ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sseparatismul pe care îl susţine şi finanţează Putin în estul Ucrainei a deschis cutia Pandorei în Rusia. Prima regiune are reacţionează şi cere federalizare după modelul "republicii Doneţk" este Siberia.

Locuitorii din Siberia ar putea lua una dintre cele mai spectaculoase decizii din istorie. Primăria oraşului siberian Novosibirsk a înregistrat pe 1 august cererea pentru o demonstraţie publică cu tema Marşul pentru federalizarea Siberiei, care va avea loc pe 17 august. Scopul iniţiatorilor marşului, ce se va desfăşura sub sloganul Opriţi hrănirea Moscovei, este crearea Republicii Siberiene, ca parte a Federaţiei Ruse cu drepturi egale cu ale altor regiuni autonome din cadrul Federaţiei.

Locuitorii din Siberia solicită stabilirea unei distribuţii echitabile a veniturilor între bugetele federale şi locale. Referindu-se la Constituţia rusă, organizatorii cer guvernului federal o mai mare autonomie pentru autorităţile locale şi federalizarea Siberiei.

Unul din liderii marşului pentru Siberia, Artion Loskutov a acordat un interviu pentru site-ul slon.ru, dar serviciul de cenzură al lui Putin a reușit să blocheze site-ul. În plus, mai multe redacţii au primit avertisment din partea Rozcomadzor – Agenţia federală de supraveghere a tehnologiilor de informare şi mass media. Potrivit presei internaționale, acestea au fost acuzate de „difuzarea informaţiilor privind pregătirea unei ample acţiuni care nu a fost autorizată de autorităţi, sub lozinci ce subminează integritatea teritorială a statului rus”. Pe fir a intrat și Procuratura Generală.

Separatismul siberian, o idee de secole

Încă din secolul 18 locuitorii Siberiei visează la o ţară proprie. O scurtă istorie a provinciei este făcută pe blogul cubreacov.wordpress.com.

Guvernatorul provinciei a fost executat în anul 1721 pentru că "nutrea reaua intenție a separării de Rusia". În anul 1881 Nikolai Iadrințev scoate de sub tipar la Petersburg cartea Siberia – o colonie, lucrare care constituie Manifestul mișcării "regionaliștilor din Siberia". În anul 1907, la Cita, a fost lansată proclamația Către siberieni!.

În anul 1917, la 5 august, Conferința organizațiilor civice din Siberia adoptă hotărârea Despre organizarea autonomă a Siberiei, precum și stema și drapelul național.

drapelul-siberieiDrapelul Republicii Siberia, 1918


La 4 iulie 1918 Guvernul provizoriu al Siberiei a adoptat Declarația privind independența de stat a Siberiei, dar la 3 noiembrie 1918 a anulat-o.

În anul 1990, la Tomsk, ia ființă Partidul pentru Independența Siberiei, care propune adoptarea Declarației de Independență a republicii, deportarea tuturor deținuților de drept comun, precum și compensarea către Siberia a daunelor provocate de autoritățile coloniale. În anul 1998, sub conducerea lui Mihail Kulehov a fost înființată Armata de Eliberare a Siberiei.

În anul 2010 are loc Recensământul general al populației. Potrivit mai multor estimări, circa 24,5 milioane de persoane se presupune că s-au declarat siberieni ca apartenență națională.

În anul 2011, în cadrul acțiunii naționale Ajunge să mai hrănim Caucazul!, la Novosibirsk are loc, la 22 octombrie, acțiunea Ajunge să mai hrănim Moscova.