ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Departamentul pentru Energie propune Comisiei Europene(CE) să accepte amânarea cu doi ani şi jumătate liberalizarea preţului gazelor pentru populaţie, precum şi menţinerea, până cel puţin la 1 iulie 2016, a preţului actual al gazelor produse intern, informează Mediafax.

Procesul de liberalizare al preţului gazelor, convenit de Guvern cu Comisia Europeană în 2012, ar trebui să se încheie la 31 decembrie 2018. În cazul în care CE va fi de acord cu propunerea Departamentului pentru Energie, liberalizarea se va produce până la 1 iulie 2021.

"În următoarele două săptămâni voi face trei vizite la Bruxelles pentru a discuta acest subiect. Semnalele de la CE sunt încurajatoare", a declarat luni agenţiei Mediafax ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Calendarul de liberalizare presupune mai multe creşteri trimestriale ale preţului gazelor din producţia internă.

Departamentul pentru Energie arată, într-un comunicat, că, din cauza unor neînţelegeri cu DG Întreprinderi, structură din cadrul CE, în privinţa dreptului consumatorilor casnici de a primi cu prioritate doar gaze din producţia internă, mai ieftine faţă de cele importate din Rusia, aplicarea calendarului agreat în 2012 de Guvern este momentan suspendată.

Astfel, prin suspendarea calendarului de liberalizare, creşterea de preţ programată pentru 1 octombrie este anulată.