ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


UPDATE 17:00 Armata rusă a început, joi, noi manevre în apropierea frontierei cu Ucraina, ca răspuns la operaţiunea militară lansată de autorităţile de la Kiev împotriva separatiştilor rusofoni din estul Ucrainei, a anunţat ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, preluat de Agerpres.
"Am fost constrânşi să reacţionăm în faţa acestei evoluţii a situaţiei", a justificat el aplicaţiile la care participă unităţi din districtele militare Sud şi Vest şi în cadrul cărora aviaţia rusă efectuează zboruri aproape de graniţa cu Ucraina.

Decizia lansării acestor manevre este motivată şi de planificatele exerciţii militare ale NATO în Polonia şi statele baltice, exerciţii care, afirmă Şoigu, nu contribuie la normalizarea situaţiei din Ucraina.

Armata ucraineană a lansat, joi, o operaţiune de eliberare a oraşului Slaviansk, aflat sub controlul insurgenţilor proruşi, cel puţin cinci dintre aceştia fiind ucişi în confruntări.

UPDATE 14:00
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că dacă se confirmă trimiterea armatei pe străzi, atunci este vorba de o "crimă gravă împotriva propriului popor" şi că vor exista consecinţe.

"Dacă regimul actual de la Kiev a început într-adevăr să folosească armata împotriva populaţiei în ţară, este o crimă gravă împotriva propriului popor", a declarat el.

"Este o operaţiune de reprimare care va avea consecinţe pentru oamenii care iau aceste decizii, în special pentru relaţiile interguvernamentale. Dacă autorităţile actuale de la Kiev au făcut acest lucru, atunci este vorba doar despre o juntă, un fel de bandă criminală", a spus Putin.

http://youtu.be/3Px_Ocv92V0

http://youtu.be/Q04-toIpB_k

UPDATE 24 APRILIE 12:00: Autorităţile de la Kiev au trimis trupele speciale împotriva separatiştilor pro-ruşi din oraşul Slaviansk, confruntările soldându-se cu cinci morţi din partea separatiştilor, iar un militar ucrainean a fost rănit, a anunţat Ministerul Ucrainean de Interne.

De cealaltă parte, manifestanţii pro-ruşi afirmă că nu se cunoaşte decât de existenţa unui singure persoane decedate şi a unui rănit.  O maşină a poliţiei ucrainene avertizează locuitorii din oraş de iminenţa atacului. Magazinele au fost închise.

Autorităţile au trimis tancuri, blindate şi infanterie împotriva oraşului Slaviansk.

 

UPDATE 19:45 Autorităţile ucrainene au interzis intrarea pe teritoriul ţării a bărbaţilor ruşi cu vârste cuprinse între 16 şi 60 de ani, anunţă RIA Novosti. Cea mai mare companie aeriană din Rusia, Aeroflot, a primit o scrisoare oficială de la Kiev, în care se specifică restricţii severe pentru bărbaţii ruşi care vor să călătorească din Rusia în Ucraina.

Excepţie fac pasagerii care călătoresc însoţiti de rude - femei şi copii -, cei care prezintă o invitaţie de la rude apropiate care locuiesc în Ucraina, sau în caz de deces ori de gravă îmbolnăvire a unei rude apropiate, care locuieşte în Ucraina, se arată într-un comunicat al companiei aeriene.

UPDATE 19:25 Serviciile speciale ucrainene (SBU) au arestat zece spioni ruşi, suspectaţi că au încurajat violenţele în estul rusofon al Ucrainei, relatează AFP.

Arestările au avut loc în ultimele şase săptămâni, iar misiunile în scopul destabilizării reprezintă "principala ameninţare actuală" la adresa securităţii Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al SBU.

"Am identificat zece cetăţeni cu paşapoarte ruseşti, care se află în prezent la Kiev, fiind anchetaţi. Reţelele ruse de spionaj reprezintă principala ameninţare", a spus oficialul SBU.

Direcţia de contraspionaj a SBU a anunţat miercuri că 40 de spioni ruşi au fost depistaţi în Ucraina de la începutul lunii martie până în prezent.

UPDATE 17:45 Armata ucraineană a început un război psihologic în regiunile din est, în care se desfăşoară ample mişcări anti-guvernamentale, scrie rt.com. După ce acţiunile terestre au eşuat, autorităţile de la Kiev au mobilizat avioane militare supersonice şi elicoptere de luptă, care zboară la mică altitudine deasupra oraşelor Kramatorsk şi Slaviansk, în încercarea de a intimida şi de a destabiliza forţele separatiste proruse.

În mod curios, unul dintre avioanele filmate de manifestanţii proruşi a fost identificat ca fiind un MIG 29 care aparţinea grupului de acrobaţii aeriene Şoimii Ucrainei, unitate desfiinţată în anul 2002, după un tragic accident aviatic petrecut lângă oraşul Lvov. Imediat au apătut speculaţii pe internet cu privire la starea Forţelor Aeriene ale Ucrainei, unii dintre utilizatori glumind că singurele avioane supersonice ucrainene disponibile de luptă sunt cele folosite la mitingurile acrobatice.

http://youtu.be/w8HttK_s534

UPDATE 15:37 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că speră foarte mult să nu fie nevoit să trimită armata în Ucraina. Putin a făcut aceste declaraţii în timpul sesiunii sale anuale de întrebări şi răspunsuri cu publicul de la televiziunea rusă.

"Consiliul Federaţiei ruse (Camera superioară a Parlamentului) a acordat preşedintelui dreptul de a folosi forţele armate în Ucraina. Sper foarte mult să nu fiu obligat să recurg la acest drept", a declarat Putin.

Şeful rus a declarat că nu-i este frică de NATO.

"Nu ne este frică. Mie nu mi-e frică şi nu trebuie să-i fie frică nimănui", a răspuns Putin la întrebarea unei întrebări a jurnalistului Dmitri Kiselev.

UPDATE 09.04 Cel puţin trei separatişti proruşi au fost ucişi în confruntările de la Mariupol, în apropiere de Marea Azov, susţin autorităţile de la Kiev.

Ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, a declarat într-un mesaj postat joi pe pagina sa de Facebook că trei separatişti proruşi au fost ucişi. "Potrivit datelor preliminare, trei atacatori au fost ucişi, 13 răniţi şi 63 reţinuţi", a precizat el. Avakov a declarat că separatiştii au aruncat cu cocteiluri Molotov şi alte dispozitive incendiare în timpul confruntărilor.

[divider]

UPDATE 21:55 Autoritățile de la Kiev au ordonat reabilitarea adăposturilor antiaeriene ale capitalei ucrainene, a anunțat șeful administrației municipale, Vladimir Bondarenko.

''Trebuie garantată securitatea cetățenilor noștri în contextul situației din estul țării. Serviciile vizate au primit ordin de a lua măsurile necesare pentru a preveni atacurile teroriste împotriva obiectivelor strategice sau cu risc înalt. Am ordonat, de asemenea, reabilitarea adăposturilor antiaeriene'', a indicat Bondarenko, citat de RIA Novosti.

Potrivit lui Bondarenko, autoritățile au, de asemenea, posibilitatea de a utiliza parcările și metroul din Kiev ca locuri de apărare civilă.

[divider]

UPDATE 20:16 Regiunea Doneţk, urmând exemplul Crimeei, a stabilit întrebările la care locuitorii vor trebui să răspundă la referendumul din 11 mai, anunţă Russia Today.

Întrebările de pe buletinele de vot vor fi:

1.Sunteţi PENTRU crearea Republicii Doneţk?

2. Cui ar trebui să aparţină Republica Doneţk: Ucrainei sau Federaţiei Ruse?

Comisia Electorală Centrală din Regiunea Doneţk a demarat deja organizarea unui sediu electoral şi a început să completeze listele electorale.

[divider]

UPDATE 18:30
Locuitorii oraşelor din estul Ucrainei baricadează străzile în aşteptarea unui atac la scală largă al armatei ucrainene, care ar putea include unităţi ale Gărzii Naţionale ale Ucrainei.

http://youtu.be/abF3q_yTjqY

[divider]

UPDATE 17:30 Cincizeci de soldaţi ucraineni, care fuseseră trimişi în oraşul Kramatorsk, pentru operaţiuni militare împotriva protestatarilor pro-federalizare, au fraternizat cu aceştia, scrie RIA Novosti.

"Am văzut că aceşti oameni nu sunt separatişti, nici terorişti, ci doar oameni simpli şi refuzăm să luptăm împotriva lor", a declarat unul dintre soldaţi, în timp ce camarazii lui dădeau jos steagul Ucrainei de pe blinndate şi se îndreptau spre oraşul Slaviansk.

Soldaţii care au trecut de partea forţelor proruse sunt din regiunea Dnepropetrovsk (sud-estul Ucrainei), unii dintre ei arborând pe vehiculele de luptă steagul Rusiei.

Autorităţile de la Kiev au ţinut să precizeze că arborarea steagului Rusiei pe vehicule a fost o stratagemă de a păcăli forţele separatiste, în vederea preluării controlului în regiune (Sursa foto: RIA NOVOSTI).

http://youtu.be/VdgQCZ3UxR4

[divider]

UPDATE 14:00
 Protestatarii pro-ruşi din Odessa au anunţat că de azi, 16 aprilie, regiunea este declarată Republica Populară şi că puterea aparţine doar locuitorilor.

Mai mult, aceştia pregătesc o blocare completă a căilor de comunicaţie din şi spre oraş.

"De azi înainte, regiunea Odessa este declarată Republica Populară Odessa, unde puterea aparţine doar poporului care locuieşte aici. Mânie la ora 16:00 (ora locală - n.n.) Odessa trebuie să se oprească în loc. La propriu. La ora indicată trebuie să blocaţi căile de comunicaţie indicate pe hartă cu maşinile voastre, iar pietonii să stea pe trecerile de pietoni. Creaţi cât mai multe blocaje în trafic", se arată în comunicatul mişcării anti-Maidan, citat de RT.com.

Reamintim că acesta este unul din paşii pe care Alexandr Dughin i-a sugerat manifestanţilor pentru a fi pus în aplicare. Mai multe detalii, aici.

[divider]

UPDATE 12:06 - Mai mulţi militanţi proruşi înarmaţi au intrat cu forţa în sediul primăriei din Doneţk. Gărzi înarmate au fost postate la intrările în primărie, angajaţii nefiind lăsaţi să intre.

[divider]

UPDATE 11:22 - Mai multe transportoare blindate cu steagul Rusiei arborat pe ele au intrat în oraşul Slaviansk.

[divider]

UPDATE 09:36 - Autorităţile ucrainiene au anunţat reţinerea unui bărbat care ar fi organizat protestele proruse din oraşul Luhansk.

[divider]

UPDATE 08:41 - Reprezentaţii Serviciului de Securitate Ucrainian susţin că în Estul ţării acţioneaya trupele speciale ruse. Sute de militari ruşi, foarte bine pregătiţi, ar acţiona în zona Doneţk.

[divider]

16 martie UPDATE 08:35 - Presa locală anunţă ca un ofiter de informaţii ucrainian si soldatul care îi era sofer au fost capturaţi în regiunea Doneţk. Proruşii ar fi ameninţat că îi vor ucide pe cei doi dacă trupele guvernamentale nu se vor retrage.

[divider]

UPDATE 20:35 Trupele ucrainene nu au înregistrat victime în acţiunea de recapturare a aerodromului de lângă oraşul Kramatorsk, din estul Ucrainei, au anunţat surse ale Ministerului Apărării de la Kiev. Potrivit acestora, armata ucraineană controlează toate drumurile care duc spre Kramatorsk. Cu toate acestea, aproximativ 100 de protestatari proruşi deţin controlul unor zone baricadate din centrul oraşului. Momentan, situaţia din oraş este calmă, iar cele două părţi sunt implicate în negocieri.

Pe Twitter a circulat în ultimele ore un video care arată un elicopter de luptă fiind doborât în Ucraina. Imaginile s-au dovedit a fi din Siria.

http://youtu.be/6BA5-9E7Cj8

[divider]

UPDATE 19:30
Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a declarat că trupele ucrainene au preluat controlul asupra aerodromului de lângă Kramatorsk (estul Ucrainei), ocupat de militanţii proruşi. În urma intervenţiilor soldaţilor ucrainei, patru protestatari au fost ucişi şi alţi doi au fost răniţi.

http://youtu.be/Gm9jYwP6DZs

[divider]

UPDATE 17:50 Armata ucraineană a atacat, marţi după-amiază, miliţiile separatiste proruse din oraşele Kramatorsk şi Slaviansk, înregistrându-se deja primele victime în rândul protestatarilor pro-federalizare, informează RIA Novosti.

Oraşul de Slaviansk este înconjurat de trupe susţinute de transportoare blindate, în timp ce la Kramatorsk soldaţii ucraineni au luat cu asalt aerodromul de lângă oraş. Martori de la faţa locului au declarat că forţele proruse s-au retras în faţa atacului iniţiat de armata Ucraineană.

În tot acest timp, avioane de luptă şi elicoptere au survolat spaţiul aerian din zonă.

http://youtu.be/SWTdVDZwiug

http://youtu.be/cNODRNmxeU0

[divider]

UPDATE 17:00
Parlamentul ucrainean a aprobat, marţi, o lege care declară Crimeea şi oraşul Sevastopol, recent anexate de Federaţia Rusă, ca "teritorii ocupate temporar", scrie RIA Novosti.

Documentul defineşte ca "teritorii ocupate temporar" zona Crimeei, oraşul Sevastopol, spaţiul aerian, apele terotoriale din Marea Neagră, precum şi fundul mării şi resursele lui.

Legea a fost adoptată cu 228 de voturi, cu două mai multe decât minimul necesar pentru a fi trimis preşedintelui Oleksandr Turcinov spre promulgare. (Sursa foto: ITAR-TASS)

[divider]

UPDATE 15 aprilie, 12:10 Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksander Turcinov, a anunţat că operaţiunea militară a armatei a început azi-noapte în estul ţării, precizând că intervenţia a început în regiunea Doneţk, conform Digi24.

„Scopul acestor acțiuni este să apărăm cetățenii Ucrainei”, a declarat Oleksander Turcinov.

Totodată, președintele interimar a precizat că această „operațiune anti-teroristă” va preveni „încercarea de destrămare a Ucrainei”.

Oleksander Turcinov a semnat ieri decretul prin care dă undă verde trupelor speciale să preia controlul asupra clădirilor ocupate de militanţii proruşi. Intervenţia se poate transforma într-o baie de sânge, fiindcă protestatarii sunt hotărâţi să nu dea nici un pas înapoi.

[divider]

UPDATE 19:00 Preşedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov a semnat, luni, un decret prin care ordonă o operaţiune specială în partea de est a ţării "pentru a contracara ameninţarea teroristă şi de a păstra integritatea teritorială a Ucrainei", informează ITAR-TASS. Turcinov l-a însărcinat cu punerea imediată în aplicare a ordinului pe secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, Andrei Parubi, unul dintre liderii extremei drepte din Ucraina şi comandant al manifestanţilor de pe Euromaidan.

[divider]

UPDATE 17:10
Autorităţile ucrainene au deschis 183 de cauze penale în legătură cu ocuparea sediilor unor organisme guvernamentale de către activişti proruşi în estul ţării, informează Agerpres citând agenţia de presă EFE.Dintre cele 183 de dosare deschise între 28 februarie şi 13 aprilie în regiunile Doneţk, Lugansk şi Harkov, 30 sunt cercetate de Parchet, iar de restul se ocupă alte instituţii.


[divider]

UPDATE 16:40
Protestatarii proruşi au ocupat sediul Ministerului de Interne ucrainean din oraşul Gorlovka, în regiunea Doneţk, asalt în cursul căruia s-au auzit focuri de armă - lansate, se pare, de poliţiştii baricadaţi din interior - şi a fost rănită cel puţin o persoană, transmite EFE, preluată de Agerpres. Forţele de ordine, care au ieşit din clădire printr-un coridor uman format de atacatori, au jurat deja credinţă noului şef al poliţiei locale, Alexandr Şulzenko, desemnat de protestatari.


http://youtu.be/niatvYnNX00

[divider]

UPDATE 14.28 Și ministrul de Externe al Marii Britanii, William Hague, a acuzat fățiș Rusia de implicare în afacerile interne ale Ucrainei.
Nu poate fi niciun dubiu că ceea ce se întâmplă a fost plănuit şi pus în aplicare de Rusia. Nu cred că dezminţirile privind implicarea Rusiei conţin vreo fărâmă de credibilitate. Evenimentele din estul Ucrainei au toate caracteristicile preluării Crimeii de către Rusia şi reprezintă o încălcare premeditată a independenţei şi suveranităţii Ucrainei.

Voi cere UE să ia măsuri sporite pentru sancţionarea Rusiei pentru acţiunile sale.

[divider]

UPDATE 14.17 O purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe german a acuzat Rusia că ar putea avea un rol de culise în escaladarea tensiunilor în estul Ucrainei. Separat, o purtătoare de cuvânt a guvernului a declarat că la reuniunea miniştrilor de externe din UE , ce are loc luni la Luxemburg, se va discuta dacă tensiunile din estul Ucrainei justifică aplicarea unor sancţiuni economice mai dure împotriva Rusiei.
Avem numeroase surse care sugerează că Rusia ar avea un rol în aceste confruntări. Miniştrii de externe vor discuta în această după-amiază dacă actuala situaţie din Ucraina este un motiv pentru a trece la a treia fază de sancţiuni.

http://youtu.be/sAwX-9fP9Vo

[divider]

UPDATE 13.37 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a respins orice implicare a Rusiei în evenimentele din sud-estul Ucrainei şi a spus că este o culme a ipocriziei să numeşti acţiunile paşnice ale locuitorilor din respectiva zonă drept acţiuni teroriste. De asemenea, diplomatul a afirmat că oficialii ucraineni care au luat duminică decizia de recurgere la forţă împotriva manifestanţilor proruşi din sud-estul Ucrainei ar trebui traşi la răspundere.
Ar fi cazul să ne amintim cum violenţa din Maidan (Piaţa Independenţei din Kiev), soldată cu zeci de victime, era numită democratică, în timp ce protestele paşnice, ce se desfăşoară în prezent în sud-estul Ucrainei, sunt catalogate drept terorism şi se anunţă declanşarea unei operaţiuni antiteroriste cu recurgerea la armată. Ipocrizia este de-a dreptul sfidătoare.

În Ucraina nu operează nici agenţi GRU (n. red. - Serviciul de informaţii al armatei) şi nici agenţi FSB (n. red. - Serviciul Federal de Securitate, ex-KGB).

Auzim deocamdată doar apeluri la Rusia să nu se amestece în afacerile interne ale Ucrainei.

Referitor la perspectiva reuniunii cvadripartite dintre Rusia, SUA, UE şi Ucraina, stabilită pentru 17 aprilie, la Geneva, Lavrov a spus că recurgerea la forţă împotriva manifestanţilor în sud-estul Ucrainei va submina în mod grav perspectivele unei colaborări pentru reglementarea crizei ucrainene.

http://youtu.be/sAwX-9fP9Vo

[divider]

UPDATE 12.57 Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, nu a exclus luni posibilitatea organizării unui referendum cu privire la federalizarea ţării simultan cu scrutinul prezidenţial de la 25 mai, în cazul în care Rada Supremă (parlamentul unicameral) va adopta o rezoluţie în acest sens.
Noi nu ne opunem organizării unui referendum. Mai mult, sunt convins că majoritatea ucrainenilor - în cazul votării de către parlament a unei rezoluţii corespunzătoare - vor vota pentru o Ucraină unitară, independentă, democratică şi indivizibilă.

Manifestanţii proruşi din sud-estul Ucrainei, care de mai mult timp ocupă clădiri administrative, cer un referendum cu privire la viitorul statut al regiunilor lor, nerecunoscând legitimitatea noilor autorităţi de la Kiev.

http://youtu.be/sAwX-9fP9Vo

[divider]

UPDATE 10.50 Ultimatumul a expirat de circa două ore, iar trupele ucrainene sunt pregătite să intervină.

Ultimatumul dat de preşedintele interimar al Ucrainei Oleksandr Turcinov separatiştilor din estul ţării a expirat oficial la ora 9 dimineaţa. Militanţii fideli Moscovei ar trebui să elibereze clădirile guvernamentale ocupate şi să predea armele.

[divider]

UPDATE 19:20 Preşedintele Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a emis un ultimatum forţelor separatiste din estul Ucrainei să predea armele până luni dimineaţă. "Daca separatiştii nu se vor preda, va interveni armata. Consiliul de securitate a luat decizia să desfăşoare o amplă acţiune anti-teroristă cu implicarea forţelor armate. Nu vom permite Rusie să repete scenariul din Crimeea în regiunile de est ale Ucrainei", a declarat Turcinov, citat de timpul.md.

[divider]

UPDATE 18:45 La Harkov (estul Ucrainei) forţele proruse, înarmate cu bâte şi scuturi, au ocupat clădirea consiliului municipal, informează timpul.md

http://youtu.be/sAwX-9fP9Vo

[divider]

UPDATE 18:00 Uniunea Europeană a somat, duminică, Rusia să înceteze orice tentativă de destabilizare în Ucraina şi a invitat autorităţile ucrainene să continue să dea dovadă de reţinere în operaţiunile ce vizează restabilirea autorităţii lor, transmite AFP, citată de Agerpres.

Miniştrii de externe ai UE se reunesc, luni, în Luxemburg pentru a decide dacă se impun noi acţiuni în urma recrudescenţei de tensiuni în Ucraina şi să evalueze consecinţele ameninţării Rusiei de a sista livrările de gaze către Ucraina.

[divider]

UPDATE 16:40
Manifestanţii proruşi din Slaviansk au dat foc baricadelor formate din cauciucuri.

http://youtu.be/0lzhJMNsQuU

[divider]

UPDATE 16:16
Forțele speciale anti-teroriste din Slaviansk pregătesc a două fază a operațiunii împotriva grupurilor înarmate de proruşi, care au ocupat cu forţa sediile de poliţie. Elicopterele armatei ucrainene survolează oraşul.
http://youtu.be/c5IQWqVAggI


[divider]

UPDATE 14:02
Proruşii din Mariupol au ocupat sediul Primăriei. În jurul clădirii se ridică mai multe baraje.

[divider]

UPDATE 12:33 - Un militar ucrainian a fost ucis în schimbul de focuri din Slaviansk iar alţi cinci au fost răniţi, anunţă presa de la Kiev.

[divider]

"Un agent al Serviciului ucrainean de securitate (SBU) a fost omorât, iar alţi cinci membri ai forţelor de ordine au fost răniţi. În rândul separatiştilor, există un număr necunoscut de victime", a precizat ministrul Avakov, citat de AFP.

[divider]

Autorităţile ucrainene au lansat o operaţiune antiteroristă la Slaviansk, unul dintre cele trei oraşe în care grupuri înarmate de proruşi au ocupat cu forţa sediile de poliţie.

Activiştii au deschis focul asupra forțelor antiteror trimise de Kiev să elibereze clădirile administrative ocupate de aceştia.

Anunţul a fost făcut de ministrul ucrainean de Interne şi vine după ce autorităţile ucrainene anunţaseră o operaţiune antiteroristă în oraşul din regiunea Doneţk.

Autorităţile ucrainene acuză Moscova de implicare în atacurile asupra clădirilor oficiale şi cer convocarea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.