ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Moscova a dat publicităţii, miercuri, primele măsuri destinate atenuării efectelor crizei economice şi monetare. Sunt prevăzute economii bugetare, ajutor acordat sectoarelor bancar, al apărării şi agricol sau o revalorizare a pensiilor.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Planul anunțat de guvernul rus include 60 de măsuri. Urmând să fie completat în primăvară, planul îşi propune ca obiectiv "dezvoltarea economică şi stabilitatea socială" şi prevede o scădere a cheltuielilor bugetare de 5 la sută pe an timp de trei ani, transmite Mediafax.

În plus, beneficiile sociale şi cheltuielile legate de apărare, care au căpătat o importanţă tot mai mare în ultimii ani la iniţiativa lui Vladimir Putin, vor fi scutite de aceste tăieri.

Fără a include planul de ajutor pentru bănci anunţat şi finanţat de la sfârşitul lui 2014 dar reluat de document, măsurile reprezintă 1.332 de miliarde de ruble (17,4 miliarde de euro), care vor fi suportate în parte de buget dar mai ales de fondurile în care a fost plasată în ultimii ani o parte a veniturilor din hidrocarburi.

Din punct de vedere social, partea din pensii finanţată prin capitalizare va fi revalorizată la 1 februarie cu peste 11 la sută, nivelul inflaţiei din 2014, ceea ce va costa 188 de miliarde de ruble (2,5 miliarde de euro). Vor fi alocate fonduri pentru susţinerea pieţei muncii.

Pentru menţinerea finanţării economiei, în afară de planul de recapitalizare a sectorului bancar din fonduri publice de 1.000 de miliarde de ruble (13 miliarde de euro).
Printre celelalte măsuri, Guvernul prevede să ajute sectorul apărării să compenseze pierderile cauzate de scumpirea importurilor, subvenţii pentru unele credite sau subvenţionarea unor legături aeriene interne nerentabile.

Autorităţile au avertizat că, dacă petrolul va rămâne la preţul actual, Produsul Intern Brut al Rusiei ar putea scădea cu 5 la sută în acest an, faţă de o creştere evaluată în jurul valorii de 0,6 la sută anul trecut.