ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Înscrierea la școală sau gradiniță a copiilor nu este condiționată de vaccinarea acestora, informează Ministerul Educației Naționale printr-o adresă răspuns, adresată Asociației Părinților pentru o Educație Sănătoasă(APES) și remisă redacției.

În comunicatul semnat de Vasilica Ștefania Duminică, secretar de stat pentru învățământul preuniversitar, se arată că în conformitate cu legile în vigoare, doar familia este în măsură să se îngrijească de sănătatea și dezvoltarea fizică a copilului. Totuși, școala este obligată să asigure un climat sănătos și să includă în regulamentele interne, aspecte legate de asistența medicală și promovarea stilului de viață sănătos.
În Capitolul IV “Rolul unităţilor de învăţământ şi al autorităţilor publice locale în asigurarea şi în menţinerea stării de sănătate a elevilor”, Art. 22. se menţionează: ” Unităţile de învăţământ au obligaţia să informeze părinţii sau reprezentanţii legali ai elevilor că semnarea contractului educaţional include şi responsabilitatea acestora faţă de sănătatea propriilor copii şi în afara şcolii, în vederea asigurării unui climat sănătos la nivel de clasă/grupă şi evitării degradării stării de sănătate a celorlalţi elevi/preşcolari din colectivitate/ unitate de învăţământ, şi să includă în regulamentul de ordine interioară aspecte legate de asistenţa medicală şi promovarea stilului de viaţă sănătos - comunicat al Ministerului Educației Naționale.

De asemenea, se precizează că numai Ministerul Sănătății stabilește calendarul vaccinărilor, printr-un program național și doar părinții pot decide dacă își vaccinează sau nu, copiii.
În baza Legii 649/2001 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 53/2000 privind obligativitatea raportării bolilor şi a efectuării vaccinărilor, Calendarul vaccinărilor este elaborat de Ministerul Sănătăţii pe baza unui program naţional - comunicat MEN

În concluzie, MEN stipulează că "dreptul la educaţie şi sănătate trebuie asigurat de instituţiile statului împreuna cu familia, înscrierea copiilor în unităţile de învăţământ preuniversitar nu este condiţionată de vaccinarea acestora."

CLICK AICI PENTRU A VEDEA FIȘIERUL ORIGINAL