ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România a€“ InfoCons a realizat un studiu pe etichetele produselor tip pateu vegetal care se regăsesc în magazinele din România.

[P] Comanda online Studiul China - Cel mai complet studiu despre nutritie

În cadrul studiului au fost analizate 21 de produse tip pate vegetal, achiziționate în mod aleatoriu și anonim de către reprezentații Asociației Naționale pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România a€“ A.N.P.C.P.P.S. România a€“ InfoCons din supermarket-urile de pe teritoriul țării.

Ca urmare a realizării acestui studiu a reieșit faptul că, în ceea ce privește numărul de E-uri prezent în cele 21 de tipuri de produse analizate, acesta variază între 0 și 12:

0 E-uri: 9,52% dintre produse
3 E-uri: 9,52% dintre produse
4 E-uri: 9,52% dintre produse
5 E-uri: 4,76% dintre produse
7 E-uri: 28,57% dintre produse
8 E-uri: 14,29% dintre produse
9 E-uri: 4,76% dintre produse
10 E-uri: 4,76% dintre produse
11 E-uri: 4,76% dintre produse
12 E-uri: 9,52% dintre produse

În cazul a două produse, care conțin 0 E-uri, anume: Pate vegetal din boabe de soia având producător S.C. Inedit S.R.L. și Pate Scandia Sibiu al cărui producător este S.C Scandia Food S.R.L Sibiu, s-a remarcat prezența zaharurilor de 4 procente la 100 gr, respectiv 1.2 la 100 gr; sau grăsimi 14.5 procente la 100 de gr, respectiv 19.8 procente la 100 gr. De asemenea, deși eticheta confirmă că nu au E-uri, au în compoziție și grăsimi saturate: 3.7 procente la 100 gr, respectiv 2 procente din 100 gr. Sărace în proteine, dar bogate în grăsimi și grăsimi saturate, pateurile vegetale de asemenea sunt sărace în fibre, iar calciul lipsește cu desăvârșire.

Din punct de vedere al cantității de sare/ 100 g de produs, aceasta se situează între 1.12 g și 1.4 g. De asemenea toate produsele care au inserat pe etichetă valorile energetice/100g, acestea se situează între 130 kcal și 270 kcal.

Produsele tip pate de post care au stat la baza studiului au ca distribuitor/producător următoarele companii: S.C. Inedit S.R.L.; S.C. Glina S.A.; S.C. Kaufland România S.C.S.; S.C. Vascar S.A.; S.C. Regal Corp S.R.L.; S.C. Preferă Foods S.A.; S.C. Billa România S.R.L.; S.C. Vascar S.A.; S.C. Hame România S.R.L.; S.C. Scandia Food S.R.L Sibiu; S.C Profi Rom Food S.R.L; S.C. Rewe România S.RL; S.C. Carrefour România S.A; S.C. Producție Ardealul S.R.L.