ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tot ceea ce trebuie să facă pentru a nu li se confisca acești "bănuți” este să îi declare la intrarea în țară. Pot chiar să îi depună în bănci, acoperind astfel orice urmă de suspiciune de spălare de bani. Nici măcar nu li se pretind comisioane de depunere*… 

Acum, luați asta ca ipoteză: 

Dacă nu ar exista nicio restricție de plată sau încasare prin bănci sau sisteme digitale, toată masa monetară aflată în circulație ar deveni vizibilă, pentru că ar circula liber prin conturile comercianților și ar scoate la lumină și furtul constant de tva și accize. 

Numai anul trecut evaziunea pe acest sector a fost de cca 40 mld lei. 

In mod logic, acest gen de evaziune nu îi are ca actori pe cetățeni, pentru simplul motiv că aceștia sunt consumatorii finali, care achită tva și accize odată cu prețul produselor și al serviciilor. 

Actorii acestei evaziuni cu tva și accize sunt grupurile mari de companii, care învârt aceste impozite indirecte până li se pierde urma, sub ochii "atenți” ai băncilor. 

Statul nu ar trebui să prigonească, ci să încurajeze plățile și încasările în numerar. 

Dar, cineva care se crede dăștept a reușit să îi prostească pe toți cei aflați în lanțul decizional al Legii "austerității” fiscale și să decidă limitarea sau interzicerea "cheșului”. 

A fost o decizie complet idioată, dar cu efecte bune pentru populație: acum știm și cum fac băncile bani nemunciți, și cum tăinuiesc sau favorizează evaziunea fiscală și spălarea de bani, și faptul că se împroprietăresc pe ceva ce ne aparține (economiile noastre din depozitele bancare).
 
Știm că statul vrea să ne controleze și să ne țină captivi în colivia digital - bancară, iar asta nu mai e teoria conspirației, ci realitatea cruntă. Și mai știm și că legile nu se fac pentru popor și scopuri nobile, ci pentru crearea, consolidarea și perpetuarea la infinit a monopolurilor, rentelor și privilegiilor. 

*mă îndoiesc că multimilionarii ucraineni care și-au depus banii în bănci românești sunt conștienți că, în baza art.2191 alin.1 Cciv, banii lor devin banii băncii, prin simpla constituire a depozitului. Că dacă ar ști…