ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Începând de azi, 1 august, intră în vigoare prevederile foarte complexe şi reglementările deosebit de stricte în privința violenței familiale conţinute în Convenţia de la Istanbul, tratat de importanţă istorică al Consiliului Europei asupra prevenţiei şi luptei împotriva violenţei exercitate asupra femeilor şi al violenţei familiale, în general, fiind de o importanță vitală faptul că acest document, în sfârşit, devine literă de lege (pentru statele care au semnat şi ratificat documentul) la nivel european şi dincolo de el. Convenţia este semnată de ţări membre şi non-mebre UE (România a semnat Convenţia relativ târziu, dar a făcut-o totuşi pe 27 iunie acest an fără însă ca, până în acest moment, să fie prevăzută o dată pentru intrarea sa în vigoare), informează Adevărul.

Nils Muižnieks Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei spunea că:
„Violenţa la adresa femeilor rămâne, chiar şi în acest moment, una dintre principalele cauze de deces, provocare de răni sau handicapuri non-accidentale la femei. Această situaţie tragică derivă dintr-un întreg ansamblu de raţiuni sociale, economice şi culturale, dar una dintre cauzele fundamentale comune este inegalitatea flagrantă între bărbaţi şi femei. Convenţia are potenţialul de a deveni o pârghie importantă pentru a face să progreseze lucrurile în cazul acestei situaţii de urgenţă în ce priveşte drepturile omului.”

Ce acoperă, mai exact, această sintagmă : „violenţă împotriva femeilor şi violenţă familială ”? Înseamnă violul şi violenţele sexuale, violenţa la adresa familiei sau a celor care formează unitatea familială,hărţuirea sexuală, mutilarea genitală feminină, violenţele în perioada conflictelor armate sau în perioadele post-conflicte armate, violenţa în mediul instituţional, nerespectarea dreptului fundamental al femeii de a decide asupra sarcinii (avort forţat sau sterilizare forţată), uciderea femeilor în cadul „crimelor de onoare”, căsătoriile forţate sau perioada pubertăţii (peste 500.000 în Europa!).

Comisarul european pentru drepturile omului estimează că, în acest moment, în Europa sunt ucise 12 femei în fiecare zi ca urmare a unor acte de violenţă familială, la nivelul anului 2013, statisticile disponibile aratând că violenţa familială a făcut 121 de victime în Franţa, 134 în Italia, 37 în Portugalia, 54 în Spania şi 143 în Marea Britanie, în Azerbadjian au fost 83 de femei ucise şi s-au înregistrat 98 de sinucideri în urma unor acte de violenţă domestică, iar în Turcia, conform datelor publicate în mass media, au existat 214 de victime.

Un studiu recent al ONU arată că violenţa familială cu urmări letale reprezintă 28% din totalul crimelor comise în Europa: 89% dintre femei sunt ucise de partenerii lor sau de un membru al familiei în Albania, 80% în Suedia şi 74% în Finlanda, iar în cazul celuilalt tip de violenţă, cel non-letal, în Ucraina au fost înregistrate 160.000 de cazuri în 2013 şi o anchetă a demonstrat că 68% dintre femei sunt supuse unor violenţe repetate în cadrul familial. În Irlanda, în 2012, au fost înregistrate aproximativ 15.000 de cazuri de violenţă familială.

Un recent studiu publicat în luna martie de Agenţia UE pentru drepturile fundamentale unde apare faptul că, începând de la vârsta de 15 ani, o femeie din cinci (22%) a fost supusă unei forme de violenţă din partea unei alte persoane decât partenerul său