ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Începând cu 1 mai, producătorii agricoli care vor să mai vândă în pieţe vor avea nevoie de un atestat de producător şi de un carnet de comercializare.

Atestatul este valabil un singur an, este eliberat de primărie şi trebuie ştampilat şi de asociaţia agricolă din zona în care este fermă.

Reglementările în vigoare prevăd şi o serie de sancţiuni pentru producătorii care nu vor ţine cont de regulile privind atestatul de producător şi carnetul de comercializare, informează Digi24.

Astfel, cei care vor utiliza carnetul de comercializare fără să respecte regimul de utilizare al filelor, ar putea fi sancţionaţi cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei.

De asemenea, producătorii agricoli care vor transporta produse agricole de la locul de deţinere la locul de comercializare, dar nu vor respecta obligaţia de a deţine o filă completată corespunzător cantităţilor şi structurii sortimentelor transportate, ar putea primi o amendă de la 3.000 lei la 4.000 lei.

În plus, dacă nu vor afişa eticheta de produs, comercianţii vor fi pasibili de o amenda care va fi cuprinsă între 100 lei şi 300 lei.

Amenzile cresc considerabil în cazul în care producătorii comercializează produse, însă nu au un atestat de producător valabil şi un carnet de comercializare a produselor. În această situaţie amenzile sunt între 15.000 lei şi 22.500 lei.

Mai mult decât atât, dacă producătorii vor vinde, în baza carnetului de comercializare, alte produse decât cele din producţia proprie, atunci fapta constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei.