ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Muzeul Polin, dedicat istoriei de peste 1000 de ani a comunităţii evreieşti din Polonia, va fi inaugurat marți, la Varşovia, în prezența președintelui polonez Bronislaw Komorowski și a omologului său israelian, Reuven Rivilin, transmite AFP.

Libris.ro – Librarie online – Zilnic noutati si promotii

Clădirea muzeului este construită în fostul ghetou evreiesc din Varșovia şi contrastează cu monumentul din granit negru, din faţa sa, dedicat eroilor care au murit în timpul insurecţiei din zonă, din 1943.

"Reconstituim ceva ce a fost complet distrus. Până în prezent, cel mai mare monument evreiesc din Varşovia era «vidul». Muzeul va permite să umplem acest vid", a explicat directorul Polin, Dariusz Stola. "Toate marile muzee evreieşti ale lumii sunt muzee ale Holocaustului, dar ideea celui de faţă este să arătăm viaţa", a mai spus Stola.

"Holocaustul are locul său în cadrul expoziţiei, dar nu este nici începutul istoriei (evreilor în Polonia, n. r.), nici sfârşitul acesteia", spune Barbara Kirshenblatt-Gimblett, director de programe în cadrul muzeului.

Fluiditatea faţadei de sticlă a noului muzeu, devenit deja un simbol al arhitecturii moderne, nu este spartă decât de o singură deschidere neregulată care serveşte drept intrare şi hol principal, care traversează întreaga clădire.

Primii evrei au ajuns in Polonia în Evul Mediu, iar la jumătatea secolului XVIII aproximativ 750.000 de evrei trăiau în Regatul Unit al Poloniei și Lituaniei, după ce fuseseră alungați din vestul Europei.

În 1939, numărul evreilor din Polonia era de 3,3 milioane, adică în jur de 10% din populația acestei țări. Au supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial doar între 200.000 și 300.000 de evrei. Majoritatea au emigrat iar în prezent comunitate evreiască din Polonia este de aproximativ 7.000 de oameni.