ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Toate armele-minune ale Statelor Unite par depășite în condiții de confruntare reală. Ultima veste proastă pentru complexul industrial militar vine din zona Mării Roșii.

Rebelii Houthi din Yemen, sprijiniți de Iran, au anunțat doborârea încă unei drone americane Reaper.

Houthi au dat publicității o înregistrare video cu momentul în care drona de tip MQ9 Reaper este lovită de o rachetă sol-aer, precum și imagini cu resturi din dronă prăbușite pe pământ.

Un purtător de cuvânt al forțelor Houthi a afirmat că drona americană „desfășura acțiuni ostile” deasupra provinciei Marib din Yemen.

ZeroHedge scrie că este a patra dronă Reaper doborâtă de Houthi de la începutul războiului din Gaza.

Chiar dacă sunt sprijiniți de o putere regională, cum este Iranul, prin comparație cu forța Pentagonului, rebelii Houthi sunt o armată de desculți.

Care totuși – în mod uluitor - reușesc să țină în șah, în zona strategică a Mării Roșii, ditamai Coaliția Occidentală condusă de Washington.

Presupusa superioritate tehnică a Aliaților nu funcționează.

O dronă Reaper costă 30 de milioane de dolari. Nu e clar cu ce fel de rachetă au doborât-o rebelii yemeniți, însă, în mod sigur, aceasta este de zeci (poate sute) de ori mai ieftină.

La fel se întâmplă și cu dronele Houthi, cu care controlează toată Marea Roșie: cele mai scumpe costă maximum 20.000 de dolari bucata. Marea lor majoritate nu depășesc însă câteva mii de dolari.

Pentru a le doborî, navele occidentale folosesc rachete în valoare de peste 1 milion de dolari bucata.

Nemaivorbind că producția unor arme complexe și scumpe, cum sunt cele occidentale, este mult mai lentă, iar stocurile mai greu de înlocuit.

Ceea ce se întâmplă în zona Mării Roșii nu este o întâmplare. Pare mai degrabă un fenomen general, mult mai vizibil în Ucraina.

Armele occidentale aduse cu surle și trâmbițe în Ucraina și despre care se afirma că vor schimba soarta războiului au eșuat lamentabil una după alta.

Tancurile germane Leopard au fost prima „armă-minune” care a dat chix: trimise pe frontul ucrainean încă din vara trecută, ele au fost distruse aproape în totalitate în doar câteva luni.

Încă din ianuarie, Newsweek scria că ucrainenii mai au doar câteva bucăți.

Un lucru asemănător se întâmplă și cu tancurile britanice Challenger: s-a descoperit că sunt prea grele pentru terenurile din Ucraina, unde rămân împotmolite, astfel încât acum sunt folosite pe post de... tunuri.

Ce să mai spunem despre tancurile americane Abrams, prezentate drept cele mai bune din lume, adevărate bijuterii ale tehnicii?

După ce, în doar două săptămâni au fost distruse cel puțin patru Abrams, ucrainenii (foarte probabil la cererea expresă a americanilor) le-au retras pur și simplu de pe front.

Să nu se facă de râs!

Potrivit New York Times (deci nu vreo goarnă putinistă!), un tanc Abrams „costă 10 milioane de dolari”.

O dronă folosită de ruși la vânătoarea de tancuri Abrams „poate costa doar 500 de dolari”.

Colac peste pupăză, tot din Ucraina a venit zilele trecute vestea că rușii au reușit să bruieze sistemul de sateliți Starlink, lăsând forțele ucrainene „oarbe” chiar înaintea ofensivei de la Harkov.

Pentagonul a dezvăluit că îi plătește lui Elon Musk 23 de milioane de dolari pentru ca armata ucraineană să poată folosi Starlink, scrie Bloomberg.

Nu este așadar vorba de un hatâr pe care i-l face Musk lui Zelenski, sau de vreo înțelegere făcută pe picior, ci de un acord achitat și GIRAT de Pentagon.

Care implică, așadar, întregul prestigiu al armatei americane.

Prestigiu feștelit grav o dată în plus.

Pe Ulița Lumii, situația se schimbă cu rapiditate. Jandarmul Mondial continuă să patruleze în sus și-n jos, la fel de grav și plin de sine. Dar a îmbătrânit, săracul, și s-a zaharisit. Merge greu și se poticnește la tot pasul. Nu mai sperie pe nimeni.

Uniforma falnică de odinioară, numai fireturi și găitane, s-a tocit în coate și a făcut genunchi la nădragi.

Ba unii derbedei din mahala susțin că ar fi și rupt în fund. De aceea, zic ei, moșul pufăie și se vaită mereu că s-a încălzit vremea. Prefăcându-se nădușit, își dă jos chipiul și, mergând cu mâinile la spate, își acoperă turul cu el.

Dar asta, desigur, e o răutate. O teorie a conspirației.