ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Multe dintre preparatele din carne care se vând în magazinele din țara noastră nu au nimic în comun cu mezelurile sub ale căror denumiri sunt comercializate.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor (APC), Costel Stanciu,  preparatele din carne, în special cele ieftine, sunt doar deşeuri alimentare. 
 Și asta pentru că, după cum susțin reprezentanții Ministerului Agriculturii, producătorii de mezeluri nu sunt controlați de nimeni. 

"Conţinutul preparatului se regăseşte la ingredientele de pe etichetă, dar în cele mai multe situaţii găsim carne dezosată mecanic, şorici şi alţi substituenţi de clasa a IV-a de calitate. În procesul de valorificare a subproduselor de abatorizare se mai aruncă doar conţinutul intestinelor, în rest se valorifică tot. Se vinde pe piaţă parizer şi cu 5 lei, deci un cost de producţie de doi lei, de aici ne dăm seama ce anume este în compoziţia acestor preparate. Ei se folosesc de denumiri tradiţionale, parizer, salam de vară etc., pentru a vinde aceste subproduse, eu le numesc deşeuri alimentare. Astea ar trebui să fie date animalelor, nu oamenilor. Însă, în ultima vreme, animalele de companie beneficiază de o hrană mai curată decât oamenii, pentru că există acolo mai multă atenţie în procesul de producţie", a declarat Costel Stanciu, pentru ziarulring.ro.

Potrivit acestuia, în zona preparatelor din carne  pentru copii sunt foarte mari probleme. 

“Sunt crenvurşti pentru copii şi citeşti pe etichetă că se foloseşte sângele animalelor în reţetar, deşi sângele poate să poarte o încărcătură microbiană, poate fi foarte uşor contaminat", a adăugat președintele APC. 

La ora actuală, nimeni nu controlează compoziţia şi calitatea mezelurilor.

"Ar fi bine să facem o legislaţie prin care să interzicem producerea mezelurilor care conţin porcării", propune Viorel Morărescu, director general în Ministerul Agriculturii.