ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mihai Eminescu a fost prezentat americanilor în 16.000 de pagini și 38 de volume, 8.000 de manuscrise facsimilate, care i-au aparținut marelui poet, în premieră, sâmbătă, la ICR New York. Evenimentul a avut loc loc cu ocazia Zilei Culturii Naționale, informează ICR New York.

Ziua de naștere a poetului național Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale au fost sărbătorite cu mare fast la sala Auditorium a ICR New York sâmbătă, 18 ianuarie 2014, printr-un eveniment cultural unic și academic complex, intitulat 'Eminescu — Opus Magnum'.

Evenimentul a debutat cu dezvelirea portretului lui Mihai Eminescu, pe care pictorul Alexandru Darida l-a dăruit ICR New York. La acest eveniment a participat Consulul general al României la New York, doamna Ioana-Gabriela Costache. De asemenea, în cadrul evenimentului dedicat lui Mihai Eminescu a fost prezentată expoziția intitulată 'Dintre sute de catarge', reflectând multiplele direcții ale artelor vizuale și impactul operei lui Eminescu asupra artei plastice. Ansamblul de lucrări plastice a fost curatoriat de Viorica Colpacci, directorul Galeriei românești 'Spiritus'.

Au fost expuse icoane pe sticlă create de copiii de la Biserica Sf. Pantelimon din București dar și lucrări ale artiștilor: Viorica Colpacci și Mihai Caranica, Valeriu Borobelu, Ioan Popoiu, Georgette Sinclair, Iana Bertea, Despina Amăriuței, Ruxandra Dumitrescu, Garabet Salgian, Maria Tăzlăuanu și Doru Tzaganea.

În continuarea evenimentului a avut loc un concert de lucrări selectate din perioada romantismului muzical în interpretarea pianistului Matei Varga și un recital din poezia lui Mihai Eminescu în limba engleză, în traducerea și interpretarea lui Adrian G. Sahlean.

O galerie de portrete ale poetului național și de fotografii inedite însoțite de reproduceri, la scară mărită, ale filelor de manuscris, dar și imagini ale lucrărilor de artă monumentală românească dedicate poetului, au fost prezentate în holul ce deschide sala Auditorium.

Ziua Culturii Naționale de la New York a mai fost marcată prin prezentarea, în premieră pe teritoriul nord-american, a ediției facsimilate a 'Manuscriselor Mihai Eminescu', care cuprinde 38 de volume ce conțin peste 16.000 de pagini.