopol, în Crimeea, a fost asediat sâmbătă de aproximativ 300 de persoane înarmate care susţin că sunt militari ruşi, a indicat serviciul ucrainean al pazei de frontieră.

UPDATE 14:26 Peste 10.000 de persoane au manifestat sâmbătă, la Doneţk, în favoarea lui Viktor Ianukovici, iar manifestanţii au strigat „Rusia! Rusia!” şţi au împărţit pliante cu mesajul „Nu vă supuneţi puterii de la Kiev”.

UPDATE 14:14 Statele Unite vor intensifica activităţile pentru colectarea de informaţii, iar comandanţii militari evaluează situaţia din Ucraina pentru a stabili modalităţi de reacţie, însă, deocamdată, nu este analizata posibilitatea unei intervenţii militare, a afirmat un oficial american de rang înalt, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, pentru CNN.

UPDATE 13:22 Ministerul de Externe al Rusiei afirmă într-un comunicat de presă că Ucraina este vinovată pentru escaladarea tensiunii în Crimeea!

„În noaptea de vineri spre sâmbătă, persoane înarmate trimise din Kiev au încercat să ocupe clădirea Ministerului de Interne din Simferopol (capitala republicii Crimeea). Ca urmare a unor acţiuni hotărâte ale detaşamentelor de autoapărare, ocuparea clădirii a fost evitată. Aceasta confirmă intenţia unor cunoscute cercuri politice de la Kiev de a destabiliza situaţia în peninsulă”.

UPDATE 12:16  Referendumul pentru mai multă autonomie, anunţat recent de parlamentul din Crimeea pentru 25 mai, a fost devansat pentru data de 30 martie. De asemenea, noul premier al republicii autonome ucrainene Crimeea, Serghei Aksenov, a anunţat că preluat comandamentul temporar al tuturor unităţilor militare şi al forţelor de securitate locale.

UPDATE 11.52  Aproximativ 6.000 de militari ruşi au fost trimişi în Peninsula Crimeea, estimează Ministerul ucrainean al Apărării, în timp ce Moscova susţine că mobilizarea trupelor este în concordanţă cu acordurile militare cu Kievul. Serviciile de securitate ucrainene sunt în stare de alertă maximă în regiunea autonomă Crimeea, dar premierul Arseni Iaţeniuk a dat asigurări că armata ucraineană nu va reacţiona la „provocările” Rusiei.

UPDATE 10.00 După ce autorităţile de la Kiev au anunţat, în această săptămână, desfiinţarea poliţiei antirevoltă Berkut, care a fost implicată în mai mute cazuri de dispersare violentă a manifestanţilor în timpul protestelor din Capitala Ucrainei, membri ai acestei poliţii fac acum legea în Crimeea, scrie Mediafax. Membrii forţei antirevoltă Berkut au fost invitaţi miercuri de către autorităţile de la Sevastopol să se alăture trupelor din oraş, care găzduieşte Flora rusă la Marea Negră, în Crimeea. Aceştia au răspuns imediat invitaţiei, iar în prezent fac legea în zonă.

01.03.2014 UPDATE 09.20 Preşedintele american Barack Obama a avertizat Rusia să nu intervină militar în Ucraina. Liderul de la Casa Albă a subliniat că Moscova a promis prin tratatele internaţionale să respecte independenţa şi suveranitatea Ucrainei. Rusia a precizat, însă, că acţiunile din Crimeea fac parte din manevrele Flotei Mării Negre. „Orice violare a suveranităţii sau integritărţii teritoriale a Ucrainei va crea o profundă destabilizare, ceea ce nu este în interesul Ucrainei, Rusiei sau al Europei. Ar reprezenta o profundă intervenţie în chestiuni ce ar trebui stabilite de către poporul ucrainean”, a declarat Barack Obama, preşedintele SUA.

UPDATE 15:10 Președintele demis al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a ajuns joi seară pe aeroportul militar din Rostov (Rusia), la bordul unei aeronave care a fost escortată de mai multe avioane de luptă supersonice, potrivit presei ruse.

UPDATE 14:59 Aeroporturile din Crimeea, peninsulă în sudul Ucrainei unde patrulează grupuri înarmate pro-ruse, sunt din nou sub controlul autorităţilor centrale ucrainene, a declarat vineri la Kiev directorul Consiliului naţional pentru securitate şi apărare, Andrei Parubi.

UPDATE 14:12 Ucraina va cere Rusiei extrădarea preşedintelui demis Viktor Ianukovici, care a anunţat pentru vineri o conferinţă de presă la Rostov-pe-Don (sudul Rusiei), a indicat Parchetul General într-un comunicat.

UPDATE 14:07 Poliţia de Frontieră a Ucrainei a anunţat vineri, la prânz, că 10 elicoptere militare ruseşti au pătruns în spaţiul aerian al ţării prin peninsula Crimeei, iar o unitate rusească a blocat un echipaj al autorităţilor de frontieră ucrainiene în portul Sevastopol.  Aceste incidente au survenit ala câteva ore după ce Moscova a negat că a iniţiat acţiuni de cucerire a portului Sevastopol.

UPDATE 14:03 Ucraina solicită o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru discutarea situaţiei din Crimeea, monitorizarea situaţiei din această regiune şi adoptarea unor măsuri în caz că se constată încălcarea suveranităţii sale, se menţionează într-o rezoluţie adoptată vineri de Rada Supremă.

UPDATE 13:35 Flota Rusiei din Marea Neagră a infirmat vineri că militari ai săi ar ocupa aeroportul Belbek, situat în apropierea Sevastopol, port în peninsula Crimeea (sudul Ucrainei), unde se află locul său de dislocare, informează Interfax-Ukraina şi Reuters.

„Nici o unitate a Flotei ruse din Marea Neagră nu s-a mişcat spre aeroport, ca să nu mai vorbim de a lua parte la o blocare a sa”

, a declarat pentru Interfax-Ukraina un purtător de cuvânt al flotei, în timp ce ministrul ucrainean de interne a declarat că forţele ruse au preluat controlul asupra aeroportului din Simferopol, calificând această acţiune drept o „invazie”.

01.03.2014 UPDATE 12:10 Rada Supremă de la Kiev a adoptat vineri o rezoluţie în care face apel la Statele Unite ale Americii şi la Marea Britanie să garanteze suveranitatea Ucrainei. Statele Unite, Marea Britanie, precum şi Rusia sunt ţări garante ale independenţei Ucrainei, conform Memorandumului de la Budapesta, semnat la 5 decembrie 1994, cu privire la statutul non-nuclear al Ucrainei.

Ucraina se află în pragul războiului civil pe fondul tensiunilor tot mai accentuate din republica autonomă Crimeea.

Ministrul de Interne de la Kiev, Arsen Avakov, acuză o invazie după ce aeroporturile din regiune au fost ocupate de militanţi pro-ruşi. Ministrul Arsen Avakov a postat pe un site de socializare ultimele detalii despre situaţia explozivă din Crimeea.

Aeroportul din Belbek este blocat de unităţi militare ale Florei (ruse – n.r.)În interiorul aeroportului sunt militari în haine de camuflaj înarmaţi, care nu îşi ascund afilierea. Aerportul din Simferopol a fost atacat la miezul nopţii de câteva sute de persoane. Trupele de securitate au fost alungate, s-au folosit armele. Militanţii nu ş-au ascuns afilierea la forţele armate ale Federaţiei Ruse„, a explicat ministrul.

Acesta a continuat, acuzând o invazie rusă în Crimeea. VIDEO Aeroportul din Simferopol, OCUPAT de persoane înarmate „Apreciez situaţia ca fiind invazie şi ocupatie armată. Se incalcă toate tratatele şi normele internaţionale. Este o provocare directă pentru vărsarea de sânge pe teritoriul unui stat suveran. Nu mai este de competenţa Ministerului de Interne, este de competenţa Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională”, a mai spus ministrul. Aşa arată acum intrarea aeroportului din Simferopol

 

 

 

Despre Cristian Ionescu

5 comentarii

 1. Pentru mine, Ucraina inseamna tot un fel de Rusie, dar un pic mai neputincioasa. Si Ucraina are aceeasi tendinta de acaparare ca si Rusia. Dupa al doi-lea razboi mondial, Ucrainei i-au fost alipite Bugeacul si nordul Bucovinei, teritorii apartinand Moldovei, iar in 1954 presedintele de neam ucrainian Hrusciov le-a dat si Crimeea. Un stat umflat, cum s-ar zice. As fi inteles Ucraina, daca dupa „revolutia portocalie”, ar fi zis : Bugeacul, nordul Bucovinei si peninsula Crimeea nu ne apartin de drept si ca atare dorim sa revina la statele de care au apartinut si care au populatie majoritara. In acea situatie, populatiile respective ar fi putut decide s ingure de care stat sa apartina, Romania, Rusia in cazul Crimeei ori sa ramana la Ucraina. Acum este tardiv. Cu toata impotrivirea Ucrainei, Europei ori NATO, Crimeea tot la Rusia se va duce. Pacat ca noi suntem mici si prosti si de-a lungul istoriei nu ne-am stiut juca cartea norocoasa. Un lucru spun (sunt roman ardelean!!), ungurii in situatia noastra ar fi devenit imperiu.

Lasă un răspuns

Scroll To Top