ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Directorul Muzeului Bucovinei din Suceava, Emil Constantin Ursu, a anunțat că începând de miercuri, 6 august, Cetatea de Scaun a Sucevei, aflată de câteva luni în proces de restaurare, se va redeschide pentru turiști, anunță Agerpres.

Cetatea, care datează din perioada medievală, a fost închisă pentru public din luna aprilie, din motive de securitate și este restaurată printr-un proiect în valoare de 52,59 milioane lei, (din care 35,58 milioane - contribuția Uniunii Europene). Președintele Consiliului Județean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, a declarat luna trecută că Cetatea de Scaun va fi deschisă progresiv, cu luarea măsurilor de protecție, până la finalizarea lucrărilor de reabilitare, iar pentru ca în perioada verii să se poată organiza manifestările tradiționale din cetate (Festivalul Medieval și Bucovina Rock Castle) s-a luat decizia redeschiderii parțiale pentru vizitare.


Potrivit lui Emil Constantin Ursu, turiștii vor avea acces începând de miercuri în curtea interioară a cetății. În ziua redeschiderii programul de vizitare va fi între orele 8:00 şi 20:00, urmând ca de joi monumentul istoric să fie deschis publicului între orele 17:00 şi 20:00, de luni până vineri, şi între 8:00 şi 20:00 sâmbăta și duminica, a mai spus directorul Muzeului Bucovinei din Suceava.

Cetatea de Scaun a Sucevei a fost construită în secolul al XIV-lea de Petru I Mușat, pe un pinten terminal al unui platou aflat la 70 m față de lunca Sucevei, la marginea de est a orașului de astăzi. După lucrările de fortificare întreprinse, mai târziu, de Ştefan ce Mare, cetatea, a cărei suprafața a ajuns sa măsoare 7500 de metri pătrați, a luat o forma stelată, cu un număr mare de bastioane, dintre care astăzi se mai păstrează nouă.