ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comuna vasluiană Șuletea a interzis, prin votul Consiliului Local, interzicerea explorării și exploatării gazelor de șist prin metode neconvenționale, dar Prefectura Vaslui a contestat în instanță această decizie.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a acuzat Consiliul Local și-a depășit competențele și de abuz, dar judecătoarea a respins acțiunea Prefecturii.

Practic, Prefectura a susținut că "statul este singurul subiect de drept care poate avea în proprietate resursele subsolului și singurul care asigurã și reglementeazã exploatarea acestora”, precum și faptul cã “bogãtiile subsolului sunt de interes national”, dar instanța a considerat că aceste dispoziții nu se pot aplica gazelor de șist.

În motivarea instanței, se arată: "Cum gazele de șist nu se regăsesc în Legea petrolului și nici nu au fost declarate de interes național, Consiliul Local avea competența să se pronunțe cu privire la acestea"

Mai mult, " în art.1 al 3. din Legea 238/2004, gazele de șist nu sunt prevăzute, pentru a se putea reține faptul că aparțin statului", se arată în motivarea deciziei. În traducere liberă, instanța a arătat că statul nu poate permite explorarea și exploatarea gazelor de șist, pentru că regimul acestor resurse nu este reglementat prin lege.

Patriarhul Daniel atrage atenția asupra exploatării sălbatice a resurselor naturale: Dacă degradăm și consumăm totul, ce transmitem generațiilor următoare?

Din acest motiv, comunitățile locale au dreptul legal să ia decizia, pe cont propriu, de interzicere a unei exploatări de acest gen.

Șuletea este a treia comună care beneficiază de o astfel de decizie, după Pogona și Alexandru Vlahuțã.

Ciprian Robert Tamaș, primarul din Șuletea, a salutat această decizie și a îndemnat toți edilii să ia modelul comunie sale.
"În primul rând sunt multumit sufleteste, cã am fãcut ceea ce ar fi trebuit sã facã toti primarii din judet. Sunt un primar tânãr, la primul mandat și nu cred cã sunt în mãsurã sã dau sfaturi veteranilor, dar totusi, sã nu uite cã atunci când au fost reinvestiți în aceastã nobilã funcție, au jurat cu mâna pe Biblie cã vor apăra comunitatea pe care o reprezintã! Eu sunt sigur cã vom reusi, pentru cã țara noastrã este protejatã de Maica Domnului, asa sã ne ajute bunul Dumnezeu! Multumesc din suflet, în numele tuturor locuitorilor comunei Șuletea și a tuturor conjudetenilor noștri, doamnei presedinte Elena-Gabriela Aionițoaie, un adevărat român, cu inima mare, de patriot, care știe sã apere țara și neamul de rãul ce va sã vinã, CHEVRON!" - Ciprian Robert Tamaș, pentru Vrn.ro

CLICK AICI PENTRU A CITI ÎNTREAGA MOTIVARE A INSTANȚEI