ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La aniversarea a 20 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Covasnei şi Harghitei, ministrul de externe Titus Corlăţean a spus că "identitatea românească a celor două judeţe trebuie sprijinită cu mai multă forţă şi înţelepciune", întrucât românii de aici au drepturi şi trebuie respectaţi.

"Este nevoie să sprijinim identitatea românească mai bine şi cu mai multă forţă şi înţelepciune. Pentru că românii de aici, din Covasna şi Harghita, au şi ei drepturi, şi ei trebuie respectaţi, şi ei fac parte din ţara noastră Mamă - România, care trebuie să rămână în continuare unitară, trebuie să rămână stabilă, cu pace şi înţelegere", a spus Corlăţean.

La rândul său, ministrul Apărării, Mircea Duşa, a spus că IPS Ioan Selejan este un om de mare valoare, care a îndemnat la bună înţelegere între locuitorii celor două judeţe, indiferent de etnie.

"Acum 20 ani, o mână de români, de intelectuali, de foşti primari, de români adevăraţi, băteau la porţile Partiarhiei şi Guvernului pentru a li se îndeplini o dorinţă, înfiinţarea Episcopiei de Covasna şi Harghita. Şi această dorinţă s-a împlinit şi a fost mare bucurie”, a reamintit Mircea Duşa.

PS Ioan le-a mulţumit celor care au fost prezenţi atât în urmă cu 20 de ani, la întronizarea sa ca episcop al Covasnei şi Harghitei, cât şi la Liturghia aniversară şi a făcut apel la unitatea credincioşilor, îndemnându-i să îşi iubească semenii.

"Vă îndemn să nu urâţi, să nu dezbinaţi, chiar dacă sunteţi liberi a face lucrul acesta, ci iubiţi, mângâiaţi, cercetaţi pe cei care sunt pe lângă frăţiile voastre în necazuri şi nevoi”, a spus IPS Ioan Selejan.

Înaltul arhiereu a conferit "Crucea Munţilor”, primul ordin emis de Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, persoanelor care au sprijinit, în ultimele două decenii, episcopia şi comunitatea românească din cele două judeţe, între acestea aflându-se ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, magistratul Valer Dorneanu, ministrul Apărării, Mircea Duşa, fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu, prefectul Marius Popică al Covasnei şi fostul prefect, actual subprefect de Harghita, Jean-Adrian Andrei, informează Mediafax.