ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Două evenimente extrem de neplăcute au afectat în aceste zile moralul principalilor decidenți din executivul american: președintele Obama și ministrul de finanțe Jacob J. Lew.

Mai întâi, este vorba de decizia principalelor state din UE (Marea Britanie, Germania, Franța și Italia) de a deveni acționari la Banca Asiatică de Investiții în Infrastructură (AIIB), o bancă înființată de China și dezavuată violent de președintele Obama (1).

[P] Putin - Biografia interzisa - comanda online

Apoi, majoritatea republicană din Congres a formalizat în aceste zile un proiect de buget care implică, în următorul deceniu, amputarea cheltuielilor guvernului federal cu două trilioane dolari (2,3).
Fără îndoială, refuzul categoric al principalele state din UE de a accepta decizia Casei Albe de a boicota înființarea AIIB, o bancă care va surclasa în scurt timp omoloaga sa americană (Banca Mondială), reprezintă o disidență fără precedent postbelic, o disidență care reflectă foarte clar faptul că America și-a pierdut rolul de lider autoritar al Occidentului.

Pe de altă parte, decizia facțiunii majoritare a legislativului american de reducere drastică în următorul deceniu a deficitelor bugetare și a plafoanelor federale de îndatorare pare o decizie logică în condițiile în care datoria guvernului american a atins în această lună un nivel record: 18,155 trilioane dolari (4). Dar, decizia majorității republicane din Congres de a impune actualului executiv o amputare drastică a cheltuielilor în exercițiul fiscal 2015-2016, o amputare care implică reducerea subvențiilor pentru protecție socială și - cum altfel ? - majorarea cheltuielilor militare, reprezintă - la fel ca și acum doi ani - un veritabil duș rece pentru guvernul condus de președintele Obama.

Evident, președintele Obama are dreptul să respingă prin veto proiectul fiscal elaborat de adversarii săi politici în conformitate cu prevederile legii Dodd-Frank. Însă, această eventuală blocare unilaterală a unui proiect fiscal decenal elaborat de republicani ar fi extrem de riscantă și de costisitoare pentru președintele Obama și pentru colegii lui din Partidul Democrat.

În acest context deosebit de tensionat, guvernul federal și guvernele statale din SUA au suspendat sine die vânzarea de bonduri pentru a nu-și majora plafoanelor de îndatorare (4). Din acest motiv pe piețele valutare globale a scăzut oferta și a crescut cererea de dolari. Ceea ce a determinat, la nivel global, o apreciere fără precedent a dolarului în raport cu toate celelalte monede, o prăbușire a prețului petrolului și o enormă volatilitate pe piețele financiare. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în continuare..

Surse de date:1. Geir Moulson, Germany, France, Italy to join Chinese-led Asian bank, AP, Yahoo Finance; 2. Sarah N. Lynch, House Republicans take aim at Dood-Frank in buget plan, Reuters, Yahoo Finance; 3. Julia Edword, Emily Stephenson, Doina Chiacu, Obama: Republican budget proposal does not „reflect the future”, Reuters, Yahoo Finance; 4. Treasury Direct, Debt to the Penny.