ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prăbușirea avionului Malyasian Airlines în estul Ucrainei, în zona controlată de separatiștii pro-ruși a dat naștere unui val de acuzații la adresa Rusiei. Occidentul, în frunte cu politicieni și mass-media, au pus tunurile pe ruși, încercând să demonstreze și altora că nu poate fi decât mâna Moscovei și a lui Vladimir Putin.

Înainte ca o anchetă a specialiștilor să își spună concluziile, SUA, prin vocea președintelui Obama, au arătat cu degetul spre rebelii pro-ruși, sugerând mai mult sau mai puțin voalat implicarea Rusiei. Administrația Obama merge pe linia trasată de George W Bush, care în 2003 invada Irakul, după ce acuza regimul Saddam că are arme de distrugere în masă. Dar care nu au fost găsite niciodată în Irakul ocupat.

În timp ce în toată presa occidentală curg informații despre cum gestionează Ucraina și Rusia tragedia aviatică, descoperindu-se ba un transport de rachete, ba discuții înregistrate între liderii separatiștilor ruși, toată propaganda occidentală țintind spre Kremlin și Putin, există și informații pe care mass-media le trece cu vederea în mod voit.
Ce nu spune presa despre prăbușirea avionului Malaysian Airlines este titlul unui comentariu publicat pe site-ul prisonplanet.com.

În ultimele zile cea mai vehiculată informație transmisă de toate posturile americane TV a fost aceea că avionul cu 295 de oameni la bord, prăbușit joi, în Ucraina, a fost doborât de o rachetă trasă de forțele ruse sau de separatiștii pro-ruși, întrucât racheta era de fabricație rusească. Ce nu spune presa este că și guvernul ucrainean folosește exact același tip de rachete Made in Rusia.

Presa nu suflă nicio vorbă nici despre faptul că guvernul înscăunat la Kiev după plecarea lui Ianucovici, așa cum susțin observatorii OSCE, a ucis 250 de oameni, majoritatea civili, în regiunea separatistă Lugansh, începând cu luna iunie. 20 au fost uciși de forțele de la Kiev în bombardamentele de după prăbușirea avionului malaezian. În schimb, Rusia nu a ucis niciun om în Ucraina, iar țintele separatiștilor sunt militari.

Presa nu vorbește nici despre modul în care SUA au sprijinit intens guvernul de la Kiev în aceste atacuri, pe care Departamentul de Stat le-a calificat drept ”moderate”.

Presa nu spune că nici Rusia nici separatiștii din estul Ucrainei nu ar fi avut nimic de câștigat, ci numai de pierdut, așa cum se poate observa, din doborârea unui avion plin cu civili.
În schimb, guvernul ucrainean are numai de câștigat din acest incident, demonizând și mai mult Rusia, supusă deja sancțiunilor SUA și UE pentru anexarea Crimeii. Premierul ucrainean și-a exprimat deja satisfacția că Rusia este făcută responsabilă de incident.

Presa nu spune decât sporadic faptul că racheta care a doborât aeronava a fost trasă dintr-un sistem de rachetă sofisticat sol-aer, la care nu au acces doar oameni bine antrenați, ceea ce nu e cazul separatiștilor.

Presa face uitate și evenimentele din vara lui 2013, din Siria, când SUA și aliații lor occidentali au acuzat regimul președintelui Bashar-al-Assad că a folosit gaze otrăvitoare asupra civililor din Ghouta, pentru că așa pretindeau insurgenții sirieni care luptă pentru alungarea lui Assad. Ulterior, opoziția publică față de o intervenție militară americană în Siria, l-a făcut pe Obama să facă un pas înapoi. Mai apoi s-a aflat că informațiile despre folosirea gazelor chimice era falsă.