ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jeliu Jelev, primul președinte necomunist al Bulgariei din 1990 până în 1997, s-a stins din viață vineri la vârsta de 79 de ani, au anunțat familia și autoritățile de la Sofia, relatează Reuters citat de Agerpres.

Elefant.ro:Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Informația a fost confirmată și de președinția Bulgariei, care a vorbit despre o "un deces neașteptat", fără a preciza nici cauza, nici locul decesului.

Membru al Partidului comunist bulgar în tinerețe, Jelev a fost exclus în 1965 pentru faptul că a criticat, în teza sa de doctorat, unele teorii ale lui Lenin. El a fost șomer mai mulți ani, pe măsură ce regimul l-a izolat.

Jeliu Jelev a devenit renumit pentru cartea sa "Fascismul", pe care a publicat-o profitând de o perioadă de relaxare a cenzurii comuniste. La numai trei săptămâni după publicarea cărții, în 1981, cartea a fost interzisă și înlăturată din librării, întrucât asemăna regimul comunist cu administrația fascistă a țării din Al Doilea Război Mondial.

În ianuarie 1989, Jeliu Jelev a fost cofondator al Clubului glasnostului și al perestroikăi, o organizație antitotalitară care încerca să critice regimul comunist prin intermediul susținerii politicii liderului sovietic reformator Mihail Gorbaciov.

După înlăturarea dictatorului comunist Todor Jivkov la 10 noiembrie 1989, Jelev a fondat mișcarea anticomunistă Uniunea Forțelor Democrate (UFD). El a fost numit președinte al Republicii de către parlament în august 1990, câștigând apoi primele alegeri prezidențiale libere din Bulgaria în 1992, pentru un mandat de cinci ani.