ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Proiectul "O oră de istorie pentru Basarabia" în școlile românești a ajuns la a treia ediție și se va derula, în acest an, în 40 de județe, în intervalul 7-11 aprilie, inclusiv în municipiul București, iar în fața celor peste 5.000 de elvi vor vorbi 200 de voluntari din România şi Republica Moldova. Printre subiectele abordate în cadrul cursului se regăsesc: evoluţia în timp a principatelor româneşti, contexul istorico-social al anexării Basarabiei, dar şi cel al Marii Uniri, identitatea culturală a basarabenilor;  dar şi beneficiile implicării tinerilor în activităţi de voluntariat. Cursurile se vor desfăşura în cadrul programului "Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!".

Potrivit organizatorilor, proiectul are ca scop stimularea interesului tinerilor față de realitățile istorico-sociale ale românilor din afara granițelor. Accentul va fi pus pe problematica Basarabiei, în calitatea sa de provincie românească și modul în care aceasta a ajuns să fie furată României. Evenimentul este realizat prin colaborarea asociațiilor „VERB – Vocea Etnicilor Români din Basarabia” și „Centrul pentru Cultură, Istorie și Educație”, sub egida Platformei Unioniste „Acțiunea 2012”.

Organizatorii au creat și o pagină de Facebook dedicată evenimentului, unde sunt așteptați și alți voluntari.

Anul trecut, proiectul s-a desfăşurat în peste 300 de licee din toate județele României.