ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Erik Prince, fondatorul celei mai renumite și controversate armate de mercenari din lume, Blackwater, îl acuză pe președintele Obama că a greșit când a decis să nu folosească combatanți din combtanți din companii militare private pentru a zdrobi gruparea teroristă Statul Islamic din Irak. Dacă administrația Obama nu ne-ar fi distrus activitatea, noi am fi putut lupta împotriva califatului islamic, i-a reproșat Prince liderului de la Casa Albă.

La New York, la Adunarea Generală a ONU, președintele american Barack Obama a recunoscut că nu a ”făcut destul” pentru a combate terorismul și a descuraja grupările jihadiste care și-au întins tentaculele asupra Irakului. Este contrazis, însă, de fondatorul și fost administrator delegat al Blackwater, una dintre cele mai mari companii militare private din lume. Blackwater este și principalul contractor al Departamentului de Stat al SUA, căruia îi furnizează anual sute de angajați în domeniul securității. Erik Prince a declarat că mercenarii săi ar fi putut lupta împotriva jihadiștilor Statului Islamic, dacă administrația Obama nu i-ar fi distrus activitatea precedentă, informează site-ul italian Il Giornale.

Ca și companie privată am fi putut evita o intervenție militară a administrației Obama, am fi avut persoane dispuse să meargă în Orientul Mijlociu pe post de contractori”, a explicat  Prince. Și, susține el, astfel, Washington-ul nu ar mai fi avut problema de a trimite trupe active în teren, iar contractorii ar fi putut rezolva orice complicații politice.

Declarațiile lui Prince intervin la exact șapte ani de la scandalul în care a fost implicată compania Blackwater. Cea mai renumită armată de mercenari a fost adusă în fața justiției după ce angajații săi din domeniul securității, care activau în Irak, au masacrat 17 civili în piața Nisour, din Bagdad.

Incidentul a constituit unul dintre episoadele negre ale ocupației americane din Irak. A provocat furia și resentimentele populației irakiene față de militarii americani, acuzați de acte de barbarie, ca și în cazul tratamentului aplicat deținuților din închisoarea Abu Ghraib. În prezent, patru dintre cei cinci mercenari implicați în incident sunt judecați în SUA, așteptând sentința de la o zi la alta.

După scandalul masacrului din Piața Nisour și alte cazuri prezentate de media în acești ultimi 11 ani de la invadarea Irakului, administrația Obama a mai tăiat din legăturile care o legau de Blackwater. Dar nu a renunțat să o finanțeze, în ciuda criticilor presei și ale ONG-urilor.
Presa rusă scria, în primăvară, că mercenarii companiei Blackwater ar fi implicați, de partea Kievului, în luptele din estul separatist al Ucrainei.