ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Decizia Ucrainei de a crea în guvernul prooccidental, în care au intrat şi trei cetăţeni străini, un minister al Informaţiei reprezintă o ameninţare clară la adresa libertăţii presei în Ucraina, îndreptând ţara spre o viziune orwelliană. Acuzaţia îi aparţine reprezentantului OSCE pentru libertatea media, Dunja Mijatovici, potrivit mashable.com.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

"Iniţiativa Ucrainei de a crea un minister al Informaţiei este o ameninţare clară la adresa presei şi nu un mod de a contracara propaganda", a scris Mijatovici pe contul de Twitter. Ea a citat şi un articol cu titlul "Ucraina tocmai a înfiinţat versiunea proprie a Ministerului Adevărului, din romanul "1984" al lui George Orwell.

"Într-o democraţie, un minister al Informaţiei nu poate fi o soluţie pentru nimic în ceea ce priveşte media, libertatea de exprimare şi sănătatea ziarelor", a mai scris reprezentanta OSCE. Tot ea a precizat că va discuta această chestiune cu ministrul ucrainean de Externe, Pavel Klimkin.

Mai mulţi deputaţi, unii dintre ei foşti jurnalişti, nu au votat şi s-au opus creării noii autorităţi guvernamentale care subminează libertatea presei, compromisă deja după decizia de a închide toate televiziunile ruse şi organele de presă care aveau cuvântul "rus" în denumire.

Conform directorului Centrului de informare politică de la Kiev, Alexei Mukhin, misiunea noului minister va fi aceea de a limita libertatea cuvântului, pentru care vor fi create reguli speciale pentru piaţa media din Ucraina.