ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În campania sa despre alegerile prezidenţiale, siteul Gândul.info a început să popularizeze o idee ce circula demult prin minţile unei anumite categorii de români. Şi anume eliminarea votului universal şi înlocuirea lui cu votul restricţionat de nivelul de studii. Dacă nu ai bacul, nu votezi.

Propunerea nu are şanse de izbândă. Însă, cu siguranţă este vorba despre un alt test, unul din seria pe care însuşi patronul publicaţiei a recunoscut că a început-o, cu mai mult timp în urmă, pe seama mentalului colectiv al poporului român.  Respectând tiparul perfid prin care a făcut şi alte mizerii să devină "mainstream", se încearcă acum introducerea în discuţie a unei alte fărădelegi: interzicerea votului universal.

Probabil că dl Florin Negruţiu, uns "luptător pentru libertăţii" sau "freedom fighter" de către Victoria Nuland nu face nimic de capul său.  De altfel, el şi publicaţia pe care o conduce au o agendă foarte clară, de la care nu se abat şi în niciun caz nu se împiedică de mofturi, precum voinţa poporului român. Pe care, de altfel, îl dispreţuieşte profund şi de care se simte jenat.

Un singur exemplu: căutaţi să vedeţi cam câte articole s-au scris pe Gândul.info despre Sf.Constantin Brâncoveanu, în anul 2014, an declarat atât la nivel de stat, cât şi la nivel de Biserică, drept "anul Brâncoveanu".  Eu am găsit 6(şase) mari şi late, între care un singur editorial al Leliei Munteanu  şi restul ştiri seci de pe agenţii. Mai puţin de un articol/lună, până acum.

Normal, Brâncoveanu nu se încadrează în "tipar". În primul rând, Brâncoveanu a murit pentru credinţa ortodoxă, iar Gândul.info, ca site anti-creştin în mod făţiş, nu are spaţiu pentru aşa ceva. Nici evlavia evidentă a zeci, sute de mii de români pentru acest om nu a contat, nici importanţa academică, istorică, nimic. Brâncoveanu face parte din categoria "bigoţilor", de care noua "categorie de tineri sofisticaţi, educaţi, care cred în democraţie şi în puterea lor de a-şi crea singuri viitorul", nu trebuie să afle. Această categorie, conform dl. Mark Gittenstein, din care am citat,  poate că are "o atitudine cinică faţă de partidele politice şi presa existentă", dar are "multe cunoştinţe despre internet şi au încredere în propriile idei", şi atunci totul e ok.

În paranteză trebuie spus că prin propriile idei, aceşti "tineri sofisticaţi" înţeleg tot ceea ce le induce, subtil sau nu, mass-media şi mai nou reţelele sociale. Vezi isteria "ice bucket challenge".

Această categorie, a căror voce o exprimă  fidel cei de Gândul.info, s-a săturat să-i mai tolereze pe cei care nu se conformează. Sau pe cei care-i fac concurenţă în modelarea mentalului colectiv, cazul BOR. Şi atunci trebuie interzişi. Deocamdată, doar din cel mai elementar proces: acela de a-şi exprima părerea despre soarta comunităţii în care trăiesc. Sigur că mahalaua ineptă are în continuare dreptul să consume Ştirile de la Ora 5 sau ştirile "quality" ale Gândului. Precum aceasta.

Neputinţa celor care propun astfel de măsuri este egalată doar de tupeul acestora. Niciun gând pentru ridicarea mahalalei, prin educaţie şi prin raportarea la valorile perene ale acestui neam. Pentru că dacă s-ar întâmpla aşa ceva, pe seama cui s-ar mai face trafic, audienţă şi bani? Nu, mahalaua trebuie lăsată aşa cum este. Trebuie doar să fie pusă la locul ei. Subordonaţi omului fără chip, fără viaţă, care le va spune ce să gândească şi cum să se îmbrace de pe o aplicaţie IOS sau Android. Adică un mort sufleteşte.