ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!




Ora de Religie din scoli.

Mie mi-a sunat clopotelul acestei “probleme” acum vreo doi ani cind sotia unui prieten de-al meu se lamenta groaznic si redundant la fiecare intilnire a grupului nostru . Se lamenta sau mai bine zis, se certa de una singura cu un personaj imaginar care, cica, ii bagase pe git copilului ei, in programa scolara de clasa doua (sau a treia!), ora de Religie.


[p] LIBRARIE.NET - Cartile pe care le cauti

Nici nu apuca sa bea un pahar de vin (că cam bea!) si gata incepea cu blestemele la adresa societatii, ministerului, bisericii, preotilor, femeilor de servici din scoli, a chioscarilor de la parter , a lu’ barbat’su ca bea si ala prea mult s.a.m.d. , toate acestea avind in centru aceiasi ora de Religie cu care ea (scuzati-ma, probabil ca trebuia sa scriu Ea!) nu era de acord, si basta. Toti ceilalti erau de vina!

50% discount garantat la parfumuri, doar azi

Profilul psihologic al doamnei in speta era acelasi cu profilul surdului care are abonament la Filarmonica . Adica, undeva acolo era un mixaj nefericit de snobism si lipsa totala de educatie progresiv acumulata, o ciudata dorinta de epatare cu bruma de cunostinte acumulata din rasfoirea fara succes a literaturii americane si minimele cunostinte despre tancuri. Dar, invariabil, peroratia turuita pe note inalte se savirsea in povesti din copilaria-i.

Se intimplau niste chestii ciudate in mintea cindva odihnita a genului respectiv, dar sa speram ca zicala romaneasca “prost sa fii, dar sa-ti revii!” are efecte si pe Pamint . E, genul asta de oameni, facil diagnosticabili cu probleme pshihiatrice, chiar si de catre un simplu felcer de tara, au facut ca prin tot felul de petitii si de actiuni care mai de care, sa-L aduca in dezbatere publica pe Dumnezeu, pina L-au dat in judecata la Curtea Suprema de Justitie . Incredibil ! A fost nevoie de o hotarire judecatoreasca ca sa reinceapa cursurile de Religie in gimnaziu.

Copiii mei sint, unul clasa intiia si celalalt, clasa a doua. Si fac Religie . Se duc cu drag la ora de Religie asa cum ma duceam si eu cu drag la ora de Istorie. (ca pe vremea mea, Religia fusese inlocuita de PTAP-u si cu orele de citire a Scinteii Tineretului !) Sint mai mult decit incintat ca pot avea discutii cu ei despre Sf. Andrei, Sfintul care a crestinat Romania, despre Sf Parascheva , Sf. Mihai si Sf Gabriel sau despre Sf Petru ; Pe fiul meu il cheama Tudor - Petru si mai nou, dupa ce a invatat la ora de Religie vrea sa viziteze, anul asta, Catedrala San Pietro de la Vatican . O fi buna curiozitatea?

Sint foarte incintat sa vad ca fetita mea se roaga seara la culcare cu o rugaciune de copii pe care am invatat-o si eu cind eram copil . Mi se pare frumos sa cunosti cit mai multe lucruri din cit mai multe domenii, si cred ca Religia trebuie sa fie unul dintre ele.

Parintii care-si protejeaza copiii de prea multa invatatura ii condamna pe acestia la o viata searbada si cel putin la fel de urita ca a lor. Copiii sint niste bureti de informatie si e pacat sa nu-i lasam sa se indestuleze acum cind le este usor. Si sa se joace!
Mamele semidocte, de genul doamnei de mai sus, citesc doua rinduri din ceva carti de psihologie infantila si se dau mari specialiste in domeniu. Mai rau decit atit, incearca sa impuna căi noi in educatia copiilor lor, neavind nici cea mai vaga idee ce schimbari pot aparea in comportamentul unui om cind actionezi pirghii de care nu ai habar. De cele mai multe ori , tatii copiilor, in nemernicia lor, cedeaza nervos si se retrag , ei neluind in calcul ca educatia unui copil trebuie sa fie echilibrata intre mama si tata.

Mamele inteligente se poarta inteligent. Numai ca nimeni nu are o definitie pentru comportamentul inteligent si tocmai de aceea, acestuia i se mai spune si bun-simt.

Iar când bunul-simţ îmbrăţişează inteligenţa, Dumnezeu zâmbeşte !

Sursa: Mihai Mărgineanu Blog