ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Din analizele făcute de ANSVSA, din totalul fructelor, legumelor şi cerealelor vândute pe piaţa românească, un sfert conţin reziduuri de pesticide, arată digi24.ro.

[P] Comanda online Studiul China - Cel mai complet studiu despre nutritie

După analiza a aproape 3.500 de probe, ANSVSA, autoritatea pentru siguranţa alimentelor, a ajuns la concluzia că 25% dintre alimentele vândute în România conţin urme de pesticide.

Cele mai multe au fost găsite în merele româneşti, în care s-au depistat şi 7 tipuri de pesticide diferite.

Pe locul 2 sunt citricele turceşti, în grepfrut şi lămâi s-au găsit şi 5 tipuri de pesticide.

În roşiile analizate, 70% dintre ele fiind turceşti, au fost identificate minim 2 tipuri de pesticide, maxim 5.

Nici cartoful nu mai este marfă autohtonă, importurile se ridică la 40 la sută. Ponderea lor a crescut o dată cu dezvoltarea lanţurilor de supermarketuri cărora le e mult mai greu să încheie contracte cu o puzderie de mici fermieri autohtoni decât să lucreze cu companii mari de peste graniţă.

Chiar şi când se lucrează cu români sunt preferate firmele care pot livra mult, iar firmele care pot livra mult îşi măresc productivitatea cu ajutorul chimicalelor. Aşa a ajuns ca mărul românesc să fie cel mai plin de pesticide.

Începând de anul viitor, Comisia Europeană va lua la puricat mâncarea românească. Scopul? Depistarea nivelului de pesticide.

Din 2016, România şi celelalte state membre ale Uniunii vor trebui să preleveze probe din anumite alimente pentru a vedea dacă conţin pesticide, şi dacă da, despre ce pesticide e vorba şi în ce cantităţi.

În laborator vor fi analizate fructele, legumele, carnea, lactatele dar şi vinul, iar din fiecare produs România va preleva 17 probe. Programul comisiei se va lungi pe o perioadă de 3 ani, din 2016 până în 2018. Controlul prelungit e necesar pentru a vedea cum anume se schimbă pesticidele utilizate, ce substanţe noi apar, dacă sunt acoperite de legile europene şi dacă sunt sau nu un pericol pentru consumatori.