ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul oligarh rus Mihail Hodorkovski consideră că actualul conflict din Ucraina va duce Rusia la pieire, după modelul invaziei sovietice din Afganistan, care a declanșat prăbușirea URSS.

Livrare GRATUITA, orice produs. Toate ofertele

”Invazia din Afganistan a început în cel de-al 15-lea an al regimului Brejnev (secretarul Partidului Comunist sovietic — n.r.), cea din Crimeea și Donbas are loc în cel de-al 15-lea an al regimului Putin'', scrie Hodorkovski într-un articol publicat în cotidianul financiar rus Vedomosti, preluat de Agerpres.

''În loc să se consacre teritoriilor lor gigantești, acești șefi de stat au decis să cucerească și mai multe teritorii, și au plătit scump'', afirmă opozantul rus, făcând o paralelă între invazia trupelor sovietice în Afganistan, în 1979, și conflictul ce opune din luna aprilie armata ucraineană și rebelii proruși din estul Ucrainei.

Rusia este în mod regulat acuzată de Kiev și Occident că îi înarmează pe separatiștii proruși din această parte a Ucrainei și că și-a desfășurat aici trupe regulate. Moscova dezminte orice implicare în conflict.

''Războiul este rezultatul natural al dezvoltării sistemului economic pus în funcțiune de Vladimir Putin timp de zece ani'', susține Hodorkovski, potrivit căruia președintele rus va fi dat jos de la putere 'în următorii zece ani'.