ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În septembrie 2021, ANPC a sancționat Engie și E.ON cu încetarea practicilor comerciale incorecte și cu închiderea unității, pe motiv de practici comerciale incorecte în dauna consumatorilor - pe scurt, umflarea facturilor la energie
Pânâ în ianuarie 2022 fuseseră sancționate și 75 de companii din domeniul energiei electrice, printre care și Enel, RCS & RDE și CEZ.  

Cele două mari corporații au formulat acțiuni în contencios administrativ. Pentru că legea le permite, au cerut suspendarea efectelor ordinelor de încetare - Curtea de apel București a admis practic pe loc cererile și, implicit, le-a permis celor două corporații să continue activitatea, în ciuda faptului că Statul român a constatat practici comerciale incorecte de care se fac vinovate. 

Nimic de zis, legea permite astfel de acțiuni și decizii. 

Singurele două obiecții sunt că (i) instanțele nu sunt deloc prompte când amărăștenii cer suspendarea efectelor unor acte administrative și (ii) procedura de judecată este extrem de îndelungată, lucru care permite ca, la adăpostul unei decizii rapide, provizorii și superficiale a instanței (în procedura suspendării nu se verifică fondul, ci doar aparența dreptului reclamantului), mega-comerciantul favorizat legal și judiciar poate continua comportamentul incorect, fără teama de reacție adversă legitimă a statului sau a cetățeanului. 

Procesele respective nu s-au judecat pe fond. Sunt mari „șanse” să se judece definitiv peste încă patru ani de acum încolo. 

Reamintesc că procesul ANPC și Parakletos versus Raiffeisen a durat 6 ani. Dar s-a terminat prost pentru bancă - a fost obligată să restituie clienților zeci de milioane de euro, cu titlu de plăți nedatorate, cauzate de comportamentul comerciale incorect al băncii. 

Să presupunem că și cele două corporații energetice vor fi pierdut acest proces peste 4 ani. 

Retroactiv, plățile făcute de consumatori vor fi devenit plăți nedatorate, iar veniturile celor doi mari consumatori, venituri fără sursă identificabilă. 

Ei, și acum e acum - dacă legea lui Ciolacu privind „austeritatea” fiscală va fi promulgată, se va aplica sau nu impozitul de 70% pe aceste venituri ale celor doi mari comercianți? Adică, mai pe scurt, vor plăti sau nu cei doi comercianți impozitul pe averea ilicită? 

PS 1 Reamintesc că multe dintre aceste companii de prefac că au pierderi, pentru a nu plăti impozite. De exemplu, Enel și E.ON, au avut anul trecut cifre de afaceri de 14, respectiv, 12 miliarde de lei în România, dar nu au plătit niciun impozit pe profit și pe dividende, pe motiv de pierderi (coafate contabil). 

PS 2 ANPC a sancționat și un număr de 19 bănci comerciale pentru practici comerciale incorecte, similare celor comise de Enel, Engie, CEZ și E.ON. Și aceste bănci delincvente au cerut și obținut suspendarea ordinelor de încetare. Și în cazul lor se va fi pus problema impozitării cu 70% a veniturilor ilicite.