ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


GAZETA DE PERETE

În apărarea libertății

Aș fi putut să intitulez textul "În apărarea lui Ion CRISTOIU” dar domnul Ion CRISTOIU nu are nevoie de apărători. Opera sa de gânditor, de "istoric al clipei”, de publicist, de ctitor de gazete, de cărturar, îl apără cu asupra de măsură.

Dar niște năpârci amărâte l-au reclamat și, timp de o săptămână, i-au suspendat dreptul de a mai publica, pe canalul You Tube, "Jurnalul video”, un jurnal vorbit, muncit de domnul CRISTOIU pentru românii care vor să se informeze, să cunoască, să știe, poate, cum le merge viața sau cum înnebunește lumea întreagă, cum a fost, cândva, și cum, poate, va mai fi.

Faptul în sine poate nu ar părea atât de grav, pentru destul de mulți indivizi, dacă nu ar fi vorba, concret, de îngrădirea libertății.

Într-o Românie în care adevărul este tăvălit în minciună și manipulare până la desfigurare, puține condeie, și voci și mai puține, se încăpățânează să nu cedeze presiunilor de toate felurile, amenințărilor și coteriilor care mai de care mai mizerabile.

Bineînțeles că domnul Ion CRISTOIU deranjează deoarece în legătură cu felurite întâmplări, decizii, fenomene, comportamente, domnia sa întreabă, simplu: "da’ de ce?!”

Ei, și de aici începe o întreagă dezbatere pe care ne-o propune asupra întâmplărilor care par a fi limpezi dar al căror înțeles nu ne este chiar la îndemână de aflat. Bineînțeles, poți să fii sau nu de acord cu înțelesurile pe care le propune domnul Ion CRISTOIU dar simpla dezbatere naște în mintea ascultătorilor, sau cititorilor, luminările necesare. Într-un fel, "Jurnalul video” al domnului Ion CRISTOIU seamănă cu "Poiana lui Iocan” din romanul ”Moromeții” al lui Marin PREDA. Așadar, "Moromete din Găgești” ne adună, pe cei care dorim și altceva decât propagandă ieftină și proastă, minciuni liniștitoare și adevăruri nespuse: "- Adică, se răsuci Moromete spre Cocoșilă, lăsând pentru moment ziarul la o parte, adică ocupațiunea ta mintală, Cocoșilă, e la alte prostii!” ("Moromeții” – vol. I, Marin PREDA).

Fără întrebările domnului Ion CRISTOIU am putea muri liniștiți, însă cu întrebările domnului Ion CRISTOIU trăim, chiar dacă neliniștiți! Zic și eu. Cred că merităm adevărurile, chiar neliniștitoare sau tulburătoare!

Ca să n-o mai lungesc, nu pot încheia, față de această "situațiune”, decât tot cu o zicere din Moromeții – vol. I, adresată yu tubului românesc:

 " – Ba te bag eu în ... mă-tii! ‘Tu-ți dumnezeul mă-tii!, rosti Țugurlan cu glas turbure și înfricoșător.”  

P.S. Bravo, Dan ANDRONIC și evz.ro, care găzduiesc "Jurnalul video” al maestrului Ion CRISTOIU pe platforma proprie youtoube HAI România!
De asemenea, bravo activenews.ro, prietenilor și colegilor Adrian PĂTRUȘCĂ și Victor RONCEA pentru susținerea, cu mijloacele limitate pe care le are publicația, a maestrului Ion CRISTOIU, precum și pentru dezvăluirea identității celei care i-a suspendat maestrului Ion CRISTOIU dreptul libertății de exprimare!

CONSTITUȚIA ROMÂNIEI

"Articolul 30 – Libertatea de exprimare

(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credințelor și libertatea creațiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt înviolabile.

(2) Cenzura de orice fel este interzisă. (...)”

(foto: arhiva personală. Autor, fotoreporter Florin IONIȚĂ, coleg și prieten – anul 1994, cu ocazia realizării unui reportaj-interviu pentru revista „Flacăra”)