ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan din Alba Iulia, ridicat în perioada interbelică prin contribuția populației, a fost, din nou, profanat de necunoscuți, partea din față a monumentului fiind plină de inscripții și desene, scrie Agerpres.

Livrare GRATUITA, orice produs. Toate ofertele

Nu este pentru prima dată când obeliscul ridicat în memoria conducătorilor Răscoalei din Transilvania din 1784, unul din monumentele-simbol ale municipiului Alba Iulia, este vandalizat de persoane care dovedesc nu doar lipsă de civilizație, ci și lipsă de respect față de înaintași. În urmă cu câțiva ani s-a întâmplat același lucru și obeliscul a fost curățat chimic, dar desenele au reapărut inclusiv pe placa pe care se află inscripția "Smerită închinare lui Horea, Cloșca și Crișan".

Obeliscul, care are 22 de metri, a fost ridicat în doar câteva luni, în anul 1937, prin colectă publică, din inițativa ASTREI. Monumentul, rodul colaborării dintre arhitectul Octavian Mihălțan și sculptorul Iosif Fekete, a fost inaugurat în prezența regelui Carol al II-lea și a lui Mihai, voievod de Alba Iulia.