ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Războiul informațiilor privind conflictul din Ucraina se duce pe toate fronturile. Mai ales prin mass media. Un grup de observatori media a depus o plângere împotriva televiziunii germane ZDF, pe care o acuză că a difuzat fotografii cu tancuri rusești în estul separatist al Ucrainei, deși tancurile respective au fost surprinse în timpul conflictului ruso-georgian din vara lui 2008, din Osetia de Sud.

Livrare GRATUITA, orice produs. Toate ofertele

La doar câteva zile după ce un senator republican din SUA dezvăluia cum au încercat deputați ucraineni să-l tragă pe sfoară, prezentându-i imagini cu tancurile rusești care ar fi intrat pe teritoriul Ucrainei, prestigioasa televiziune germană ZDF a încercat să-și înșele audiența. Cu aceleași fotografii, relatează Russia Today.

Grupul de monitorizare media, denumit Permanent Open Committee of Media Monitoring, a depus o plângere împotriva ZDF, acuzând-o de dezinformare în cazul situației din estul Ucraine, conform Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Plângerea se referă la fotografiile care au fost prezentate ca o dovadă a prezenței militare ruse în estul Ucrainei, acuzații pe care Moscova le-au negat cu vehemență.

În reportajul cu pricina, televiziunea germană titra, derulând fotografii cu tancurile ruse: ”Vehicule blindate au intrat dinspre Isvarino în regiunea Lugansk la 13 februarie 2015”. Sursa citată de nemți pentru această ”informație” era un ”purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Andrei Lysenko."

Cu bună știință, ZDF a încercat să dezinformeze, arătând niște imagini care datau, de fapt, din timpul conflictului din Osetia de Sud, spun reclamanții.

Comitetul care a depus plângerea spune că ”este interesant de știut cum astfel de imagini, care nu au nimic de-a face cu știrea în cauză, s-au repetat, cu scopul de a convinge publicul de presupusa invazie a tancurilor ruse”. Unul dintre reprezentanții Comitetului susține că o bună parte a relatărilor din presa germană despre conflictul din estul Ucrainei ”ating culmile fantezismului”, cu greu putând fi luate în serios.