ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Compania americană Chevron şi-a început activitatea explorării şi exploatării gazelor de şist, luni dimineaţa, la Siliştea, în ciuda protestelor locuitorilor din zonă, organizaţi în ceea ce este generic numită Mişcarea de Rezistenţă de la Pungeşti. Jandarmii au intervenit cu brutalitate pentru dispersarea demonstranţilor, şase dintre protestatari alegându-se cu dosare penale.

Citiți și editorialul lui Radu Iliescu pe tema gazelor de șist:  De ce vrea sistemul gaze de șist

Premierul Victor Ponta a felicitat Jandarmeria pentru intervenţia de la Pungeşti, adăugând că “toate acţiunile jandarmilor au fost 100% conform legii”.

Angajaţii Chevron au instituit un perimetru în jurul utilajelor, pentru a-i împiedica pe protestatari să ajunga la ele.

În prezent, în zona Pungeşti, patrulează mai multe maşini de luptă Hummer, inscriptionate cu însemnele Jandarmeriei.



Video streaming by Ustream

ACTUALIZARE 20:00 O parte dintre angajaţii societăţii care execută lucrările de amenajare a plaformei pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de şist pentru compania Chevron au părăsit zona după ce, în cursul zilei de luni, au reuşit să împrejmuiască cu gard întregul perimetru deţinut de compania petrolieră în localitatea Siliştea, scrie Mediafax.În zona gardurilor de protecţie amplasate de-a latul şoselei de către jandarmi se mai află zece protestatari, care au spus că vor rămâne cel puţin până la deblocarea drumului.

ACTUALIZARE 19:00 Mai multe efective de jandarmi s-au retras, luni seară, din localitatea Siliştea-Pungeşti, unde Chevron a început lucrările de pentru amplasarea primei sonde de explorare de gaze de şist, iar în zonă se mai află zece protestatari, drumul judeţean fiind în continuare blocat cu garduri metalice, transmite Mediafax. Drumul judeţean Vaslui - Gârceni este în continuare blocat, luni seară, de către Jandarmerie, care menţine gardurile metalice de-a latul şoselei, permiţând accesul maşinilor care trec prin zonă, însă nu şi al oamenilor care merg pe jos.

ACTUALIZARE 17:10 Poliţiştii vasluieni au întocmit, luni, un număr de şase dosare penale pe numele a cinci cetăţeni care au protestat în această dimineaţă la Pungeşti, după ce reprezentanţii Chevron au introdus pe perimetrul concensionat din localitatea Siliştea, au introdus utilajele pentru utilizarea unei sonde de explorare a gazelor de şist, informează Agerpres.

ACTUALIZARE 14:20
Au apărut primele imagini cu intervenția jandarmeriei din această dimineață de la Pungești.

http://youtu.be/iP6UG2yqhKc

ACTUALIZARZE 12:50 Utilajele firmei Chevron au început lucrările, acestea fiind păzite de către forțele Jandarmeriei, care au instalat garduri de protecție. Reprezentanții presei nu sunt lăsați să ajungă lângă utilaje.

ACTUALIZARE 12:20 Deși șeful Jandarmeriei a negat utilizarea forței, primul locuitor din Pungești eliberat din arestul poliției afirmă contrariul.

Sunt mulți prin sediul ãsta. Îmi este și teamã sã mai vorbesc. Mulțumesc bunului Dumnezeu cã am vãzut lumina zilei. M-au bãgat într-o dubã cu sase persoane, m-au luat de pe drum, am sãrit si m-au prins de picioare, de mâini, nici nu știu câți erau. Cred cã sunt vreo 40 luați de la Pungesti. M-au pus sã dau declaratie, m-au întrebat dacã am fost bruscat si am spus cã nu. Cred cã asa am reusit sã scap, sã-mi dea drumul. N-am încãlcat nicio lege”, a spus Costel Pleșuvu pentru vrn.ro

CLICK AICI PENTRU LIVE VIDEO DE LA PUNGEȘTI

Soția sa a comparat acțiunile autorităților cu cele ale regimului comunist.

"Pentru ce l-au ridicat? Am doi copii acasã! M-am dus la ofiterul de la poliție și mi-au spus sã stau, cã îi dau drumul acasã. Ãstia se comportã ca la comuniști. Suntem comuniști, domnule, și nu știm noi? Sãmânțã de comuniști, ãștia sunt pesediștii” , a afirmat soția lui Costel Pleșuvu pentru vrn.ro.

ACTUALIZARE 12:10 Şeful Jandarmeriei Române, Mircea Olaru, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că cei 100 de protestatari de la Pungeşti au fost somaţi legal să deblocheze drumul de acces către proprietatea companiei care vrea să exploreze gaze de şist în zonă, oamenilor cerându-li-se să permită accesul utilajelor pe terenul companiei.

El a spus că unii dintre localnici au deblocat drumul, în timp ce alţii au refuzat, rămânând în continuare pe carosabil. În aceste condiţii, oamenii "au fost ridicaţi" de jandarmi şi duşi la Poliţie pentru a fi identificaţi, a mai spus Olaru.  Acesta a spus că oamenii săi nu au folosit, forța împotriva manifestanților.

ACTUALIZARE 11:15 Colegii de la Vremea Nouă au reușit să stea de vorbă cu una din persoanele ridicate de către Jandarmerie din tabăra de la Vaslui.

Am fost bãtuți cu bastoanele și luați cu forța. Acum suntem 24 de persoane într-o camerã din sediul Poliției. Ni s-au luat amprentele și ni s-a spus cã vom sta aici 24 de ore. Zâna Domintean a fost bãtutã cu picioarele. Este vânãtã toatã la fațã”, a spus Mariana Morosanu pentru Vremea Nouă.

ACTUALIZARE 10:50 Compania americană Chevron a emis un comunicat de presă în care anunță oficial că a re-început lucrările la Pungești, informează Agerpres.

Oficialii companiei spun că vor face lucrări de explorare în perimetrul EV-2 și că "angajamentul de a avea relații constructive cu comunitățile unde își desfășoară activitatea" este o prioritate.
Chevron poate confirma că și-a reluat operațiunile în perimetrul Siliștea din comună Pungești, județul Vaslui. Chevron intenționează să realizeze exclusiv activități de explorare, folosind tehnologii convenționale, în perimetrul EV-2, conform permiselor pe care le-am obținut la începutul lunii octombrie 2013.

Prioritatea noastră este să desfășurăm aceste activități într-un mod sigur și responsabil față de mediul înconjurător, în conformitate cu acordurile de mediu pe baza cărora operăm. Chevron își reiterează angajamentul de a avea relații constructive și pozitive cu comunitățile unde își desfășoară activitatea și de a continua dialogul cu publicul interesat, comunitățile locale și autoritățile, despre proiectele sale", se mai arată în comunicat.

ACTUALIZARE 09:50 Situația este dramatică la Pungești, acolo unde absolut toți oamenii din tabăra protestatarilor au fost ridicați de Jandarmerie și duși la Vaslui, sub pretextul legitimării.

Cotidianul Vremea Nouă relatează că oamenii au fost agresați, loviți și împiedicați să filmeze ce se întâmplă, inclusiv în propriile lor gospodării. Drumurile sunt blocate, activitatea în comună este sistată: copiii nu mai pot să se ducă la școală.

Spre Pungești se îndreaptă doi membri ai  Grupului de Inițiativă a Societății Civile (GISC) Bârlad: gr. (r) Neculai Rotaru și ing. Ovidiu Tiron.

Chevron a reluat lucrările întrerupte la Pungești, după ce luni dimineață jandarmeria a intervenit în forță și i-a ridicat pe protestatarii care rămăseseră acolo.

CLICK AICI PENTRU LIVE VIDEO DE LA PUNGEȘTI

Primele utilaje ale Chevron au fost aduse imediat la fața locului, iar pe drumul județean din zonă, Jandarmeria a montat garduri. Anterior, compania Chevron spusese că nu va începe lucrările până ce "oamenii nu vor înțelege adevărul despre gazele de șist".

CITIȚI ȘI CHEVRON ŞI-A SUSPENDAT ACTIVITATEA! Oamenii continuă protestul!

Mediafax informează că jandarmii i-au oprit pe cei care voiau să blocheze accesul utilajelor și drumul județean Vaslui - Gârceni este blocat în totalitate de Jandarmerie, astfel că nu se poate ajunge la tabăra de corturi.

ocalnicii care stau în tabără susţin că luni dimineaţă, în urul orei 04.30, jandarmii au intervenit în forţă şi i-au urcat în dube pe unii dintre ei, oamenii spunând că, în total, au fost ridicate de către jandarmi 30 de persoane.

CITIȚI ȘI  Chevron a început o CAMPANIE de promovare a gazelor de șist la Pungești. Românii i-au trimis acasă: Să ne lase și să se ducă la ei, în America!

Ulterior, în zonă au ajuns zeci de localnici, chemaţi de oamenii din tabără, care susţin că jandarmii au continuat să intervină în forţă, obligându-i să părăsească zona.

O parte din protestatari susţin că au fost agresaţi de jandarmi şi că ar fi fost loviţi inclusiv cu bastoanele de către forţele de ordine, iar în acest timp în zonă ar fi fost aduse mai multe utilaje ale Chevron.

CITIȚI ȘI Veste proastă pentru Chevron: rușii l-au “cumpărat” și pe Papa Francisc! Mesajul suveranului pontif

Jandarmeria nu permite nici accesul jurnaliștilor, zona fiind înțesată de zeci de mașini ale poliției.

http://youtu.be/iQWHQ3yN23A