ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sâmbătă 14 martie, va avea loc o manifestație pentru susținerea Institutului Cantacuzino. Demersul a fost inițiat de studenții Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti și are drept scop oprirea desființării celebrului institut.

[p] LIBRARIE.NET - Cărţile pe care le cauţi

La inițiativa studenților, a apărut și o pagină de Facebook dedicată salvării Institutului Cantacuzino. Aceasta se numește "NU desființării Institutului Cantacuzino" iar cei ce vor să participe la demersul de sâmbătă o pot accesa pentru a afla mai multe detalii organizatorice, cum ar fi ora ce urmează a fi comunicată.

Studenții spun că deși există probleme, cadrele didactice ale Institutului au o conduită exemplară și dau dovadă de pasiune și dedicare iar închiderea Instituției ar fi o imensă pierdere.

"Nu numai noi, ca studenți la medicină, vom avea de pierdut în lipsa unor cadre didactice deosebite, dar și ROMÂNIA, fără implicarea Institutului în sănătatea publică, în diagnostic, în cercetare și în producție – toți vom pierde! Institutul trebuie să fie susținut de autorități", afirmă studenții UMF Carol Davila.

Tinerii mai spun că echipa de medici, biologi și chimişti ai Institului Cantacuzino are un rol esențial în formarea studenților și subliniază dedicarea acesteia în ciuda condițiilor dificile generate de lipsa de fonduri.

"Să nu uităm: în spatele acestui nume se găseşte o echipă de medici, biologi, chimişti. O parte dintre aceştia are un rol important în formarea studenţilor. O fac zi de zi, chiar dacă fondurile îi împiedică să încălzească sălile de curs din Institut. Singurele metode de a creşte temperatura până în acest moment sunt lămpile de gaz folosite în mod normal pentru experimente. Studenţilor le este greu să suporte temperaturile timp de două ore, atât cât durează un curs. Şi o fac stând îmbrăcaţi în geci, cu mănuşi, fulare şi căciuli. Medicii fac asta şi 8 ore, în fiecare zi. În frig, cu salarii de aproape 150 RON (decembrie), poate şi fără speranţă acum, medicii încearcă şi se luptă în continuare să ajute România în felul lor", scriu studenții pe pagina de Facebook dedicată acestui demers.

Tinerii afirmă că nu vor sa plece din țară și vor să beneficieze de competența Institutului Cantacuzino.

"Ne plângem că medicii pleacă din țară...o țară în care sistemul sanitar este de multe ori batjocorit. Nu îmi doresc să plec din țară. Vreau să profesez într-o țară civilizată, în care munca mea să fie apreciată. Vreau să învăț într-o țară în care un institut cu tradiție nu se închide din cauza NEPĂSĂRII autorităților. Vreau ca eu și familia mea să beneficiem de competența Institutului Cantacuzino. Vreau să ne ajutați să spunem NU nepăsării. Vreau ca poporul român să învețe să recunoască și să respecte ADEVĂRATELE VALORI", mai precizează studenții.

Institutul Cantacuzino este singurul Institut de Imunologie şi Bacteriologie din România. Cu peste 90 de ani de activitate, acesta este colosul cercetării medicale româneşti. Aici s-au preparat seruri şi vaccinuri pentru combaterea bolilor contagioase. Cercetările au început în 1901, la iniţiativa Acad. Ioan Cantacuzino. Prin tradiție, încă de la înființarea de către Prof. Cantacuzino și prin decret Regal (semnat in 1921 de catre Regele Ferdinand I), institutul a avut 4 roluri esențiale în medicina românească: diagnostic, producție,cercetare și învățământ.