ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cotidianul Haaretz a publicat sâmbătă o scrisoare din Arhivele Statului Israel, unde se menționează că eroul luptei anti-apartheid, Nelson Mandela, ar fi fost instruit de agenți ai Mossadului cum să folosească armele, în 1962, cu puțin timp înainte de a fi arestat de autoritățile Africii de Sud. Documentul survine la puțin timp după ce presa internațională amintea că Nelson Mandela era apostolul violenței la începutul anilor '60, înainte ca viața lui să fie marcată de ideologia pacifistă.
Așa cum vă amintiți, în urmă cu 3 luni, am discutat cazul unui recrut care ajunsese la ambasada Israelului din Etiopia, sub numele de David Mobsari, venit din Rhodesia. Sus-numitul a fost antrenat de etiopieni (n. red. - jurnaliștii notează că acesta este codul pentru operațiunile Mossadului) în tehnici de judo, sabotaj și de folosire a armelor.

În scrisoare, se mai menționează că David Mobsari s-a arătat interesat de metodele unui grup paramilitar numit Haganah, format din israelieni care luptau împotriva stăpânirii britanice în perioada de dinaintea formării statului Palestina.

De asemenea, în arhivele israeliene se mai scrie și că Nelson Mandela a vizitat ilegal alte state africane în acea perioadă, cum ar fi Algeria, Egipt și Ghana.

Un document al Ministerului de Externe de la Ierusalim evidențiază faptul că fostul președinte de la Pretoria din intervalul 1994-1999 s-a întâlnit cu anumiți oficiali în Etiopia, în 1962, dar în respectivul act nu se menționează nimic despre antrenamentele efectuate cu trupe ale Mossadului.