ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia primește încă o lovitură în plan economic. După sancțiunile Uniunii Europene și  Statelor Unite, BERD a decis să nu mai aprobe investiții în Federația Rusă, relatează Reuters.

Majoritatea membrilor Consiliului de administrație al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), inclusiv toate statele membre ale Uniunii Europene, precum și un număr de țări din afara UE au declarat că nu vor mai aproba proiectele de investiții în Federația Rusă.

Aceste sancțiuni sunt puse drept urmare a declarației Consiliului European de săptămâna trecută prin care a cerut statelor membre să-și coordoneze pozițiile lor cu privire la consiliul de administrație al băncii”, se spune într-un comunicat citat de Interfax.

Anunțul BERD reprezintă o nouă lovitură pentru Rusia, cel mai mare beneficiar de finanțare din partea instituției. În primele șase luni ale anului 2014, aproximativ 19% din investițiile BERD s-au realizat în Rusia, restul de 81% în statele în care banca europeană are operațiuni.

Luna trecută, ministrul rus al economiei recunoștea că Noile sancţiuni occidentale impuse pe fondul crizei din Ucraina ar putea avea consecinţe „grave“ asupra creşterii economice a Rusiei.

Până acum, sancţiunile economice impuse au fost doar simbolice, doar SUA vizând sancţiuni asupra unor companii şi holdinguri deţinute de către o serie de oligarhi apropiaţi Kremlinului. Pe de altă parte, deşi nu au fost vizate direct, marile grupuri energetice ruse suferă deja din greu din cauza acestor sancţiuni, deoarece li s-a îngreunat accesul pe pieţele financiare internaţionale şi au probleme în finanţarea investiţiilor.