ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Miniștrii de externe ai Marii Britanii și Germaniei au anunțat că țările lor nu vor participa la atacuri aeriene îndreptate împotriva jihadiștilor grupării Statul Islamic (SI) în Siria, informează AFP, preluat de Agerpres.

Aflat la Berlin, șeful diplomației britanice, Philip Hammond, a exclus orice participare a Londrei la lovituri aeriene în Siria, la câteva ore după ce Barack Obama a anunțat că este gata să declanșeze atacuri asupra pozițiilor SI în această țară.

Să fim clari: Marea Britanie nu va participa la lovituri aeriene în Siria”, a spus Hammond. Oficialul britanic a reamintit de opoziția pe care parlamentul britanic a exprimat-o anul trecut față de o intervenție militară în Siria. Hammond nu exclus, însă, o participare la atacuri aeriene în Irak. Pe aceeași lungime de undă s-a aflat și ministrul de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. El a subliniat că Germania nu va participa la niciun atac aerian, nici în Siria, nici în Irak. ”În mod foarte clar, nu ni s-a cerut acest lucru și nu o vom face”, a declarat Steinmeier, subliniind că această poziție a Berlinului a fost respectată de aliații săi internaționali.

Un mesaj similar a venit de la Ankara. Surse guvernamentale turce au precizat, conform AFP, că Turcia nu va participa la operațiunile SUA în lupta împotriva jihadiștilor din Irak și Siria.

Oficialul a precizat însă că Turcia ar putea autoriza coaliția să folosească baza sa militară de la Incirlik, din sudul țării, pentru operațiuni strict logistice.

Rusia susține că loviturile aeriene americane contra grupării Statul Islamic, fără mandat al Consiliului de Securitate al ONU, reprezintă un act de agresiune și o ''încălcare grosolană'' a dreptului internațional.