ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Apariţia unui graffiti promovând crearea unui stat islamic pe clădirea mănăstirii ortodoxe Decani din Kosovo a fost semnalată de arhidiaconul Sava Janjić care a precizat că oficialii nu au luat încă nicio masură.

Libris.ro – Librarie online – Zilnic noutati si promotii


"Ne așteptam ca oficialii internaționali și cei din Kosovo să condamne acest act de vandalism iar poliția din Kosovo să implememnteze măsuri de securitate mai bune", declară Janjic.

Mesajul graffitti ISIS -Statul Islamic al Iraq și Siria, vine Califatul, Armata de Eliberare Kosovo ( KLA) și Armata Națională albaneză (ANA) a fost descoperit duminică pe unele clădiri din complexul mănăstirii medievale ortodocse sârbe protejate de UNESCO.

Mesajul a fost scris pe clădirile care erau la aproximativ 300-500 de metri de biserica mănăstirii.

Janjić  mai precizează că toți călugării au fost șocați și s-au declarat îngrijorați de faptul că au mai fost amenințați și în trecut dar acest incident indică faptul că pericolul este și mai puternic.

"Apariția acestor grafitti islamice, legătura pe care o reprezintă cu KLA și textul care arată ca o încercare de scriere în arabă în zona în care noi lucrăm în fiecare zi indică faptul că acești oameni rău intenționați pot obține acces foarte ușor în interiorul mănăstirii", mai spune Janjić .

Șeful Oficiului guvernamental sârb pentru Kosovo-Metohija, Marko Đurić, a cerut Misiunii NATO de pace din Kosovo (KFOR) să întărească protecţia asigurată mănăstirii, iar poliţiei din Kosovo să găsească fără întârziere pe autori, scrie agenția de presă Tanjug citat de site-ul B92.net.

"Graffiti-ul apărut în interiorul mănăstirii protejate de UNESCO provoacă motive de îngrijorare", spune  Đurić  într-o declarație dată duminică, acesta îndemnând comunitatea internațională să ia aceste amenințări foarte în serios și să ia toate măsurile necesare pentru a proteja mănăstirea.

"Serbia va face orice pentru a proteja moștenirea culturală din Kosovo reprezentată de mănăstirile și bisericile sârbe și va pune capăt hărțuirii și intimidării sârbilor din această regiune", mai adaugă el.

"Mesaje ca cele apărute astăzi pe clădirile auxialiare ale mănăstirii cu siguranță sporesc frica și agitația populației sărbe din această provincie", mai explică Đurić

Mănăstirea construită în secolul 14 de regele sârb Stefan Dečanski a fost ținta atacurilor cu grenade de 4 ori până acum iar călugării din mănăstire au fost amenințați de mai multe ori.

"În ciuda tuturor acestor incidente călugarii din această mănăstire s-au zbătut tot timpul pentru a promova pacea și toleranța pentru toți locuitorii din Kosovo și Metohija", încheie Đurić.