ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marte are soluri asemănătoare celor terestre, dar vechi de 3,7 miliarde de ani, care au fost descoperite de roverul marţian Curiosity, într-un crater de pe planeta roşie. Potrivit oamenilor de ştiinţă, descoperirea creşte şansele ca viaţa microbiană să existe pe planeta Marte.

Solurile au fost identificate în urma analizării unei serii de imagini realizate recent de robotul Curiosity în craterul Gale de pe Marte.

Solul fotografiat prezintă suprafeţe fisurate, similare celor din Dry Valleys din Antarctica şi din Deşertul Atacama din Chile.

Analiza chimică făcută ulterior de rover a indicat o structură similară solurilor de pe Terra, în care trăiesc microbi.

Descoperirea l-a determinat pe geologul Gregory Retallack de la Universitatea Oregon, SUA, să afirme că „există o posibilitate reală ca viaţa (microbiană) să existe pe Marte”, informează presa internaţională.
Noile date demonstrează o tendinţă clară de dezagregare chimică şi de acumulare de argilă în defavoarea mineralului olivină, aşa cum se petrece şi în solurile de pe Terra.

Reducerea fosforului din acele depozite este deosebit de tulburătoare, întrucât ea este atribuită pe Terra activităţii microbiene

, explică savantul american.